
Baş ağrısı
Stres, ilaçlar, beslenme ve göz problemleri namacıylaiyle sıksık ya da Aralıklı olarak meydana çıkan, zonkluyor hissi yaşatan, kuvvetli ya da hafif ağrılardır. Baş bölgesinde ağrıya duyarlı olan yerler baş sinirleri, atardamar ve toplardamarlar, saçlı deri ve boyun kasları, deri, yüzeyel sinirler, sinüsler, dış kulak yolu ve kulak zarı, göz yuvarlağı ve çevresindeki yapılar, tükürük bezleri, dişlerimiz, çene eklemi, şah damarı ve onun dallarıdır. Genel olarak baş ağrıları geçici olma eğiliminde olsa da yaşam niteliğini olumsuz yönde etkileyebilir.
Baş Ağrısı Neden Olur?
Baş ağrısının nedenleri, gerilim, beslenme alışkanlıkları, çene ve göz ile alakalı sorunlar, ilaç yan etkisi, diş çürükleri ve baş travması yanı sıra kulak, burun ve boğaz hastalıklarıdır.
Baş ağrısının nedenleri şu şekilde listelenebilir:
Soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklar
Stres
Aşırı alkol tüketimi
Göz yorgunluğu ya da tansiyonu
Açlık
Tütün, ev kimyasalları ve parfüm gibi uyarıcılar
Migren baş ağrısı yaşanıyorsa kalıtsal yatkınlık
Sıvı tüketiminın azlığına bağlı dehidrasyon
İlaç tüketimi
Adet ya da menapoz zamanları gibi hormonal değişiklikler
Kafeini kesmek
Uyku eksikliği
Yoğun ses ya da ışığa maruz kalmak
Baş Ağrısı Çeşitleri Nelerdir?
Baş ağrısına namacıyla olan 150’i aşkın namacıyla söz konusudur. Bu namacıylaler birincil ve ikincil baş ağrıları olmak üzere 2 ana kategoride toplanırlar.
Birincil Baş Ağrıları
En sık görülen baş ağrısı tarzı olan gerilim tarzı baş ağrısı, migren kaynaklı baş ağrıları, grup tarzı baş ağrısı birincil baş ağrıları içerisinde değerlendirilir. Birincil baş ağrılarına alkol tüketimi, nikotin tüketimi, uyku eksikliği, yoğun efor sarf ettiren egzersizler ve açlık namacıyla olur.
Stres tarzı baş ağrısı
Stres tarzı baş ağrıları, en sık görülen birincil baş ağrısı türüdür. Stres tarzı baş ağrıları kadınlarda erkeklerden daha sık görülür. Bu baş ağrısında, ağrı, alına ve enseye yayılabilir ve kuvvetli değildir. Fziksel etkinlik ile şiddetlenmeyen ve mide bulantısı yapmayan ağrılar bulunduğu söylenebilir. Stres tarzı baş ağrısı olan kişide ışık ve sesten birine karşı seyrek de olsa hassasiyet olabilir. Kronik gerilim tarzı baş ağrılarında ise, hasta ayda en az 15 kez ve senede en az 6 ay bu ağrıyı çeker.
Belirtileri arasında bunlar yer alır:
Sıklıkla başın tümünde ağrı hissedilir.
Ağrının hissi basınç ve sıkıştırma tarzındadır.
Stres tarzı baş ağrıları 5-10 dakika kadar sürebileceği gibi günlerce Aralıksız da devam edebilir.
Bulantı, kusma, ışık ve sesten rahatsız olma son derece seyrekdir.
Ağrılar genelde öğleden sonra başlar ve uykuya dalmada güçlük yaratabilir.
Psikolojik gerilim, endişe, depresyon, kas zorlanması ile meydana çıkar.
Aşırı ilaç tüketimi ile artabilir.
Migren tarzı baş ağrısı
Migren tarzı baş ağrıları ikinci en sık görülen birincil baş ağrısı türüdür. Migren kaynaklı baş ağrıları yetişkinler kadar çocuklarda da görülebilir. Ergenlik çağından evvelce erkek ve kız çocukları migrenin yol açtığı baş ağrılarından eşit derecede etkilenir; fakat buluğ devresi ardından migrenin yol açtığı baş ağrılarından kadınlar, erkeklerden daha çok etkilenir.
Genellikle pek çok migren hastasının ailesinde diğer bir migren hastası daha yer alır o yüzden hikaye olarak kalıtsal yatkınlığı tespit edilen bir baş ağrısı tarzıdir denilebilir. Migren, birtakım yiyecek ve içecekler; eski peynir, çerez, çikolata, yoğurt, soğan, incir, karaciğer, kafeinli yiyecek ve içecekler, tütsülenmiş ya da salamura balık/et ile tetiklenebilir. Yine çok çok ya da az uyumak, açlık, fiziksel ya da zihinsel yorgunluk, vardiyalı çalışma gibi düzensizlikler migren tarzı baş ağrısının teşekkülünde etkilidir. Bununla beraber adet devresi, hava/ mevsim/ basınç değişiklikleri, titreşen / parlak / fluoresan ışıklar, parlak gün ışığı, kokular (parfüm, kimyasal maddeler, sigara) ve gerilim de baş ağrısına namacıyla olur. Migren tarzı baş ağrısı şu özellikler ile kendini gösterebilir:
Küme tarzı baş ağrısı
Küme tarzı baş ağrıları seyrek görülen birincil baş ağrısı türlerindendir. Küme tarzı baş ağrıları daha çok 20’li yaşların sonundaki erkekleri etkilese de kadınlar ve çocuklarda da görülebilir. Küme tarzı baş ağrısının ortak özellikleri bunlardır:
Erkeklerde bayanlara nazaran daha sık görülür.
Göz etrafında; zonklayıcı, kuvvetli, 15 dakika-3 saat arasında sürebilen, gün içerisinde defalarca tekrarlayabilen, o doğrultu gözde kızarıklık, yaşarma, o göz bebeğinde küçülme ve göz kapağında düşüklük, burunda tıkanıklık ve burun akmasına namacıyla olabilen bir ağrıdır.
İkincil Baş Ağrıları
Dehidrasyona artık bedenin susuz kalmasına bağlı yaşanan ağrılar, sinüs kaynaklı baş ağrıları ve aşırı ilaç tüketimi ile meydana çıkan baş ağrılarıdır. Diğer yandan omurilik kaynaklı, baş travmasına dayalı, beyin kanaması namacıylaiyle yaşanan, menenjit ya da ensefalit ya da kan basıncında ki ani artışa dayanan tıbbi bir problemden kaynaklanan baş ağrıları da ikincil baş ağrıları arasındadır.
İlaçların yol açtığı baş ağrıları
Birçok ilacın yan etkisi arasında baş ağrıları vardır. Paradoksal olarak görünse de, baş ağrılarını tedavi etmek amacıyla sarfedilen çoğu ilacın aşırı tüketimi baş ağrılarına namacıyla olabilir. Genellikle migren hastaları, daha çok ilaç tüketimine yol açan ve daha çok ağrıyı tetikleyen kısır bir ağrı döngüsüne açıktır.