Havuç, dünyanın çoğu bölgesinde sarı, beyaz, turuncu, kırmızı ve mor renklerde bulunabilir. Turuncu havuç, Orta Avrupa’da 15. Ve 16. yüzyılda geliştirilerek tüketilmeye başlanmıştır. Tadı ve rengi yetiştirildiği bölgeye göre farklılık gösteren havucun, sıhhat tarafından çoğu yararı vardır. Bağışıklığı destekleyerek, kanser tehlikesini azaltır ve yaraların iyileşmesinde etkili olur. Besleyici ve lezzetli olan havuç, beta karoten, lif, K1 vitamini, antioksidan ve potasyum içermektedir.
Havucun faydaları
Gün içerisinde sıhhatli bir atıştırmalık olarak da tercih edilen havuç, içerisinde tespit edilen gıda kaynaklarından ötürü çoğu yararı bulunmaktadır. Havucun faydaları şu şekilde sıralanabilir:
Göz sağlığını destekler
Havuç, A vitamini tarafından varlıklı bir gıdadir. Günlük A vitamini gereksiniminin %51’ini içermektedir. Bu da göz sağlığını destekleyerek, görme kayıbı ve gece körlüğüne karşı koruma sağlamaya yarar.
Havuç kanser tehlikesini azaltır
Antikanserojen özelliği tespit edilen fitokimyasal sahibi olan havuç, bağışıklığı güçlendirerek kanserin yayılmasını önlemektedir. Sonuç olarak kanser çeşitlerine karşı riskleri azaltarak, mücadele eder.
Cilt sağlığını korur
Havuç, içeriğindeki karotenoidler yardımıyla cilt sağlığını iyileştirerek, bireylerin genç görünmesini sağlamaktadır. Bunun yanısıra çok çok havuç tüketmek cildin sarı ya da turuncu bir görüntü meydana çıkardığı karotenemiye namacıyla olabilir.
Saçların uzamasını sağlar
Havuç, saç sağlığını iyileştirebilecek, A,C vitaminleri, karotenoid, potasyum ve antioksidan içermektedir. Havuç tüketmek saçların güzelleşmesinde etkili olur.
Havuç tüketmenin riskleri nelerdir?
Her gıdada bulunduğu gibi havuç kullanımı de toksik bir tesire sebep olabilir. Havuç, sedef hastalığı ya da akne tedavisi amacıyla sarfedilen ilaçlarla etkileşime girebilmektedir. Bu bireylerin eksper doktordan görüş alarak havuç tüketmesi mühim olmaktadır. Bazı bireylerin havuca karşı alerjisi olabilir. Bu da boğazda şişme ya da solunum problemlerine yol açabilir. Ciddi bir alerjik tepki yaşamamak amacıyla kesinlikle havuca alerjiniz olup olmadığını öğrendikten sonra tüketime karar vermeniz gerekmektedir.
Havuç nasıl saklanır?
Havuç, diyetlerde en çok tüketilen gıda olarak bilinmektedir. Suda iyice yıkadığınız havuçları, soyarak tüketmek mümkündür. Taze havuçlar tüm şekilde buzdolabında birkaç hafta saklanabilmektedir.
Havucun Gıda Değeri
Havucun %85’ten çoğu sudan oluşur. Yaklaşık %10’u lif ve şeker, kalan alanı az miktarda yağ, protein, vitamin ve minerallerdir. İçeriğinde A vitamini öncülü karotenoidler, B3, B6, C ve K vitaminleri ve folik asit bulunur. Havucun rengi içerisinde tespit edilen karotenoidin türüyle ilgilidir. Çoğunlukla tanınan turuncu havuçta ß-karoten (beta karoten) bulunur. ß-karoten antioksidan kapasitesi yüksek bir bileşendir. Bulunduğu gıdaya sarı-turuncu renk verir. Havuç, ß-karoten tarafından en varlıklı sebzelerden biridir. Kışın hasat edilen bir havuçta 4,5-8 mg/100 gr kadar ß-karoten bulunabilir. Yazın hasat edilen havuçların karoten sayısal değeri daha azdır. 50-60 gram ağırlığındaki bir büyük boy havuç 35-40 kalori enerji verir. Havucun potasyum ve sodyum içeriği son derece yüksek olmakla birlikte fosfor, kalsiyum, magnezyum ile az miktarda demir ve çinko içerir.
Mor Havuç Faydaları
Mor havuç, dışı karaa çalan koyu rengi namacıylaiyle kara havuç olarak da bilinir. Ona bu koyu rengi veren madde kuvvetli bir antioksidan olan antosiyanindir. Siyah havucun faydaları içerisindeki antosiyaninde gizlidir. Taze kara havuçta kilogram başına 1750 mg kadar antosiyanin bulunabilir. Antosiyaninin ß-karotenden 3-4 kat daha kuvvetli bulunduğu bilinir. Siyah havuçta antioksidan E vitamininin yapısına katılan selenyum minerali de bolca bulunur. Böylece kara havuç, bedende kanserleşmeye ve denetimsiz hücre bölünmesine sebep olan serbest radikallere karşı çok kuvvetli bir bariyer oluşturur. Siyah(mor) havuç, işlevsel bir meşrubat olan şalgam suyuna renk ve lezzet veren asli malzemedir.
Bu yüzden kara havucun taşıdığı antioksidan kapasitenin büyük bir alanı, antosiyanin ve başka fenolik asitler şalgam suyunda mevcuttur. Siyah havuçla renklendirilmiş gıdalar, amacıylae kara havuç eklenmiş yiyecekler, antosiyanin yardımıyla eklenmemiş durumuna nazaran çok daha sıhhatlidır. Siyah havuç kullanılmış yiyecek ve meşrubatlerin bağışıklık güçlendirme tesiri vardır. Siyah havuç turuncu havuca nazaran fenolik bileşenleri namacıylaiyle daha acımsı bir tada sahiptir.