DOLAR 38,2552 % 0.34
EURO 43,8333 % 0.15
STERLIN 51,0885 % 0.12
FRANG 46,9242 % 0.68
ALTIN 4.076,87 % 0,33
BITCOIN 85.343,22 0.953

Saç Beyazlaması Nedir?

Yayınlanma Tarihi : Google News
Saç Beyazlaması Nedir?

Saç Beyazlaması Nedir?

Saç beyazlaması; saça rengini veren eumelanin ve fgeomelanin renk pigmentlerinin yaş, kalıtsal etken gibi etkenlere bağlı üretilememesiyle ortaya gelmektedir. Her saç renginde ortaya gelmekle birlikte koyu renkli saçlarda daha ilgi çekici olması, estetik yönden kişileri rahatsız edebiliyor. Yapılan incelemelerde beyaz ırkta 30‘lu yaşlarda başlayan saç beyazlaması siyahi ırklarda 40‘lı yaşlardan itibaren görülmeye başladığı amacıyla ırk dağılımının bile erken saç beyazlaması sebeplerinden bulunduğu görülebiliyor.

Saçta gri, küllü bir yansıma yapan beyaz saçların gelişme süreci, yaş geliştikçe artmakla birlikte başka etkenlere bağlı olarak buluğ çağında bile karşımıza çıkabilmektedir. Bütün dünyada saç beyazlaması bir yaşlılık sendromu olarak kabul edildiği amacıyla bilhassa erken yaşta saç beyazlaması sebepleri ve çözümü daha çok merak edilmektedir.

Erken Yaşta Saç Neden Beyazlar?

Sanılanın aksine saçların beyazlaması yalnızca yaşa bağlı bir problem değil çoğu değişik etkenin birleşmesiyle her yaşta karşımıza çıkabilir. Birçok insanın problemi durumuna gelen saç beyazlamasında en mühim etkenin kalıtsal bulunduğunu bilmeniz gerekir. Düzenli beslenme, gerilimden uzak bir yaşantı ve saç kimyasallarını kullanmasanız dahi saçlarınızda ara ara renk değişimleri, beyazlamalar görmenin asıl nedeni gen kodlaması olabilir.

Ailenizde ya da üst kUşaklardan genç yaşta saç beyazlaması problemi olmadığını düşünüyorsanız; gerilim, B12 eksikliği, hormon bozuklukları, yetersiz beslenme gibi başka saç beyazlaması nedenleri amacıyla başka maddemize göz atabilirsiniz.

Saç Beyazlaması Nasıl Önlenir?

Saç beyazlaması sürecini yavaş gelişmesini sağlamak ya da saç beyazlamasını önlemek amacıyla beyazlama sebeplerine karşı önlemler alabilirsiniz.

Saç Beyazlaması Neden Olur?

Birçok değişik etkenle bağlantılı olan saç beyazlamasının nedenleri sık sık merak edilmektedir. Aşağıdaki maddelerimizden gerekçelerini inceleyebilirsiniz;

Genetik
Saç beyazlaması sebepleri arasında en mühim etken bahsetmiş bulunduğumuz gibi kalıtsal etkenlerdir. Sadece yakın aile bireyleri değil üst soylardan gelebilen kalıtsal özellik nedeniyle 20‘li yaşlarda saç beyazlaması ya da yoğun saç beyazlaması görülebilmektedir.

Yaşlanma
Yaşlanmayla özleştirilen saç beyazlaması, gri saçlar yaşça büyüdükçe eksilen melanin pigmentinin mühim bir sendromudir. Herkeste aynı oranda olmamakla birlikte saç tarzına göre değişip, birtakım şahıslarda daha süratli ilerleyebilmektedir. Yaşa bağlı beyazlamanın ne yazık ki önüne geçilememekle birlikte başka etkenlere ilgi dip beyazlamayı yavaşlatmayı, azaltmayı deneyebilirsiniz.

Düzensiz Beslenme
Saç beyazlamasında ilgi etmemiz gerekenlerden biride bu durumun bedenimizin bize gönderdiği bir sinyal olup olmadığıdır. Yetersiz, dengesiz beslenme neticesinde hayat sürdüğümüz vitamin kusurları – bilhassa Kalsiyum ve b12- sendrom olarak saç beyazlaması olarak karşımıza çıkabilir. Estetik bir kayıp olarak gördüğümüz saçın beyazlaması gerçekte ciddi bir sıhhat probleminin da habercisi olabilir. Buy durumun önüne geçebilmek adına derli toplu beslenmek, vitamin değerlerini denetim ettirmek ve buna ideal bir takviye uygulaması almaktır.

Stres ve Ani Travma
Son senelerde eskiye oranla daha d çoklaşan gerilim endişe bozuklukları her hastalıkta bulunduğu gibi saç beyazlamasının da mühim nedenlerinden biridir. Saç beyazlamasını önlemek amacıyla uygulanabilecek en iyi şey, yaşanan halleri aşırı gerilim ve üzüntüye sebep olmayacak şekilde atlatabilmek, gerilimden uzak bir yaşamı benimseyebilmektir.

Stres ve ani travma örneklerinden biri olarak Fransa kraliçesi Marie Antoinettenin idam edilmeden bir gün evvel yaşadığı şok ve korkuyla saçlarının tamamıyla beyazladığını söylenmektedir. Genellikle kalıtsal etkenlerle bir araya getiren gerilim 20’li yaşlarda saç beyazlaması, genç yaşta saç beyazlamasının en mühim etkeni olarak karşımıza çıkıyor. Gerilimin dışa vurumu olarak görebileceğimiz saç beyazlaması aynı vakitte DNA‘ya hasar sunarak kalıcı problemlerinde altındaki sebep oluyor.

Troid ve Hipofiz Bezi Bozuklukları
Vücudun normal işleyişi amacıyla çok mühim olan Troid bezlerinin az ya da çok çalışması direkt melanin sentezi üstünde tesir göstermektedir. T3 ve T4 hormonlarında ki anormallikler, saça rengini veren melanin salgılanmasında tesirli bulunduğu amacıyla denetim ettirilmesi önerilmektedir.

YORUM YAP