DOLAR 34,6125 % -0.08
EURO 36,5655 % -0.11
STERLIN 43,8505 % -0.16
FRANG 39,1766 % -0.26
ALTIN 2.945,05 % 0,28
BITCOIN 95.729,34 1.698

Güneş Tutulması

Yayınlanma Tarihi : Google News
Güneş Tutulması

Güneş tutulması

Ay dünya ile güneş arasından geçtiğinde ortaya gelir ve bu sayede Dünya’nın Güneşi görüşünü tamamıyla ya da kısmen engeller. Güneş ve ay gündüz gökyüzünde bir araya gelirler. Ay fazlası vakit fark edilmeden geçer. Fakat, senede en az iki kez, Dünyanın rastgele bir yerinde ayın güneşin önünden geçtiği gözlemlenir.

Bu kusursuz eşleşme Dünya’da güneş ve ayın benzer bir boyuttaymış gibi görünmesine namacıyla olur.
Kısmi güneş tutulması esnasında ayın güneşten bir ısırık almasını izlemek her vakit ilgi çekicidir. Fakat toplam güneş tutulması yaşanması mutlaka çok daha etkileyici.

Güneş Tutulmasının Türleri

3 değişik güneş tutulması vardır. Güneş’in ne kadarının tutulduğu, güneş tutulmasının büyüklüğü ve Ay’ın gölgesinin hangi kısmının Dünya’ya düştüğüne göre fark gerçekleştirmek lazım olur.

1. Tam Güneş Tutulması: Ay’ın Güneş’i tamamıyla örtmesiyle ortaya gelir ve Ay’ın Dünya’ya en yakın yörüngede olduğunda gerçekleşebilir. Tam bir güneş tutulması, yalnızca Dünya’daki ufak bir bölümden görülebilir. Tam bir tutulma gerçekleşmesi amacıyla, güneş, ay ve dünya direkt olarak tek bir çizgide olması lazım olur ve netice olarak Gökyüzü çok karanlık olur, sanki sanki geceydi.

2. Halka Şeklindeki Güneş Tutulması: Ay’ın Güneş’in bütün yüzeyini kaplayacak kadar büyük olmadığında gerçekleşir ve Güneş’in dış kenarları gökyüzünde bir ateş çemberi olarak görünür. Ay yakın olduğunda Güneş bir halka şeklinde görünerek güneş tutulması gerçekleşir.

3. Parçalı – Kısmi Güneş Tutulması: Güneşin belirli bölümlerinin Ay doğrulusunda gölgelendiği hallerde ortaya gelir.

Güneş Tutulmasını İzlerken Sağlığınızdan Olmayın!

Güneş tutulması ile ilgili bilmeniz gereken en mühim şey, ilk evvelce gözlerinizi korumak. Güneşin yoğun UV ışını yayar ve bu da güneşe her vakit bakmayı zararlı duruma getirir.

Güneş tutulması güneşe bakmayı daha cazip duruma getirir fakat ay güneşin bölgelerini engelliyor olsa da, gözünüzde kalıcı zarara namacıyla olacak kadar UV radyasyonu kalmaktadır. Güneş tutulmasını izlemek amacıyla daha eskiden ekipmanlarınızı hazırlayın.

1. Güneş tutulması gerçekte bir gölge vakaıymış. Yani ışığın geldiği kaynak bir sebepten ötürü engellediğinde aydınlatamadığı bölge gölgede kalırmış. Güneş tutulmasında da buna benzer bir vaka yaşanırmış.

2. Çok kvaka bir şekilde anlatmak gerek görülürse Güneş’in ışınlarının Dünya’ya gelmesine engel olan Ay sebebiyle gölgede kalmamıza Güneş Tutulması denirmiş.

3. Güneş tutulmasında gündüzü yaşam sürdüren ülkeler belirli bir vakit karanlıkta kalırmış.

4. Bu vaka Ay’ın evrelerinden Yeni Ay denilen evreden bir gün evvelce yaşanırmış.

5. Güneş tutulmasının yaşandığı günün ertesi gecesinde Ay’a bakarsan incecik bir hilal şeklinde olduğunu görebilirmişsin.

6. Güneş tutulması her olduğunda göremeyiz bunun sebebi Ay’ın çapının Dünya’dan çok daha ufak olması ve bize olan uzaklığıymış. Yani Ay kendi ebatı kadar bir kısmı gölgede bıraktığı amacıyla fazlası bölümde tutulma görünmezmiş.

7. Güneş tutulmasının çeşitleri varmış. Bunları detaylarıyla alçakta görebilirsin.

Güneş tutulması, gökyüzünde gerçekleşen görkemli bir tabiat vakaıdır. Bu inanılmaz fenomen, Ay’ın Dünya ile Güneş arasına gelmesi neticesi ortaya gelir. Ay, Güneş’in tamamıyla ya da kısmen önünü kapatarak Dünya üstünde bir gölge oluşturur. Bu durumda, Güneş ışığı tamamıyla kesilirse tam güneş tutulması ortaya gelir. Eğer yalnızca kısmi bir gölge oluşursa kısmi güneş tutulması yaşanır.

Güneş tutulmaları, belirli vakitlerde ve belirli bölgelerde görülür. Bunun sebebi, Ay’ın yörüngesinin eğik olması ve Dolunay adımında gerçekleşmesidir. Ay, Dünya’nın etrafındaki eliptik yörüngesinde dönerken, Dünya-Güneş hattının geçtiği noktalardan geçerken güneş tutulmaları ortaya gelir. Fakat her Dolunay’da güneş tutulması oluşmaz zira Ay’ın yörüngesi Dünya’nın yörüngesiyle aynı düzlemde değildir.

YORUM YAP