
TÜRKMENİSTAN
Ülkenin 1991 senesinde kabul edilen yerel bayrağının ana rengi yeşildir. Yeşil zemin üzerinde hilal ve beş yıldız bulunur. Hilal, İslam dinini simgelerken, beş yıldız Türkmenistan sınırları içinde yer alan beş vilayeti temsil eder. Halı motifi, bayrağın sol evresinde dikey bir şekilde yer alır. Halı, Türkmenistan’ın kültür ve tarihini simgelemektedir. Türkiye’nin en kalabalık üç kenti, Aşkabat, Türkmenabat ve Serdar’dır. Bu kentlerde en çok yetiştirilen ve ihraç edilen ürün pamuktur. Bunun yanı sıra ülke çapında en çok meyve-sebze ve tahıl ürünleri yetiştirilir. Ülke toplam beş vilayetten oluşur. Bu vilayetlerin isimleri, Marı, Daşoğuz, Balkan, Lebap ve Ahal’dır. Türkmenabat’ın nüfusu 235 bindir ve Lebab vilayetinin merkezidir. Aşkabat’ın güneydoğusunda yer alan Anav ise Ahal vilayetinin merkezi kentidir.
Türkmenistan Nerededir?
Orta Asya’nın güneybatısında tespit edilen Türkmenistan’ın dört ülke ile kara sınırı bulunur. Güneyinde İran ve Afganistan ve kuzeyinde Özbekistan ve Kazakistan yer alır. En uzun akarsuları Murgap ve Tejen nehirleridir. Ülkede yer alan Karakum Çölü, Subtropikal ve çöl ikliminin görülmesinde etkilidir. Yazları kurak ve sıcak olan ülkede kış mevsiminde hava ısısı -20 dereceye kadar düşer.
Türkmenistan Nüfusu Ne Kadar? (2022)
Türkmenistan’ın nüfusu 6 milyonun üzerindedir. Son belirtiler ve resmi olmayan bilgilere göre toplam nüfus 6.031.200’dür. Ülke nüfusunun %85’ine yakınını Türkmenler oluşturur. Etnik nüfus dağılımında Özbekler, Ruslar, Türkler ve Kazaklar yer alır. Nüfusun %50’den çoğu şehirlerde hayataktadır. Türkmenistan’da ortalama hayat zamanı erkeklerde 64 iken kadınlarda 71’dir.
Türkmenistan’ın Başkenti Neresidir?
Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’tır. 440 kilometre karelik yüz ölçümüne sahip olan Aşkabat ülkenin en büyük kentidir. 1 milyonun üzerinde şahıs Aşkabat’ta yaşıyor. 1948 senesinde gerçekleşen depremden sonra kentin binaları yenilenmiştir. Aşkabat’ın el dokuma halıları ve botanik bahçesi son derece meşhurdur. Şehirde aynı vakitte çoğu müze yer almaktadır. Aşkabat’ın kültürel ve ekonomik temaslar kurduğu 6 kardeş kenti var. Bunlar: Türkiye’den Karaman ve Ankara, Ukrayna’dan Kiev, Kazakistan’dan Nur Sultan, Yunanistan’dan Atina ve Amerika Birleşik Devletlerinden Albuquerque’dir.
Daşoğuz, hem vilayetlerden birinin hem de vilayetteki merkez kentin adıdır. Yeşil kısmı çok çok olan ilin çoğu idari bölümden oluşur. Bu idari bölümlerden bazıları Kurbansultan Ece, Saparmurat Türkmenbaşı ve Köroğlu ilçesidir. Daşoğuz’un nüfusu son senelerde artmış ve 1 milyonun üzerine çıkmıştır.
Türkmenistan’ın başka büyük şehirleri şunlardır: Balkanabat, Atamurat, Hazar, Gumdag ve Baharly.
Türkmenistan’ın Para Birimi Nerededir?
Ülkenin para birimi Türkmenistan Manatı’dır. 1991 senesinde evvelce ülkede resmi para birimi olarak Ruble kullanılıyordu. En düşük banknot 1 Türkmenistan Manatı’dır. En yüksek banknot olan 500 Türkmenistan Manatı ise 2009 senesinde tedavüle girmiştir.
Türkmenistan’da Konuşulan Diller
Ülkenin resmi dili Türkmencedir. Bunun dışında konuşulan diller arasında Rusça, Kazakça ve Özbekçe yer alır. Türkmenceden sonra en çok konuşulan dil ise Türkçedir. Dil ve kültürlerin benzerliği Türkiye ve Türkmenistan arasındaki kültür temaslarinin gelişmesinde mühim olmuştur. Bununla beraber 1991 senesinde, ülkede ilk büyükelçilik açan ve Türkmenistan’ı resmi olarak tanıyan ilk ülke Türkiye olmuştur. İki ülke arasında yalnızca kültürel değil ekonomik temaslar de gelişmiştir.
Türkmenistan ile Türkiye Arasındaki Saat Farkı Nedir?
Türkmenistan ile Türkiye arasında 2 saat fark bulunmaktadır. Türkiye’de saat 19.00 iken Türkmenistan’da 21.00’dır.