
İzlanda
Oturma iznini göçmenlik bürolarından yapabilirsiniz. Kalıcı oturma iznini de gene lüzumlu evraklar ile en yakın göçmen bürosundan başlatabilirsiniz.
İzlanda, son 25 yılde çoğalan ekonomik gelişimi ve turizm sektörü ile göçmenler doğrulusunda tercih edilmektedir. İzlanda, kuvvetli ekonomisi, düşük nüfusu ve düşük suç seviyesi ile insanlar amacıyla yaşanabilir bir ülke olarak görülmektedir.
İzlanda’ya en çok göç veren ülke, ülkedeki toplam göçmen nüfusunun %35.9’unu meydana getiren Polonya’dır. Polonya’dan sonra İzlanda’ya en çok göç veren ülkeler Litvanya, Danimarka ve Filipinler’dir. Finansal nedenler ve iş imkanları nedeniyle İzlanda’ya yapılan göçlerin birçoğu çalışma izni kapsamındadır. İzlanda’ya göç etme oranları 2021’de son 10 yılye göre %8, 2020 yılsine göre %0.3 artmıştır.
İzlanda Oturma İzni Nasıl Alınır?
Gerekli bütün belgeleri konsolosluklara ileterek İzlanda ülkesinden oturma izni alabilmek mümkündür. Geçerli bir pasaportunuzun ve seyahat amacıyla sebebinizin belirtildiği belgenin olması izin amacıyla önemlidir. Adli sicil kaydınız, gelir belgeniz ve sıhhat sigortanız da oturma izni almanız amacıyla lüzumlu evraklar arasında yer alır. İkamet izni çeşidine ait özel şartlarında yerine getirilmesi yetkililer doğrulusunda lüzumlu görülmektedir. Eğer İzlanda’da 3 aydan daha uzun duracaksanız bunun amacıyla Göçmenlik bürolarına da gitmek ve oturma izni amacıyla müracaat gerçekleştirmek gerekir.
Şartları Nelerdir?
İzlanda amacıyla oturma izni almanız amacıyla ülkede iş bulmanız, İzlanda vatandaşı olan biri ile evlenmeniz ya da eğitim görecek olmanız gerekmektedir. Eğer şartlardan birini sağlarsanız konsolosluklara ya da büyükelçiliğe oturma izni amacıyla müracaat yapabilirsiniz. Aile birleşimi oturma izni, uzun vakitli oturma izni, evlilik oturma izni, öğrenci oturma izni, iş bularak oturma izni, AU Pair oturma izni ve eğitim oturma izni vardır. Bunların hepsi amacıyla değişik belgeler istendiği amacıyla lüzumlu evrakların listesini alarak müracaat yapabilirsiniz.
Oturma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?
Başvuru formunu doldurarak posta ile birlikte Göç idaresine gönderebilir ya da evraklarınız ile birlikte İzlanda konsolosluklarına gidebilirsiniz. Eğer 3 aydan daha kısa vakitli bir konaklamanız olacaksa sadece vize çıkarmanız yeterli olacaktır. Ancak İzlanda’da 3 aydan daha uzun vakit kalacaksanız bunun amacıyla oturma izni almanız gerekir.
3 aydan uzun vakitli ikametler amacıyla bütün yurttaşların göçmenlik müdürlüğüne gitmesi ve oturma izni amacıyla müracaat yapması gerekir. Eğer İzlanda oturma izniniz varsa başka Schengen ülkelerine de 90 günlük seyahatlerinizi vizesiz bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
İzlanda’da Kalıcı Oturum İzni Nasıl Alınır?
Eğer kalıcı olarak İzlanda’da yaşam sürdürmek istiyorsanız 150 saatlik bir dil kursuna gitmiş olmanız ve başarı belgesi almanız gerekir. Bununla birlikte şayet kesintisiz ve meşru bir şekilde 4 yıl vakitsince İzlanda’da konaklamışsanız kalıcı oturma izni müracaatı yapabilirsiniz. Bunun amacıyla kalıcı ikamet izni müracaat formu, iş sözleşmesi, imzalanmış vekaletname, dil sınavı belgeleri ve pasaport fotokopisi gerekir.