DOLAR 38,2552 % 0.34
EURO 43,8333 % 0.15
STERLIN 51,0885 % 0.12
FRANG 46,9242 % 0.68
ALTIN 4.076,87 % 0,33
BITCOIN 84.921,98 0.23

ÜRDÜN’DE YAŞAMAK

Yayınlanma Tarihi : Google News
ÜRDÜN’DE YAŞAMAK

Genel Bilgiler / Rehber

Üniter parlamenter anayasal monarşi ile yönetilen Ürdün (Ürdün Haşimi Krallığı), büyük bölümü çöllerden meydana gelen 89.342 km2 bir kısmı kapsıyor. Şeria Vadisi, Çöller ve Doğu Şeria olarak 3 bölgeye ayrılan Ürdün; tarihleri M.Ö. 10.000 yıllarına kadar uzanan yerleşim yerleri, binlerce senelik mistik tapınaklar, Petra Antik Kenti gibi büyüleyici hazineler, çöl safarileri gibi aktivitelerle bilhassa tarih ve kültür turizmi konusu ile ilgili son senelerde büyük bir ilerleme gösterdi.

Suriye, Irak, Suudi Arabistan ve İsrail ile komşu olan Ürdün’de 3 milyonu aşkın mülteci ve göçmen nüfus yaşıyor. Dinin günlük hayat üstünde etkisinin komşu ülkelere göre daha az bulunduğu Ürdün, büyük mülteci nüfusuna karşın son derece barışçı ve güvenilir bir ortama sahip.

Dünyanın en büyük zeytin üreticilerinden olan Ürdün, etraf ülkelerden değişik olarak petrol ve natural gaz kaynakları bakımından son derece zayıf, ilaveten kurak ikliminden ötürü su kıtlığı çekiyor. Sadece fosfat yatakları bakımından varlıklı olan ülkede Lut Gölü ise hem fosfat ve potas kaynakları hem de mineral tuzlar bakımından dünyanın en mühim noktalarından biri.

Nüfusun %92 gibi büyük bir kısmını Sünni Müslümanların meydana getirdiği Ürdün’de resmi dil Arapça olmasına karşın İngilizce ve mahalli diller de süregelen olarak konuşuluyor. 10 milyon seviyesinde bir nüfusa sahip Ürdün’ün başkenti Amman’da ise 4 milyondan çok insan yaşıyor. Zerka, İrbid, Rüseyfa, Akabe de ülkenin başka büyük ve Turistik bakımdan ilerlemiş şehirleri arasında.

Ne Zaman Gidilir

Büyük bölümü çöllerle kaplı olan Ürdün’de Akdeniz’e yakın olan batı bölümlerinde ılıman Akdeniz iklimi görülürken, iç ve doğu bölgelerde ise sıcak ve kural çöl iklimi hakim. Ürdün Vadisi, yazları 50 dereceyi bulan sıcaklığıyla ülkenin en sıcak yeri konumunda. Yıllık metrekareye 100 ile 600 mm gibi düşük miktarda yağış alan Ürdün’de hem bölgeler arasında hem de gece ve gündüz arasında sıcaklık farkları da ciddi değişiklıklar gösteriyor.

Başkent Amman’da senelik ortalama sıcaklık 17 derece ve kış aylarında bile sıcaklıklar en çok 7 dereceye kadar düşüyor. Ürdün’ü ziyaret etmek amacıyla en güzel vakitler ise büyüleyici tarihi hazineleri keşfetmek amacıyla en uygun hava sıcaklıklarının bulunduğu ilkbahar ve sonbahar ayları.

Nasıl Gidilir?

Türkiye’den Ürdün şehirlerine ulaşmanın en basit yolu direkt ya da aktarmalı uçuşlar. İstanbul, İzmir Antalya ve Ankara gibi pek çok büyük şehirlerden başkent Amman’a basitçe uçak bulabilirsiniz. Türk Hava Yolları ve Pegasus Hava Yolları ise haftanın üç günü İstanbul’dan Amman’a direkt uçuşlar düzenliyor.

Royal Jordanian, EgyptAir, Saudia Airlines, MEA, Lufthansa ve Australian Airlines gibi havayollarının da Türkiye’den Amman Kraliçe Aliye Uluslararası Havalimanı’na Beyrut Refik Hariri Uluslararası Havalimanı, Kahire Uluslararası Havalimanı ve Cidde Kral Abdülaziz Uluslararası Havalimanı üstünden aktarmalı uçuşları var. İstanbul’dan günde ortalama 3 seferin düzenlendiği Amman’a 2 saat 15 dakikalık bir uçak yolculuğuyla basitlıkla ulaşabilirsiniz.

YORUM YAP