DOLAR 38,2552 % 0.34
EURO 43,8333 % 0.15
STERLIN 51,0885 % 0.12
FRANG 46,9242 % 0.68
ALTIN 4.076,87 % 0,33
BITCOIN 85.365,05 0.906

GİZLİ BUZLANMA

Yayınlanma Tarihi : Google News
GİZLİ BUZLANMA

GİZLİ BUZLANMA NEDİR?

Gizli buzlanma, genelde sıvı suyun donma noktasının altındaki bir yüzeyle ilişki ettiğinde meydana gelen bir haldur. Bu olay, genelde yerdeki ya da yoldaki ısının donma noktasının altına düşmesiyle gerçekleşir. Fakat saklı buzlanma, buz kristallerinin yüzeyde gözle görülmeden oluştuğu amacıyla sürücüler ve yaya amacıyla daha eskiden ön görü edilmesi zor bir hali ifade eder.

GİZLİ BUZLANMA NİÇİN OLUR?

Gizli buzlanmanın meydana çıkmasının birkaç sebebi vardır:

Sis ve Nem: Yoğun sis ya da yüksek nem, yüzeylerde donma ihtimalini artırabilir. Genellikle geceleyin ya da erken sabah saatlerinde, sisin namacıyla bulunduğu nemli bölge yüzeylerin donmasına namacıyla olabilir.

Yüksek Nem ve Düşük Sıcaklık: Yüksek nemin bulunduğu bir bölgeda, sıcaklık düştüğünde yoğunlaşan nemin donarak yüzeyleri kaplaması saklı buzlanmaya yol açabilir.

Erime ve Yeniden Donma: Genellikle gün içerisinde güneşli sıcaklıkların etkisiyle eriyen kar ya da buz, geceleyin gene donduğunda yolların ya da yüzeylerin kayganlaşmasına sebep olabilir.

Radyasyonel Soğuma: Bulutlu olmayan, rüzgarın sakin bulunduğu gecelerde yeryüzü, ısıyı süratle kaybeder. Bu halda, yüzeylerdeki suyun donma noktasının altına düşmesi muhtemeldir.

GÜVENLİK TEHLİKESİ

Gizli buzlanma, sürücüler ve yayalar amacıyla ciddi bir emniyet tehdidi oluşturur. Araçlar amacıyla frenleme uzaklığını uzatabilir, virajlarda kaymalara namacıyla olabilir ve yavaşlamış reaksiyon süreleriyle kazalara yol açabilir. Yaya geçitleri, kaldırımlar ve merdivenler gibi yaya yollarındaki saklı buzlanma ise düşmeler ve yaralanmalara çağrı çıkarır.

Kış aylarında karşılaşılabilecek bu tabiat olayına karşı ilgili olmak, hava hali raporlarını takip etmek ve ideal önlemleri almak, güvenilir bir sürüş ve yaya hareketliliği amacıyla mühimdir.

Kar yağdığında yolların buzlanacağı herkes doğrulusunda bilinir. Fakat saklı buzlanmada yolun buz tuttuğu bilmek, gözle fark edilemeyecek kadar zor. Peki saklı buzlanma gerçekte nedir? Gizli buzlanma nasıl anlaşılır? Gizli buzlanma olan yollarda frenleme nasıl yapılmalı?

Kar ya da yağmur yağışının sonrasında sıcaklığın süratle düşmesiyle meydana çıkan saklı buzlanma, gözle görülmediği amacıyla sürücüler amacıyla büyük bir risk oluşturur. Bu hal bilhassa köprüler ve viyadüklerde sıkça yaşanır.

Gizli Buzlanmanın Bulguları ve Riskleri:

Gizli buzlanmanın varlığı, genelde gözle fark edilemez. Bu namacıylale, sürücüler amacıyla mühim bir tehlike oluşturur. Ekip görevlileri, saklı buzlanmanın yaşandığı bölgelere ikaz tabelaları yerleştirerek sürücüleri ikazr. Fakat bu hali fark etmek sürücülerin sorumluluğundadır

Gizli Buzlanma Nasıl Anlaşılır?

Gizli buzlanmanın varlığına dair bulgular vasıta üstünde gözlemlenebilir. Mesela, sileceklerin çalışmaması ya da çalışırken cam üstünde buz izleri bırakması saklı buzlanmanın habercisi olabilir. Bu hal genelde gece geç saatlerde ve sabahın erken saatlerinde yaşanır. Hava sıcaklıklarının 0’ın altına indiği hallerde donma olacağı amacıyla hava hali sıfırın altına indiğinde direksiyon başına her geçişimizde saklı buzlanma varmışçasına hareket etmeliyiz.

Gizli Buzlanma Levhası Görüldüğünde Alınması Gereken Önlemler:

Gizli buzlanma levhası görüldüğünde sürücülerin ilgi etmeleri gereken önlemler şunlardır:

Sert fren gerçekleştirmekten kaçının, zira yol kaygan olabilir.
Diğer sürücülerle olan takip uzaklığını arttırın. Çünkü buzlanma aracın duruş zamanını mühim ölçüde uzatacaktır. Ani frenlemelerden uzak durmak amacıyla önünüzdeki vasıtayla aranıza hızınız kadar uzaklık bırakın. Mesela saatte 100 kilometre süratli gidiyorsanız önünüzdeki vasıtayla aranızda en az 100 metre olmalı.
Silecekleri derli toplu olarak denetim edin. Silecekler, silikon yapısı yardımıyla üstünde su zerreleri tutabilir. Hava sıcaklıklarının 0’ın altına düştüğü vakitlerde silecekler üstündeki su taneleri donacağından silecek çalışmayabilir, ya da sesli çalışabilir.

Gizli Buzlanmada Nasıl Bir Sürüş Yapılmalı?

Gizli buzlanmanın olacağı vakitlerde (0° altındaki sıcaklıklarda) direksiyon başına geçmekten sakının. Düzenli olarak denetlenen ve kış tedbirlerinin mecburi olarak uygulandığı toplu taşıma vasıtaylarını kullanmak bu gibi hallerde en iyi tercih olacaktır. Fakat gene de vasıta kullanmak mecburiyetinde kalırsanız alttaki maddeleri aklınızdan çıkarmamanızda yarar var.
Kış lastiği olmadan yola çıkmayın.

Ani Fren Yapmayın: Ani Fren aracınızın kaymasına ve denetimden çıkmasına namacıyla olacağı amacıyla ani fren ve ani süratlenmalardan kaçının.
Hızınızı Düşürün: Ani fren yapma tehlikesini ortadan kaldırmak amacıyla hızınızı düşük tutun.
Virajlara girmeden evvelce iyice yavaşlayın. Bu virajlarda aracınızın savrulmasını mühim ölçüde engelleyecektir.
Gözünüzü yoldan ayırmayın: Gizli buzlanma sisle birleştiğinde bilhassa zincirleme kazalar kaçınılmazdır. Yolda önünüzde kaza yapan vasıtayları erkenden görüp erken ve güvenilir bir şekilde frenleyebilmek amacıyla gözünüzü yoldan ayırmayın.

YORUM YAP