
Reflü
Kolay ifadeyle mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasıdır. Çoğunlukla yemek yedikten sonra ve yatarken göğüste ve midede yanma duygusunun oluşması, ağıza acı su gelmesi ve geğirme gibi semptomlar yaşanır. Hayat tipinde farklılık yaparak ya da ilaçlarla reflü denetim altında tutulabilirken, birtakım vakalarda ise cerrahi girişim gerekebiliyor.
REFLÜ NEDİR?
Reflü, mide asidinin mideden yemek borusuna (özefagusa) geri gelerek midede yanma hissi oluşturmasıdır. Hastalar göğüs kafesinin gerisinde yanma (heartburn) yanı sıra yemek borusunun gerisindeki yanma ve ağza besinlerin ve acı suyun gelmesi gibi şikayetler yaşarlar. Reflü, sık sık yemeklerden sonra olur. Gastroözefageal reflü hastalığı sıkça rastlanan bir hastalık olup, Türkiye’de de toplumun %20’sinde görümektedir.
REFLÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Özellikle baharatlı, yağlı besinler, çikolata, alkol ya da taze sıkılmış meyve suları kullanımı başta olmak üzere yemekten sonra meydana gelen reflü bulguları, mideden boğaza doğru sunulan yanma, mide ekşimesi, mide içeriğinin ağıza acı su olarak gelmesi, yutma güçlüğü, geğirme, hıçkırık, bulantı ve kusmadır.
Daha çok yemek ardından meydana çıkan reflü bulguları şunlardır:
Göğüste ağrılı yanma hissi
Geceleri daha da kötüleşebilen mide ekşimesi
Yiyecek ve meşrubatlerin yemek borusundan ağzınıza geri gelmesi
Yemeğin boğaza takıldığı hissi
Yutma güçlüğü
Boğaz ağrısı ve ses kısıklığı
Öksürük
Geğirme
Hıçkırık
Ağız kokusu
Bulantı ve kusma
Şişkinlik
REFLÜ NİÇİN OLUR?
Baharatlı yiyecekler, asitli meyveler, sigara, kızartılmış besinler, alkol, kafein, nane ve hamilelik reflüye namacıyla olur. Gastroözefageal reflü namacıylalerinin kökeninde yemek borusunun uzun bir süre, çok miktarda mide asidik içeriği ile ilişkiyi yatmaktadır. Mide asidik içeriğinin yemek borusu ile uzun süreli ilişkiyi yemek borusunda zarara yol açar ve bu da yanma hissine sebep olur.
Normal olarak yemek borusunun alt ucundaki alt özefagus sfinkteri diye tanımladığımız kastan oluşmuş kapak aynısı bir yapı vardır. Bu yapı asidin yemek borusuna geri kaçmasını engel olarak midenin içerisinde kalmasını sağlar. Reflü namacıylaleri arasında yer alan sfinkter kapağının sık Aralıklar ile gevşemesi çok mühimdir. Bu kapak sık Aralıklar ile gevşer ve mide asidik içeriği yemek borusuna geri kaçar.
Bebeklerde reflü
Bebeklerde reflü, besinler bebeğin midesinden geri döndüğünde görülmektedir. Reflü, sıhhatli bebeklerde günde birkaç kez görülebilir. Bebek haldan rahatsız görünmüyorsa kaygı edilecek bir boyutta değildir. Bazı hallerde reflünün 18 aydan sonra devam etmesi alışılmadık bir haldur. Uzman hekime danışmanız yararlı olacaktır.
Çocuklarda reflü
Gastroözofageal reflü, mideden yemek borusuna mide asidinin, ince bağırsak, safra ya da pankreas içeriğinin, tüketilen besinlerin kaçmasıdır. 2 ila 19 yaş arasındaki çocuklar ve gençlerin gastroözofageal reflüye sahip olmaları normal karşılanmaktadır. Çocuklarda ya da gençlerde birkaç ay süresince haftada 2 defadan çok gastroözofageal reflü görülebilir.
Hamilelikte reflü
Hamilelikte mide asidinden kaynaklanan hazımsızlık ya da mide ekşimesi sık sık görülebilir. Bu hal bebeğin mideye baskı yapmasından ve hormonal farklılıklerden kaynaklanabilir. Beslenmeye ilgi ederek, hayat tipinde oluşturulan birkaç değişikli hazımsızlığı ve mide ekşimesini hafifletmeye yardımcı olabilir.
REFLÜYÜ NE TETİKLER?
Stresli iş ve hayat koşullarının yanı sıra çağdaş kent hayatıyla beraber geleneksel yemek tipi da biçim değiştirmiştir. Ev yemeklerinin giderek daha az tüketilmesi, saati değişen öğünler, hazır besinler ve fast food tipi yiyecekler, kahve, çay, gazlı meşrubatler ve sigara kullanımının artması, reflü teşekkülünde mühim etkenlerdir.
REFLÜDEN KORUNMAK İÇİN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
Reflü beslenme şeklini iyi seçildiğinde ve hayat tipine ilgi edildiğinde önlenebilir bir hastalıktır. Reflüyü önlemek amacıyla bu adımlardan yararlanabilirsiniz:
Kilo denetimini sağlayın.
Yağlı, baharatlı, kafein ve gazlı meşrubat gibi reflüye namacıyla olan besinlerdan uzak durun.
Daha ufak öğünler tercih edin.
Yemek yedikten derhal sonra en az üç saat uzanmayın. Yerçekimi asit geri akışının gelişmesine önlemeyi destekler.
Yatağınızın kafasını yükselterek mide asidinin midede tutulmasına yardımcı olun.
Sigara ve alkolden uzak durun.
Glutensiz beslenmeye ilgi edin.
Midenizi sıkmayacak bol giysiler tercih edin.
REFLÜ HASTALARI NASIL BESLENMELİDİR?
Reflü hastaları beslenmelerine ilgi ederek meydana gelebilecek semptomları azaltabilir. Yüksek lifli besinler tüketildiğinde aç olmama hissi sunarak çok yeme ihtimalini azaltır ve mide ekşimesini engellemeye yardımcı olur. Besinlerin asit seviyeleri reflüyü direkt olarak etkiyebilir. Düşük Ph’a sahip olan besinlerin reflüye namacıyla olma mümkünlülüğü yüksektir. Bunların dışında su sahibi olan besinler mide asidini zayıflatabilir. Bu hal da reflü tehlikesini azaltır.