
Muhabbet Kuşları
Muhabbet kuşları, papağanlarla aynı familya amacıylade yer alan ve son derece gösterişli kuşlardır. Papağanlar kadar büyük olmayan muhabbet kuşları hem boyutları hem de geniş renk ve desen seçenekleri ile sık sık evcil hayvan olarak tercih edilmektedirler. Papağanlar kadar olmasalar da muhabbet kuşları da taklit yolu ile konuşabilmektedirler. Muhabbet kuşlarının ana vatanı Avustralya’dır.
Muhabbet Kuşlarının Fiziksel Genellikleri Nelerdir?
Muhabbet kuşları fiziksel olarak bir serçeyle derhal derhal aynı boyuttadırlar. Fakat içlerinde birtakım çeşitler biraz daha iri olabilmektedir. Papağan ailesinden olmaları itibariyle kuyrukları normal kuşlara nazaran daha uzun olan muhabbet kuşlarının renkleri de son derece göze hoş istikbal ve ilgi çekecek şekildedir. Muhabbet kuşları ana renk olarak yeşil, sarı, mavi renklerinde bulunmaktadır. Fakat bu ana renkler üstüne kara ve başka renklerden değişik desen ve kombinasyonlarla karşımıza çıkabilmektedirler. Muhabbet kuşlarının boyu ortalama 18 santimetre ve kiloları da ortalama olarak 40 gramdır.
Muhabbet kuşlarının ana renkleri genelde karın ve but bölgesidir. Geri kalan kısımları desenli ve değişik renklerdedir. Muhabbet kuşlarının büyük bir kısmının kuyruk tüyünün uçları mavi renklidir. Gagaları da zeytin yeşili rengindedir. Muhabbet kuşlarının renkleri hayat sürdürdükleri ortama, genetik arıza ve değişikliklere göre değişiklaşabilmektedir. Evcil olarak yetişen muhabbet kuşlarında menekşe rengi, gri, alaca ve mavi gibi renkler görülmesi muhtemeldir. Muhabbet kuşlarının tüyleri özel yapıları nedeniyle mor ötesi ışık altında florasan özelliği gösterebilmektedir. Eksperler bunu muhabbet kuşlarının cinsel özellikleriyle beraber yorumlamaktadır.
Muhabbet Kuşlarının Hayat Alanları
Muhabbet kuşlarının en başta da bildirdiğimiz gibi ana vatanı Avustralya’dır. Muhabbet kuşları göçmen kuşlar olduklarından Avustralya’da çoğu alanda görülmeleri muhtemeldir. Fakat genelde çalılıklar, çimenlikler ve açık ormanlık alanlarda görülmektedirler. Muhabbet kuşları genel olarak sürü durumunda gezmektedir. Muhabbet kuşları göçlerini de sürü durumunda, hayat sürdürdükleri yerdeki gıda ve su haline göre yapmaktadırlar. Muhabbet kuşları fiziksel anlamda yetersiz kaldıklarından tabiatta sığırcık ve serçe gibi kuşlara karşı rastgele bir halde zayıf kalmaktadırlar.
Muhabbet Kuşlarının Evcilleştirilmesi
Muhabbet kuşlarının evcilleştirilmesi ile alakalı tarihi incelemeler 1850’li seneları işaret etmektedir. Muhabbet kuşları cennet papağınıyla beraber evcilleştirme çalışmalarına dahil olmuş kuşlardır. İlk dönemlerinde muhabbet kuşları üstünde detaylı çalışmalar yapan yetiştiriciler, bu kuşlardan çok daha değişik renk kombinasyonları elde edebilmek amacıyla uğraşmışlardır. Bu çalışmalar neticesinde meydana mavi renkli, albino, gri kanatlı, ibikli, düz kanatlı, opal, mor renkli, alaca, tarçın renkli ve pullu muhabbet kuşları meydana çıkmıştır. Orta çıkan bu muhabbet kuşları yabani hayattaki muhabbet kuşlarına nazaran daha iridirler. Bu muhabbet kuşlarına yetiştiriciler arasında İngiliz muhabbet kuşları da denilebilmektedir. Bu tür muhabbet kuşları piyasada daha çok fiyatlarının pahalı olmasıyla bilinmektedirler. Fakat bu kuşların hayat süreleri başkalerine göre biraz kısadır. Bu muhabbet kuşları ortalama olarak 8 sene kadar hayataktadırlar.
Muhabbet kuşları çevik ve kuvvetli olamasalar da son derece zeki kuşlardır. Bunun yanı sıra sosyal özellikte olmaları nedeniyle insanlara ve başka kuşlara da çok acele şekilde yakınlık gösterebilmektedirler. Evcil muhabbet kuşları sosyal olmalarının yanı sıra sahiplerinin bakımına ve ilgisine göre konuşmayı ve ıslık çalmayı öğrenebilmektedirler. Fakat papağanlarda bulunduğu gibi muhabbet kuşlarında erkekler bu hususta daha üstün yeteneklidirler. Erkek muhabbet kuşları iyi yetiştirilirlerse 100’den çok sözcük öğrenebilirler. Evcil muhabbet kuşlarının ortalama hayat zamanı 20 senesi bulabilmektedir. Fakat bu hayat koşulları, beslenmeleri gibi özelliklere bağlı olarak değişim göstermektedir.
Muhabbet Kuşlarının Kafes İhtiyacı
Muhabbet kuşları her ne kadar ufak olsalar da kafes olarak geniş alan gerekmektedir. Çünkü bu kuşlar son derece enerjik ve dinamik kuşlardır. Bu amaçla bir muhabbet kuşu amacıyla kafes boyunun en az 50 santimetre olması gerekmektedir. Bu uzunluğa oranlandığında gene 40 santimetrelik bir yükseklik ve 30 santimetre de en gerekmektedir. Bu geniş alan amacıylade bir ya da iki muhabbet kuşu kolaylıkla beslenebilmektedir. Bu şekilde geniş bir kafes seçmek aynı vakitte kuşun sağlığı amacıyla de önemlidir. Muhabbet kuşlarını bir arada beslerken kuşların uyumuna ilgi etmek gerekmektedir. Genellikle birtakım dişiler bir arada duramadıklarından birbirlerine zarar verebilmektedirler.