
Kazakistan’da Yaşam
Kazakistan da hayat pahalı mı?
Başlarda size pahalı gibi gelse de, birkaç vakit sonra nereden ne alınır, neye en çok ne kadar verilir bunları öğrendiğiniz amacıyla yaşantınız daha normale döner. Yine de çok lüzumsinim olmadıkça giyim, ev eşyası almanın mantığı yok. Gelirken getirilmesi en lazım şey giysilerdir. Birde çay tiryakisi iseniz çaydanlık getirmenizi tavsiye ederiz… Taksiler pahalı değil, benzin ucuz ne de olsa. Fakat otobüsle kıyaslandığında taksi tabi ki pahalıya geliyor, seçim sizin.
Yurt dışından, bilhassa de Türkiye den gitmiş bir öğrenci amacıyla Kazakistan da hayat çokta zor değil. Ülkede bir çok şahıs Türkçe konuşabiliyor. Bir öğrenci amacıyla Kazakistan da aylık hayat masrafı ortalama 400 dolar gibi.
Kazakistan’da eğitim almanın en mühim bir başka üstünlüğü ise eğitim alırken dilerseniz çalışabilirsiniz. Kazakistan son senelerde süratle ilerleyen ekonomisi neticesi natural olarak yanında çoksıyla da iş olanağı yaratmaktadır. Ülke de okuyan öğrencilerimiz her alanda çalışabilmekte, bu sayede ailelerine de çok yük olmadan kendi masraflarını karşılayabilmektedir.
Ev kiraları her bireyin bütçesine, aradığı bilhassare, evin mevkisine göre değişebiliyor. Bir öğrenci evi amacıyla ortalama 400-500 dolara gayet güzel evler bulunabiliyor. 2-3-4 öğrenci beraber kalındığı vakit gayet ekonomik. Evler genelde mobilyalı olmasından evi kiralayıp derhal yerleşmek olası. Türkiye den gelenler amacıyla ekstra bir şey getirmelerine lüzum yok
Pek çok milletin ülkesi
Kazakistan pek çok farklı milliyette ve inanca sahibi olan bireylerin ortak tarihsel kaderi ile birleşmiştir. Bu gelenek ile, işlemiş ve dil çeşitliliğine Kazakistan Cumhuriyeti doğrulusunda son derece değer verilmektedir ve bir Japon atasözünün gerçeği yansıttığı fikiri benimsenmiştir: “Akrabalarınız olmadan da yaşayabilirsiniz ama komşularınız olmadan hayatanız olası değildir.”
Kazakistanlılar bu çeşitlilikten gurur duymaktadırlar. Kazakistan, yüzyıllar süresince ve kuşakler değiştikçe her vakit halk arasında var olan arkadaşlık ve tolerans duygularının gelişmesini desteklemiştir.
Halen Kazakistan’da 130 ülke vatandaşı hayataktadır. Nüfusun %66’ünü Kazaklar, %21’unu Ruslar ve geri kalan %13’sını ise Ukraynalılar, Özbekler, Almanlar ve Tatarlar oluşturur. Yaygın dini inanışlar Müslümanlık ve Hıristiyanlıktır.
Kazakistan’ın resmi dili Kazakça’dır fakat genç kuşak süratle üç dil konuşur duruma gelmektedir. Devlet daireleri ve başka kuruluşlarda hem Kazakça hem de Rusça kullanılmaktadır. Kazakça ataların dili olarak değerlendirilmekte, Rusça süregelen olarak kullanılmakta ve İngilizce büyüyen tanınmışlığı ile bilhassa etkileşim ve yabancılarla bahsetmek üzere kullanılmaktadır.
Almatı ismindeki yıldız
Bazı dünya kentleri görüntüleri ve hafızalarda kalan simgeleri ile ileriye çıkarlar. Mesela yalnızca San Fransico’nun adı Golden Gate Köprüsünün görüntüsünü çağırıştır. Paris ise Eyfel Kulesi ile özdeşleşmiştir. Kazakistan’da da Almatı kenti sonsuz görüntüsü ile çarpıcı güzellikteki Medeo Vadisi’ni sunmaktadır.
Almatı aynı vakitte farklı kültürlere sahip insanlarıda bir araya getirmeyi başaran bir kentdir. Avrupa ve Doğu kültürleri burada iç içe geçerek, kent halkının açık görüşlü ve dostane davranışlar sergilemesine namacıyla olmaktadır. Şehrin çok ilerlemiş bir altyapısı, yüksek hayat standardı, kuvvetli ekonomisi ve uluslararası standartlarda dinlenme merkezleri bulunmaktadır.