DOLAR 38,2552 % 0.34
EURO 43,8333 % 0.15
STERLIN 51,0885 % 0.12
FRANG 46,9242 % 0.68
ALTIN 4.076,87 % 0,33
BITCOIN 84.545,94 -0.447

KUVEYT’TE YAŞAMAK

Yayınlanma Tarihi : Google News
KUVEYT’TE YAŞAMAK

Genel Bilgiler / Rehber

Kuveyt, Basra Körfezi’nin kıyısında ve Arap Yarımadası’nın kuzeydoğusunda konumlanıyor. Irak ve Suudi Arabistan ile komşu olan ülke, 17.818 kilometrekarelik bir yüz ölçümüne sahip. Kuveyt kelimesi, Arapçada “su kenarındaki kale” anlamını taşıyan “akwat” kelimesinden türeyerek şu vakita kadar ulaşmış. Bir körfez ülkesi olan Kuveyt, Orta Doğu ülkeleri arasında ekonomisi en kuvvetli olan ülkelerden biri olarak kabul ediliyor. Genellikle 1961’de kazanılan bağımsızlık, ülkede petrol üretimi ve buna bağlı ekonomik kalkınmayı son derece güçlendirmiş.

1990 senesinde Irak doğrulusunda işgal edilen Kuveyt’te, Irak’ın ülkeden çekilmesi sırasında 700’ü aşkın petrol kuyusu ateşe verilmiş. Bu dönemde toplumsal ve ekonomik anlamda son derece gerileyen Kuveyt, tekrar doğmayı başarmış. Günümüzde dünyanın en kıymetli para birimine sahip olan ülkede, hayat koşulları da dünya ortalamasının üst sıralarında yer alıyor.

Ne Zaman Gidilir

Kuveyt’te subtropikal çöl iklimi görülüyor. İklim koşulları namacıylaiyle yaz aylarında hava sıcaklıkları son derece artarak 45 dereceye kadar ulaşabiliyor. Çölden gelen sıcak rüzgârlar, kum fırtınaları yaşanmasına da namacıyla olabiliyor. Bütün bu sebepler doğrultusunda, Kuveyt’e yaz aylarında seyahat edildiği takdirde korunaklı kıyafet ve mamüller kullanılması tavsiye ediliyor.

Ülkede kışlar ise son derece ılıman geçiyor. Ortalama sıcaklık 18-20 derece arası değişirken, bahar aylarında da sıcaklık aşağı yukarı 30 derecede seyrediyor. Bu amaçla ülkeyi ziyaret etmek amacıyla en en uygun vakit diliminin kış ve bahar ayları bulunduğu düşünülüyor. Bahar aylarında hem denize girebilmek hem de yakıcı güneş ışınlarından korunmak olası oluyor.

Nasıl Gidilir?

Kuveyt’in başkentine İstanbul’dan ve Ankara’dan kalkan aktarmasız uçuşlar vasıtasıyla ulaşılabiliyor. Aktarmasız uçuşlar aşağı yukarı 3,5 saat sürüyor. Seferler ise haftanın nerdeyse her günü yapılıyor. Kuveyt Havalimanı’ndan kent merkezine ulaşım amacıyla birkaç alternatif var. Birçok otel, havalimanından bedava servisler vasıtasıyla ulaşım hizmeti veriyor. Hem de havalimanında bürosu tespit edilen şirketler vasıtasıyla vasıta kiralamak da olası. Ek olarak, taksi kullanarak da kent merkezine ulaşılabiliyor. Kent merkezine ulaşmak aşağı yukarı yarım saat sürüyor.

Kuveyt’te Hayat ve Sosyal İmkanlar

Ülkenin varlığı sosyal hayata da yansıdığı amacıyla Kuveyt’te hayat koşulları son derece pahalıdır.

Kazançlar yüksek bulunduğu oranda giderler de son derece yüksektir. Yaşanılabilir ufak bir evin kirası 1.000 dolardan başlamaktadır. Yine günlük hayat koşulları amacıyla yemek-ulaşım-faturalar aylık aşağı yukarı 1.000 dolar gözden çıkarmak lüzumiyor.

Diğer Arap ülkelerine göre turistlar biraz daha rahat olup turist bayanların kafasını kapatmasına lüzum yoktur. Ramazanda oruç tutmak mecburi olmasa da sokakta yeyip içmek hoş karşılanmıyor. Hem de ramazanda iftar saatine kadar restoranlar kapalı durumdadır.

Ülkede alkol satışı yapılmamaktadır.

Amerikalı çalışanların çoğunluğu Amerikan kültürünün ülkeye yayılmasına çok çok katkı sağlamıştır. Birçok Amerikan koleji, restoranları ve kafeleri sahip olunan olup çalışanların eşleri ve çocukları bu tarz mekanlarda sosyalleşmektedir.

Sıcaklık çok yüksek olup yaz mevsiminde 50 dereceleri görmekte, kışın ise 30 derecelerin altına seyrek inmektedir. Bundan dolayı, Türkiye’deki gibi sokakta hayat zihniyeti pek yoktur. Daha çok alış veriş merkezleri tercih edilmektedir. Alışveriş merkezlerinde klimalar çok kuvvetli çalıştırılmaktadır. Arada sırada üşüyebilirsiniz. Hasta olmamak amacıyla ilgi etmek lazım.

YORUM YAP