DOLAR 38,2552 % 0.34
EURO 43,8333 % 0.15
STERLIN 51,0885 % 0.12
FRANG 46,9242 % 0.68
ALTIN 4.076,87 % 0,33
BITCOIN 84.545,94 -0.447

MANYAS GÖLÜ

Yayınlanma Tarihi : Google News
MANYAS GÖLÜ

Manyas (Kuş) Gölü

Marmara Denizi’nin güneyinde yer alan geniş ve sığ bir tatlı su gölüdür. En derin yeri dört metre düzeyinde olup ortalama derinliği 1–2 metredir. Koloidal kil içerdiği amacıyla suyu sıksık bulanıktır. Gölün planktonlar ve dip canlıları bakımından varlıklı oluşu, lüzum çeşitlilik lüzumse yoğunluk bakımından yaban hayatının gelişmesine imkan sağlamıştır. Alanın su düzeyi mevsimlere göre değişerek en yüksek düzeyine ilkbaharda ulaşmakta, başka mevsimlerde ise düşmektedir. Gölün ortalama su oranına sahipken kapladığı alan 16 bin 800 hektar düzeyindedır. Manyas Gölü, Türkiye’de “kuş cenneti” olarak tanınmış ilk alandır ve bu amaçla kuşların, sulak alanların ve doğanın tanınmasına liderlik etmiştir.

Habitatlar: ÖDA, geniş ve sığ bir tatlı su gölü, sazlık alanlar, subasar çayırlar, makilikler ve subasar söğüt topluluklarından oluşur. Kocaçay ve Sığırcı derelerinin göle karıştığı yerlerde söğüt toplulukları ve sazlıklar daha geniş alanlar kaplar. Göl kıyıları bilhassa yaz aylarında suların çekildiği yerlerde varlıklı sucul bitki örtüsüne sahiptir. Göl kıyısında yer yer tarım alanları bulunur

 

Alan Kullanımı: Giderek azalmakla beraber balıkçılık ve kerevit istihsali göl etrafında yaşam sürdüren halkın geçimine mühim katkı sağlamaktadır. Bölgedeki endüstri daha çok tarıma dayalı ufak işletmeleri kapsamaktadır ve konserve, gübre, salça, un ve bitkisel yağ fabrikaları üstünde yoğunlaşmıştır.

Tarım ve tarım ürünlerinin ticareti başka asli geçim kaynaklarıdır. Yaz aylarında suların çekildiği yerlerin bir evresinde sebze tarımı yapılmaktadır. Sığır ve koyun yetiştiriciliği ile çağdaş tavukçuluk son derece ilerlemiş olup ÖDA etrafındaki mühim gelir kaynaklarıdır.

Tehditler: 1992-1997 yılları arasında göl su düzeyinin bir metre düzeyinde yükseltilmesi kuşların kuluçka yaptığı söğütlerin çürümesine namacıyla olmuştur. Öte yandan, yapımına devam edilen Manyas Barajı gölün ekolojik karakterini olumsuz yönde etkileyebilir.

Manyas Gölü, kendisini besleyen derelerin beslenme havzasındaki yoğun endüstrileşmeden kaynaklanan atıklar namacıylaiyle tehlikeli boyutlarda kirlenmeye maruz kalmıştır. Manyas Gölü’ne kuzeyden karışan ve Kuş Cenneti içerisinden geride bıraktığımız Sığırcı Deresi, Bandırma Belediyesi sınırları içerisinde tespit edilen endüstri kuruluşlarının deşarjlarını direkt olarak göle taşımaktadır. Bunun yanı sıra, yerleşim alanlarının kanalizasyonu da göle atılmakta ve tarım alanlarında sarfedilen gübre başka zirai mücadele ilaçları yağış suları ile göle taşınmaktadır.

Koruma Çalışmaları: Alan, Türkiye’nin “kuş cenneti” olarak bilinen ilk sulak alanıdır. Doğal olarak yerde ya da sazlıkların arasında kuluçkaya yatan tepeli pelikanlar, ilk kez 1968 senesinde milli parkın batı kesiminde söğüt ağaçları üstüne insan eli ile hazırlanan platformlar üstünde yuva kurmaya başlamıştır. Kuşcenneti Milli Parkı 1976 senesinde Avrupa Konseyi’nce iyi korunan ve yönetilen koruma alanlarına verdiği “A” katagorisi diploma ile ödüllendirilmiştir. Hem de 1994 senesinde Ramsar Sözleşmesi listesine dâhil ettirilmiştir.

 

Gölün su seviyesindeki kısmı ise 16.800 hektar kadardır. Bu göl Kocaçay, Sığırcı Dereleri, göl drenaj alanlarının yüzeyel su akışları ve sene içerisinde düşen yağışlarla beslenmektedir. Gölün kenar kesimlerinde ise sazlıklar, kamışlar ve çayırlıklar bulunmaktadır. Hem de yaz mevsiminde suların çekilmesiyle sebze tarımı yapılmaktadır. Bu çekilmeden kalan kısımlarda ise gür bir bitki örtüsü bulunmaktadır. Göl bitki ve hayvan çeşidi bakımından son derece varlıklı bulunduğu yeri Sığırcı Deresi’nin bulunduğu alandır.

Bu delta kısmındaki kuşların gübresiyle varlıklıleşen topraklar yaz ayında suların çekilmesiyle birlikte yüksek otlarla kaplanarak çoğu canlının üreyip gelişmesine niçin olmuştur. İlkbaharda bu suların çekilmesiyle bu canlılar suya karışmaktadır. Manyas Gölü bulunduğu bölümde Türkiye’nin en ufak Milli Parkı olan Kuş Cenneti içeriğinde 266 kuş türü, 118 bitki çeşidi ve gölde ise 23 balık türü ve çoğu sürüngen bulunmaktadır. Bu ufak canlılar kuşlar ve balıklar içerisinde son derece varlıklı bir alandır. Manyas Gölü’nde her sene kuş cennetinin önemini bildirmek yönünden her sene Uluslararası Bandırma Kuşcenneti Kültür ve Turizm Festivali düzenlemektedir.

YORUM YAP