Ocak şeklinde manzarası olan maviyemiş, dip kısmından yeni sürgünler sunarak odunsu çalı formunda büyüyor. Sırık şeklindeki sürgünler 10 ile 20 sene arasında yaşıyor. Yüksek boylu çalı türleri 120 -130 cm boya ulaşabiliyor. Tozlanma amacıyla arı gibi böceklere gereksinim duyuyor. Çiçeklenme genelde bitki üstünde 3-4 hafta sürüyor.
Genellikle nisan-mayıs gibi çiçeklenen yaban mersininin çiçeklerinin %80 kadarı meyveye dönüyor. Her sene ilkbahar evveli gözler uyanmadan budanan bitkiler, başka ekinlere göre çok daha az budamaya gereksinim duyuyor. Yabancı ot hijyenikliği de yaban mersini yetiştiriciliği amacıyla son derece mühim görülüyor. Temmuz ayıyla başlayan hasat ise genelde eylül ayı sonuna kadar devam ediyor.
Yaban Mersini Ne Zaman Dikilir?
Yaban mersini mersini ne vakit dikilir diye merak ediyorsanız bu bitkinin dikimi, iklim koşullarına ve bölgenize bağlı olarak değişiklık gösteriyor. Fakat genelde ilkbaharın sonlarından yazın başlarına kadar ideal bir vakit olarak biliniyor. Don tehlikesi atlattıktan sonra, toprak ısındığında ve toprak işleme koşulları ideal duruma geldiği vakit yaban mersini fidelerini dikmek en iyi neticeleri veriyor.
Dikim evvel toprak hazırlığı ve fidelerin ideal derinlikte ve Aralıklarla ekilmesi de ayrı bir ehemmiyet taşıyor.
Yaban Mersini Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
Yaban mersini yetiştiriciliği nasıl yapılır diye merak ediyorsanız Yyaban mersini yetiştiriciliği başarılı bir şekilde gerçekleştirmek amacıyla ideal tür seçimi, toprak hazırlığı, derli toplu sulama, tarımsal gübre türlerini ve hastalık denetimi gibi asli adımları takip etmek gereklidir. Fidelere ideal bir yerde ve ideal sıra Aralıklarıyla dikilir, toprak nem seviyesi derli toplu olarak izlenir ve meyve olgunlaştığında hasat edilir. Hem de, mahalli iklim ve toprak oluşumu ve koşullarına ideal türlerin seçilmesi, başarılı bir yaban mersini yetiştiriciliği amacıyla kritik bir faktördür. Bu faktörleri dikkata alarak yaban mersini nasıl yetiştirilir sorunuza cevap bulabilirsiniz.
Yaban Mersini Nerede Yetiştirilir?
Peki yaban mersini nerede yetişir? Çok süratli yetişen, piyasası geniş olan ve birim alandaki yüksek getirisi ile tanınmış meyve, her geride bıraktığımız gün ülkemizde daha çok yetiştiriliyor. Fenolik bileşen ve antosiyanin yönünden varlıklı olan yaban mersini, sıhhat yönünden olumlu etkiler sunuyor. Dünyada “blueberry” adıyla tanınmış maviyemiş, doğadaki yabani formu ve saniyesel versiyonlarıyla topraklarımızda bereket vadediyor.
Yaban mersini, asitli ve organik madde bakımından varlıklı topraklarda yetişiyor. pH derecesinin 4.5 ile 5.2 arasında olması gerekiyor. Defne, orman gülü, çam, kızılağaç, ladin yetişen alanların yaban mersini amacıyla de ideal bulunduğu biliniyor. Türkiye’nin 40 ile 42. paralel arasında yer alan yerlerinde natural asitli alanların varlığı, topraklarımızın maviyemiş amacıyla ideal bulunduğunu gösteriyor.
Peki, yaban mersini Türkiye’nin hangi yerlerinde yetişir? Genellikle Karadeniz’de yetişen yaban mersini, Artvin’den Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Sinop, Samsun, Zonguldak’a kadar yetişebiliyor. Hatta ideal koşullar İstanbul ve Bursa’da da görülüyor. Geniş uyumlu arazi bulunması, istikbal senelerde yaban mersini Türkiye’de nerede yetişir ve yaban mersini Karadeniz’de yetişir mi sorusuna çoğu cevap sunarak daha çok yaban mersini yetiştirilebileceğinin müjdesini veriyor.
Yaban mersini ağacı nerede yetişir diye merak ediyorsanız güneş alan, gölgesi olan, hafif meyilli, drenajlı, hava akımı iyi, güney ya da kuzey batıya bakan alanlar yaban mersini yaban mersini yetiştirme şartları amacıyla ideal görülüyor. 160 gün yetişme süresinde 7 derecenin altında sıcaklık, 300-1000 saat soğuklama istiyor. Soğuğa sağlam olan maviyemiş ekini, sıra dışı sıcaklıklara da dayanıyor. -40 dereceye kadar kar altında sağlamlığını koruyor. Fakat çiçekleri -2.2 derece zarar görmeye başlıyor. Deniz seviyesinden 100 metre yüksek bir yerden başlayarak 2200 metreye kadar yetişebiliyor.