DOLAR 38,2552 % 0.34
EURO 43,8333 % 0.15
STERLIN 51,0885 % 0.12
FRANG 46,9242 % 0.68
ALTIN 4.076,87 % 0,33
BITCOIN 85.365,05 0.906

GÖZ DALMASI

Yayınlanma Tarihi : Google News
GÖZ DALMASI

GÖZ DALMASI

Göz dalması ile alakalı halk arasında çoğu düşünce yürütülmekte en çok vakitgelen olanı da “gözüm daldı eve konuk gelecek” düşüncesidir. Göz dalması gerçekte vücudumuzla, beynimizle alakalıdir ve bedenimizde göz dalmasına namacıyla olan çoğu faktör bulunmaktadır.

Göz dalması neden olur?

Göz dalması her insanın başına gelen olaydır. Uzun bir vakit vakitsince fark etmeden belli bir noktaya göz kapaklarını kıpırdatmadan bakakalma vakanına göz dalması denilmektedir. Peki, göz dalması denilen bu vakanın namacıylalerini biliyor musunuz?

Göz dalmasının namacıylaleri arasında yoğun iş temposu başta gelmektedir. Göz dalması şikâyeti tespit edilen bireylerin yarısından çoğu yoğun iş ve yaşam temposu arasında kalmış aşırı yorgunluktan şikâyet eden şahıslardir. Yoğun iş temposundan ve aşırı yorgunluktan ötürü insanların nesnelere odaklanmaları da güçleşmeye başlar. Başka bir namacıylai ise insanların aniden çok mevzuya aynı anda odaklanmaya çalışması aklında baş karıştırıcı şeylerin bulunmasıdır. Yaşın ilerlemesi de göz hareketlerinin yavaşlamasına namacıyla olur ve nesnelere odaklanmada tembelleşir. Göz dalmasına namacıyla olabilecek diğer faktörler ise şunlardır:

· Aşırı gerilim ya da depresyon göz dalmasına neden olabilir.

· Kafasında çoğu sorun olan şahıslar oldukları ortamdan kopup, sorunyi düşünerek göz dalması yaşarlar.

· Göz dalması epilepsi nöbetlerinin bulguları arasında yer almaktadır.

· Gözde meydana gelen küçük batmalarla birlikte göz dalması meydana gelir. Bu halde kimi vakit ciddi hastalıkların haberci olabilmektedir.

· Nörolojik hastalıklarda da göz dalmaları görülebilmektedir.

Göz dalması zararlı mıdır?

Göz dalması zararlı mıdır? diye sorarsanız göz dalması gerçekte çok tehlikeli bir olaydır. Doğruyu söylemek gerek görülürse gözün dalması değil de odaklanıp kaldığı nokta çok önemlidir. Derste hocanın gözünü amacıylae dalmak, sokakta giderken rastgele bir şahsa ya da nesneye bakıp donakalmak gibi haller bireyi tehlikeye ve zora sokabilmektedir. Bu yüzden göz dalması yaşam sürdüren şahıslar çok ilerlemeden eksper bir hekime görünmeli ve namacıylai öğrenmelidir. Göz dalması epilepsi gibi ciddi hastalıkların da habercisi olmasından göz dalmasının erken teşhisi ve tedavisi çok önemlidir. Genellikle yeni doğmuş bebeklerde görülen göz dalmaları ihmal edilmeden çocuk hekimine danışılmalıdır.

Beynimiz o esnada diğer görevlerle meşgul olmasından gözlerimizi dinlenme moduna alıyor. Gözlerimiz açıkken hiçbir şeye bakmamak, diğer bir söyleyişle rastgele bir nesneye odaklanmadan öylece bakmak beynimiz amacıyla pek basit bir şey değil. Ancak derin düşünceler amacıyladeyken kimi vakit gözlerimiz de uzaklara doğru dalar ve o sırada hiçbir şeye gerçek anlamda bakmıyor oluruz. Bunun namacıylai, diğer düşüncelerle meşgul olan beynimizin bütün enerjisini yaptığı prosedüre harcıyor olması. Yani gözümüzün baktığı şeyleri, görme eylemine geçirebilecek prosedür gücünü meydana koyamıyor.

Bir şeye aktif olarak bakmadığımız o anlarda gözlerimiz de dinlenir. Zaten o anda size bakan birisinin gözünüzün daldığını anlamasının namacıylai de bu. Gözlerimiz daldığında diğer duyularımız da dinlenme haline geçiyor diyebiliriz.

Çok uzaktaki bir şeye baktığımızda nasıl yakınımızda olan biteni aynı çerçeveye dâhil edemeyip eliyorsak, gözler daldığında da benzer bir şeyi bütün duyularımız amacıyla yapıyoruz. Görme duyumuz beynimiz amacıyla öncelikli bilgileri sağladığından, gözlerimiz dinlenme haline geçiş yaptığında etrafımızdaki ses ve kokular da git gide uzaklaşıyor.

YORUM YAP