
Fesleğen Nedir?
merak edenler sözlüğe baktıklarında bu bitkinin ballıbabagiller familyasından, Akdeniz ülkelerinde yetişen, yaprakları güzel kokulu, beyaz ya da pembe çiçekli, bir senelik ve otsu bir süs bitkisi bulunduğunu görürler.
Fesleğen başka adı ile artık reyhan olarak da anılır, bilhassa Anadolu’da bu şekilde isimlendirilir. “Dağlar kızı Reyhan” türküsünden anlaşıldığı gibi bu güzel kokulu bitki özel isim olarak da kullanılmaktadır. Bazı kaynaklarda fesleğen ile reyhanın bire bir aynı bitki olmadığı, reyhanın fesleğen türleri arasında bir bitki bulunduğu söylenmektedir. Reyhan ve fesleğenin ikisi de Lamiaceae (ballıbabagiller) familyası, Ocimum cinsindendir; ikisi arasında çok az fark bulunmaktadır ve birbirlerinin yerine kullanılırlar.
Fesleğen ılıman bölgelerde ve senede bir kez çıkar. Bu bitkinin ana yurdunun Güney Asya bulunduğu ön görü edilmektedir. Günümüzde fesleğen Akdeniz havzasında tespit edilen bölgelerde yetişir, Türkiye’de ise yetişmesi amacıyla en ideal koşullar Ege ve Akdeniz Bölgeleri’nde bulunur.
Peki, fesleğen çiçek açar mı dersiniz? Evet, aslında de fesleğen çiçek açan bir bitkidir.
Fesleğen çiçeği yazın ve sonbaharda beyaz, pembe ve sarımsı beyaz tonlarında açar ve amacıylade kendi tohumlarını taşır.
Fesleğen manası yönünden da kokusu gibi derin ve yoğundur. Fesleğenin adının krallara layık bitki demek olan bir kelimden türediği söylenmektedir.
Yüzyıllardır şifalı bir bitki olarak tanınan fesleğenin afrodizyak tesiri de bulunduğu ve bu yüzden aşkı da sembolize eden bitkiler arasında yer almaktadır.
Fesleğenin Faydaları Nelerdir?
Fesleğen faydaları ile öne çıkarılan ve detaylı alanlardaki bilhassari yardımıyla tüketimi tavsiye edilen bitkiler arasındadır. Fesleğen yaprağı detaylı kaynaklarda yararlı bitkiler arasında gösterilmekte olup, fesleğenin genel olarak tanınan faydaları alçakta sayılmıştır. Bu arada, alçaktakilerle alakalı ciddi rahatsızlıkları olanlara doktorlarına başvurmalarını şuandan hatırlatırız:
Fesleğen bağırsak ve sindirim sisteminizi düzenler; şişkinlik, mide krampı ve sindirim sorunlarıni gidermede yardımcı olmasından bu organlardaki sorunların giderilmesinde kullanılmaktadır.
Balgam, gaz ve idrar söktürücü olarak bilinir.
Baş ağrısı ve spazmlara iyi gelir.
Bakterilere karşı koruyucudur.
Fesleğen A vitamini yönünden varlıklı bulunduğu amacıyla diş, kemik ve cilt yenilenmesinde vazife alır. A vitamini az ışıklı ortamlarda bile iyi görebilmeyi sağlar.
Birçok yeşil sebze gibi fesleğen C vitamini bakımından da besleyicidir. Bu özelliği ile bağışıklığı güçlendirir, tansiyonu dengeler ve demir emilimini kolaylaştırır.
Enerji verir, kan şekerini düşürmeye yardımcı bulunduğu düşünülmektedir. Hem de iştah açıcıdır.
Sakinleştirici bir bitkidir.
Yapraklardan oluşturulan fesleğen çayı yaz sıcaklarında iyi bir çözüm olarak kullanılır. Fakat detaylı kaynaklarda fesleğen çayını kanser hastalarının ve hamilelerin tüketmemeleri lüzumtiği konusu ile alakalı uyarılar bulunmaktadır. Hem de kanı sulandırdığı amacıyla fesleğen çayının çok tüketimi birtakım sıhhat sorunlarına yol açabilecektir.
Fesleğenin antioksidan bilhassari bulunmaktadır. Buna ek olarak K vitamini, demir ve kalsiyum içerir.
Tüm bu sayılanlar yanısıra saksıda yetiştirilen fesleğenin sinek kovucu özelliği bulunduğu bilinmektedir. Diğer yandan, yaprakları sıkılıp suyu çıkarıldığında bu suyun sinek ve böcek ısırıklarına iyi geldiği de birtakım kaynaklarda belirtilmektedir, fakat biz bu hallerde cildinize bir şey sürmeden evvelce hekiminize danışmanızı öneririz.
Fesleğen Bakımı Nasıl Yapılır?
Fesleğen kokusunu, güzelliğini ve aRomasını güneş ve ısıdan alır, bu yüzden güneş seven bir bitkidir. Fakat bitkiyi öğlen güneşinden güvenliğini sağlamak lüzumir. Evin amacıylade yetiştirdiğiniz fesleğeni pencere yanı gibi hava alacak bir yerde tutmaya özen göstermenizi tavsiye ederiz, çünkü fesleğen rüzgarı sever, havasız yerlerde yaşayamaz.
Birçok çiçekte bulunduğu gibi fesleğen gölgeyi sever mi derseniz bunun direkt bir yanıtı yoktur çünkü bu bitki parçalı gölgeyi artık parçalı güneş ışığı görmeyi sever.
Fesleğen orta verimlilikli bir toprakta gübre ya da ek gıda yardımı olmadan rahat rahat yetişebilir. Fakat toprağınız kumlu ise daha eskiden bitki çürükleri katabilirsiniz. Fesleğeniniz her türlü toprakta yetişir, fakat daha güzel yetişmesi amacıyla kumlu toprağa eklenecek gübreler yararlı olacaktır.
Fesleğenin sulanması amacıyla ise özel bir rejime lüzum yoktur, fakat sulamayı tamamıyla unutup toprağın kupkuru kalmasından kaçınırsanız iyi olur. Fesleğeniniz su sorunu çekerse bu sefer de yaprakları pörsümeye başlar ve gelişmesi kötü yönde etkilenmiş olur.