DOLAR 38,2552 % 0.34
EURO 43,8333 % 0.15
STERLIN 51,0885 % 0.12
FRANG 46,9242 % 0.68
ALTIN 4.076,87 % 0,33
BITCOIN 85.247,01 0.842

KIL DÖNMESİ BELİRTİLERİ

Yayınlanma Tarihi : Google News
KIL DÖNMESİ BELİRTİLERİ

Kıl dönmesi

Ciltte ufak delik ya da tünellerde kist ya da apselerin oluştuğu kıl köklerini etkileyen inflamatuar bir durumdur. Tıbbi ismi pilonidal sinüs olarak ifade edilen kıl dönmesinin tıbbi ismi Latince saç manasına gelen pilus ve konak/yuva manasına gelen nidus kelimelerinden türemiştir .Daha çok kalça ve kuyruk sokumu bölgesinde meydana gelirler. Vücuttaki tüylerin kuyruk sokumuna dökülüp burada sıvı dolu kistik bir yapıya dönüşmesiyle meydana çıkan kıl dönmesi, ağrı, kızarıklık, apse, şişlik, irin ya da kanlı akıntı gibi bulgular gösterir.

KIL DÖNMESİ NEDİR?

Kıl dönmesi, bedende dökülen kılların genelde kuyruk sokumu bölgesinde deri altına batıp, burada ufak kist ya da apse durumunda meydana çıktığı cilt enfeksiyonudur. Kıl dönmesi genelde ağrı, şişlik ve kanlı akıntı gibi semptomlarla kendini belli eder. Tedavi edilmediği takdirde bilhassa vakitğen kıl dönmesi kistleri apselere (şişmiş enfeksiyon cepleri) ve sinüs boşluklarına (deri altındaki boş alanlar) yol açabilir.

Bazı hallerde sendrom göstermeyen fakat bilhassa otururken kuyruk sokumu bölgesindeki kuvvetli acıyla meydana çıkan kıl dönmesi teşhisi acı, ağrı ve şişlik gibi bulgular neticesi teşhis edilir. Teşhis edildikten sonra kıl dönmesinde vakitgelen olarak yapılan tedavi tekniği kıl dönmesi ameliyatıdır.

KIL DÖNMESİ NİÇİN OLUR?

Tıbben pilonidal sinüs, halk arasında da kıl dönmesi ismiyle tanınan hastalık, bedendeki tüylerin kuyruk sokumuna dökülmesi neticesi enfeksiyon kaynaklı sıvı dolu kistik bir yapı meydana getirmesiyle oluşur. Bunun yanı sıra erkeklerin hormon yapısının 20’li yaşlar itibarıyla gelişmesiyle kıl üretiminin yükselmesi ve obezite gibi haller da kıl dönmesine namacıyla olan faktörler arasında gösterilebilir.

Genel olarak kıl dönmesi, alttaki faktörlere bağlı olarak meydana gelebilir:

Erkek olmak
Hareketsiz bir yaşam
Obezite
Kalın ve sert beden kıllarına sahip olmak
Uzun vakit oturma lüzumtirecek bir meslek
Daha daha eskiden kıl dönmesi rahatsızlığı yaşamak

KIL DÖNMESİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kıl dönmesinde kalçada bilhassa oturma ile beraber çoğalan ağrı, bölgenin etrafında kızarıklık, meydana gelen kist ya da apsede irin ya da kanama olması vakitgelen bulgulardir. Söz hususu akıntı aynı vakitte kötü bir koku yayabilir. Çok sık olmasa da mide bulantısı, ateş ve yorgunluk gibi bulgularde görülebilir.

Kıl dönmesinde şu bulgular yaşanır:

Kişi otururken kuvvetli bir acı yaşar,
Şiddetli acıya ağrı da eşlik eder,
Kuyruk sokumunda şişlik görülür,
Acı, ağrı ve şişlikle beraber bölümde apse oluşur,
Kötü kokulu kanlı akıntı meydana gelir,
Mide bulantısı yaşanır,
Ateş ve yorgunluk da kıl dönmesi bulgularidir.
Oturma esnasında kuvvetli bir acı
Kişi oturmaya çalıştığında kuyruk sokumuna baskı uyguladığı amacıyla kıl dönmesinin meydana geldiği bölümde kuvvetli bir acı yaşanır.

Kuyruk sokumunda ağrı
Şiddetli acıyla beraber kuyruk sokumundaki içi sıvı dolu kistik yapı hastalığın şiddetine bağlı olarak ağrı yaşatır.

Kuyruk sokumunda şişlik
Kuyruk sokumunda enfeksiyon kaynaklı meydana gelen kıl dönmesinde kistik yapıda apse ve şişlik de oluşabilir.

Apse oluşumu
Enfeksiyonun ilerleyip şişmesi neticesi kıl dönmesi meydana gelen kuyruk sokumunda apseler görülür.

Kötü kokulu kanlı akıntı
Kıl dönmesinin bireyi rahatsız eden ve hekime gitmeye teşvik eden klinik bulgularinden biri de kötü kokuyla karakterize kanlı akıntıdır. Bu akıntı dışkı esnasında da meydana gelebileceği gibi bireyin iç çamaşırına bulaşarak da teşhis edilebilir.

Özellikle kıl dönmesine namacıyla olan enfeksiyonun ilerlediği hallerde bireyin günlük hayatını olumsuz etkileyecek, yürümesini zorlaştıracak ve hem de oturmasını bile önleyecek şekilde acı ve ağrı yaşanabilir.

Kıl dönmesi bulgularinden birkaçına sahip olunduğu hallerde genel cerrahi hekimine başvurmanız lüzumir.

KIL DÖNMESİ NASIL ANLAŞILIR?

Genel cerrahi doktorunun gerçekleştireceği fiziki muayene ile kıl dönmesi hastalığının teşhisi kolaylıkla konulabilmektedir. Kalça yarığındaki hassasiyet ve kuyruk sokumunda şişlik, apse ve sinüs manzarası kıl dönmesi teşhisi konulabilmesi amacıyla yeterlidir. Enfeksiyon kuvvetli ise tanı amacıyla kan testleri yapılabilir. Pilonidal kist vakalarında genelde görüntüleme testlerine lüzum yoktur.

KIL DÖNMESİ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Kıl dönmesi tedavisi amacıyla en sık müracat edilen teknik kıl dönmesi ameliyatıdır. Kıl dönmesi ameliyatı dışında yapılan teknikler seçenek çözüm olarak değerlendirilir. Ameliyat dışındaki kıl dönmesi tedavileri kistin boşaltılması, fenol tedavi, antibiyotikler ve lazer tedavisidir.

Hem tıbbi hem de seçenek tekniklere ek olarak kıl dönmesinin yaşandığı bölgeye sıcak bir kompres uygulayarak da alakalı bölgeyi rahatlatmanız olası olabilir.

Ancak yine etmek lüzum görülürse kıl dönmesi tedavisinde altın standart cerrahi tedavidir. Diğer teknikler cerrahiye seçenek ve yinelama seviyesi yüksek tekniklerdir.

Cerrahi müdahalenin asli amacı; kıl dönmesi yuvasının tamamıyla çıkarılması, ameliyat kesi yerinin olası olduğunca kalça oluğunu ortasına gelmemesini sağlamaktır. Hastayı ameliyata almadan evvelce kesinlikle enfeksiyonun antibiyotiklerle giderilmesi lüzummektedir.

YORUM YAP