NECİP FAZIL KISAKÜREK EĞİTİM HAYATI
Necip Fazıl Kısakürek, 26 Mayıs 1904 günü İstanbul’da doğdu. Babası Abdülbaki Fazıl Bey, annesi ise Mediha Hanım’dır. Dini eğitimini babasından alan Necip Fazıl, öğrenimine mahalle mektebinde başladı. 1912 senesinde ise Gedikpaşa’daki Fransız Frerler Okulu’na girdi. Bir vakit sonra bu okuldan ayrılarak Amerikan Koleji’ne kaydoldu. Ancak bu okuldan atılması üstüne eğitimine Emin Efendi Mahalle Mektebi’nde devam etti. Sonrasında evvelce İstanbul Büyük Reşit Paşa Numune Mektebi’ne oradan da Rehber-i İttihat Okulu’na gitti.
Ailesinin Heybeliada’ya taşınmasından ötürü Heybeliada Numune Mektebi’ne geçti. Daha sonra ise Mekteb-i Fünun-u Bahriye-i Şahane’ye girdi. Hocaları arasında Yahya Kemal ve Hamdullah Suphi gibi isimler vardı. Şiire olan ilgisi çoğalan Necip Fazıl, “Nihal” adında haftalık bir dergi çıkardı.
1921 senesinde Darülfunun Felsefe Şubesi’ne kaydoldu. Bu okulda çoğu ünlü edebiyatçı ile tanıştı. “Yeni Mecmua” dergisinde şiirleri yayınlandı. 1924 senesinde aldığı bursla Paris’teki Sorbonne Üniversitesi’ne girdi. Burada Henri Bergson’la tanıştı.
Türkiye’ye döndükten sonra Felemenk Bahr-i Sefid Bankası’nda ve Osmanlı Bankası’nın detaylı şubelerinde çalıştı. 1929’da İş Bankası Ankara Şubesi’nde vazife yaptı.
NECİP FAZIL KISAKÜREK HANGİ DERGİLERİ YAYIMLADI?
Necip Fazıl, 24 yaşındayken duyurduğu ikinci şiir kitabı Kaldırımlar ile tanınantır. 1934 senesine kadar yalnızca şair olarak tanınan ve o devirde Türk basınının merkezi olan Bâb-ı Âli’nin önde gelen isimleri arasında yer almıştır. 1934 senesinde Abdülhakîm Arvâsî ile tanıştıktan sonra büyük bir değişim yaşam sürdüren Kısakürek, 1943-1978 arasında 512 sayı yayımlanan Büyük Doğu Dergisi yolu ile İslamcı görüşlerini kamuoyuna duyuran ve Büyük Doğu Hareketi’ne önderlik eden bir şairdir. Dergi, Türkiye’de antisemitizmin yasenemasında lider bir rol oynamıştır.
17 Eylül 1943’te “Büyük Doğu” dergisinin ilk miktarını çıkardı. Dergi vakit vakit kapatıldıysa da 1978 senesine kadar yayın yaşamına devam etti.
İlk şiirleri Yeni Mecmua’da yayımlandı
Ahmet Haşim, Yakup Kadri KaraOsmanoğlu, Faruk Nafiz Çamlıbel ve Ahmed Kudsi Efendi gibi mühim edebiyatçılarla tanıştığı Darülfünun Edebiyat Medresesi Felsefe Bölümü’nde eğitime başlayan Kısakürek’in ilk şiiri “Kitabe”, 1923’te Ziya Gökalp’in kurduğu, Yakup Kadri ve arkadaşlarının çıkardığı “Yeni Mecmua” dergisinde yayımlandı.
Kısakürek, devresinin Milli Eğitim Bakanlığı doğrulusunda 1924’te açılan vatan dışı eğitim bursu sınavını kazanarak 20 yaşında Paris’teki Sorbonne Üniversitesi’ne Felsefe okumak üzere gitti. Paris’te bohem yaşam sürdüğü amacıyla okulunu ihmal eden şair, 1925’te Türkiye’ye dönerek ilk şiir kitabı “Örümcek Ağı”nı çıkardı.
Usta şair, 1928’de duyurduğu “Kaldırımlar” eserinde yer alan, kitapla aynı ismi taşıyan şiiriyle okurun yanı sıra edebiyatçıların da hayranlığını kazandı.
Aynı senelerde Fikret Adil’in Asmalı Mescit’teki pansiyon odasında, Peyami Safa, ressam İbrahim Çallı, Tanburi Cemil Bey’in oğlu Mesut Cemil ve gazeteci Eşref Şefik gibi ünlü isimlerle dostluk yapan Kısakürek, 1930’da Ankara’da İş Bankası’nın genel muhasebe şefi olarak çalışmaya başladı.
Kısakürek 1931’de, Ankara’da çıkarılan “Hakimiyet-i Milliye” gazetesinde değerlendirme yazıları yazdı, Taksim Taşkışla’da bir buçuk sene vakitn askeri eğitimin sonrasında subaylık yaptı.