
MOLDOVA
Bir Doğu Avrupa ülkesi olan Moldova, Ukrayna ve Rusya’nın arasında yer alıyor. 1991 senesinde Sovyetler Birliği’nin dağınık hale gelmesi neticesinde bağımsızlığını elde eden ülke, Avrupa’nın en ufak ülkesi. 3,5 milyon bireyin yaşadığı Moldova, toplam 33.846 kilometrelik bir alan üstünde konumlanıyor. Ülkenin amacıyladen Prut ve Dinyester nehirleri geçiyor.
Parlementer sistemle yönetilen ve demokratik idare anlayışını benimseyen Moldova’da, çok partili politika hâkim. Yüz ölçümü ve nüfus yönünden ufak bir ülke olmasına rağmen, tarım ve bağcılık alanlarında oluşturulan dışsatım ile ülke ekonomisi kalkınabiliyor. Moldova, %99 oranında okuma yazma bilen bir nüfusa sahip. Moldovalı, Ukraynalı, Rus ve Gagavuz Türklerinden meydana gelen nüfus, etnik kökenlerin birleşimi olarak görülüyor.
Bağımsızlığı Birleşmiş Milletler doğrulusunda 1992 senesinde tanınmış Moldova, tarihte fazlası değişik devlet doğrulusunda yönetildiği amacıyla mimari ve tarihi anlamda da pek çok kültürün izlerini taşıyor. Turizmden de mühim bir gelir elde eden ülkede, yoğun sıcaklıkların görülmediği ve yağışsız geride bıraktığımız yaz ayları yaşanması nedeniyle her sene fazlası Turist ağırlanıyor. 2019 senesinden beri Türk yurttaşların Moldova’ya sadece kimlik ibraz ederek girebilmesi ve Avrupa ülkelerine göre daha ekonomik bir tatil vadetmesi nedeniyle, tanınmış bir tatil rotası olarak görülüyor.
Ne Zaman Gidilir
Moldova’nın Balkanlar bölgesinin kuzeyinde yer alması nedeniyle, ülkede kışlar sert, kar yağışlı ve son derece düşük derecelerde geçiyor. Bu amaçla Moldova, soğuk ve sert kışları sevmeyen ziyaretçiler amacıyla yaz ayları daha tanınmış bir alternatif durumuna geliyor. Hava sıcaklığının aşağı yukarı 20-25 derece arasında seyrettiği yaz aylarında Moldova’da son derece eğlenceli ve eğlenceli bir tatil geçirmek mümkün. Ülkede dört mevsim dikkat çekici şekilde yaşanıyor. Karasal iklimin etkili bulunduğu Moldova’da, kar yağışı genelde kasım ayında başlıyor.
Nasıl Gidilir?
Moldova’ya kara ve hava yolu ile ulaşım sağlanıyor. Fakat Türkiye’den Moldova’ya sadece kimlik ile giriş yapılabilmesi, hava yolunu daha tanınmış bir alternatif durumuna getiriyor. İstanbul, İzmir ve Ankara’dan aktarmasız uçuşların düzenlendiği Kişinev’e aşağı yukarı 1,5 saat süren bir uçak yolculuğunun sonucunda ulaşılıyor. Moldova’nın tek havalimanı Kişinev’de bulunuyor.
Kara yolu ile ulaşım, aşağı yukarı 13 saat süresince sürüyor. Fakat güzergâh üstündeki yolların fazlasınun yeteri kadar düzgün ve konforlu olmaması nedeniyle, sadece Moldova’yı ziyaret etmeyi düşünen Turistler fazlalıkla kara yolu sekmesini tercih etmiyor. Kişinev Uluslararası Havalimanı, kent merkezine 13 km mesafede konumlanıyor.
Alişveriş / Ne Alınır
Moldova’da tespit edilen büyük alış veriş merkezlerinin fazlası sadece hafta içi ve 08.00 ile 20.00 saatleri arasında kapılarını açıyor. Fakat tek başına konuşlanan dükkân ve mağazaların fazlası haftanın her günü daha geç saatlere kadar açık kalabiliyor. Moldova’nın mahalli kıyafetlerine, aksesuarlarına ve yemeklerine ulaşmak isteyen ziyaretçilerin fazlasınluklu tercihi, Kişinev’e son derece yakın bir bölümde konuşlanan Calea Mosilor’daki piyasa yeri oluyor. El yapımı çalgılardan dokuma kıyafetlere, mahalli lezzetlerden oyma eşyalara dek fazlası ürünü piyasa mekanlarınde bulmak mümkün.
Moldova’nın ünlü şarapları ve brendileri, ülkenin fazlası şehrinde satılıyor. Hem de el dokuması halılar ve yöresel simgelerle bezeli kıyafetler de Turistler doğrulusunda son derece ilgi görüyor. Doğu Avrupa ülkelerinin bir simgesi olan ve iç içe işlemiş bebeklerden meydana gelen matruşkalar da, Moldova’dan alabileceğiniz hediyelik eşyalar arasında bulunuyor.
Gece Hayatı
Moldova’da gece yaşamı son derece dinamik geçiyor. Başta Kişinev olmak üzere, fazlası kentte sabahın ilk ışıklarına dek devam eden parti ve eğlencelere rastlamak mümkün. Taverna, bar, pub, gece kulübü, restoran ve kafeteryalardan meydana gelen geniş bir alternatif yelpazesi, her bütçeden ve eğlence anlayışından ziyaretçiye hitap ediyor. Fakat Turistlerin, bu tip eğlence merkezlerine giderken pasaportlarını kesinlikle yanlarına almaları tavsiye ediliyor.
Kişinev daha dinamik ve canlı müzik sahibi olan eğlence merkezlerini tercih eden ziyaretçilerin uğrak adresi. Ülkenin başka kentlerinde daha sakin ve dinlendirici bir gece geçirmek isteyenler amacıyla canlı müzik ve parti organizasyonları barındırmayan alternatifler de bulunuyor. Cahul ve Ungheni kentleri tatil mekanları bulunduğundan, bu bölgelerde de gece yaşamına katılmak amacıyla pek çok alternatif mekana rastlanabiliyor.