
Tırnak kırılması
Travma, çarpma, yaralanma, vitamin eksikliği ya da bölgesel faktörler neticesi el ya da ayak tırnaklarında kırılma meydana gelmesidir. Tırnak kırılmasının süregelen sebebi biotin eksikliği, kalsiyum eksikliğine namacıyla olan beslenme alışkanlıkları, folik asit, omega-3 ve C vitamini eksikliği, kansızlık, elleri sık yıkama, mantar enfeksiyonu ve tırnağın detaylı kimyasallarla ilişki etmesidir. Vitamin takviyeleri, sıhhatli tırnak bakımı ve kimyasallardan uzak durmak tırnak kırılmasının önüne geçmek amacıyla etkili yöntemlerdendir.
Tırnak Kırılması Neden Olur?
Anemi, vitamin-mineral kusurleri, tırnak yaralanması, ihtiyarlık, hipotiroidizm, beslenme eksikliği, mantar enfeksiyonu, sık el yıkamak ve kemoterapi tedavisi görmek tırnak kırılmasına namacıyla olan süregelen faktörlerdir. Hem de raynaud belirtisi ve bölgesel faktörler de tırnak kırılmasına yol açabilir.
Tırnak kırılmasına yol açan faktörler genel olarak şunları içerir:
Anemi (kansızlık)
Vitamin-mineral kusurleri
Tırnak yaralanması
Oje, aseton, tırnak cilası ya da suni tırnak tüketimi
Yaşlılık
Hipotiroidizm
Beslenme eksikliği
Mantar enfeksiyonu
Sık el yıkamak ya da ellerin kuru kalması
Kemoterapi tedavisi
Raynaud belirtisi
Çevresel faktörler
Anemi (kansızlık)
Kırmızı kan hücrelerinin yetersiz üretimi bedende kansızlığa yol açar. Kansızlık halinde ise dokulara yeterli düzeyde oksijen gitmez. Yeterli oksijenin gitmemesi tırnakları da direkt olarak etkiler ve tırnaklara giden oksijen miktarı azalır. Bu hal da tırnakların sıhhatli uzamasını engel olarak anemiye bağlı tırnak kırılmaları meydana çıkarır.
Vitamin-mineral kusurleri
Başta biyotin (B7 vitamini), çinko ve demir gibi içerikler kuvvetli ve sıhhatli tırnaklar amacıyla olmazsa olmaz kabul edilir. Bunların rastgele birinin eksikliği halinde tırnaklarda kırılma meydana gelebilir. Fakat bilhassa demir eksikliği tırnaklarda kırılma problemiyle direkt olarak ilişkilidir.
Tırnak yaralanması
Tırnakları sert bir cisime çarpmak ve tırnaklarda meydana gelen birtakım yaralanmalar tırnakların hasar görmesine namacıyla olarak kırılmalarına yol açabilir.
Oje, aseton, tırnak cilası ya da suni tırnak tüketimi
Sık oje tüketimi, tırnak cilası, aseton bazlı oje temizleyiciler, suni tırnak tüketimi ve tırnakların aşırı uzatılması tırnakların yapısını bozup kurutarak onları daha kırılgan bir duruma getirebilir. Oje ve tüketiminde ilgili olunması, suni tırnak tüketimine mecburi haller dışında başvurulmaması ve uzayan tırnakların derli toplu bir şekilde kesilmesi tırnak kırılmalarının önüne geçebilir.
Yaşlılık
Yaşlandıkça tırnakların incelip zayıflaması olağan bir haldur. Bunun en asli sebebi, tırnakları meydana getiren ve koruyan bir protein olan keratin üretiminin yaşla beraber yavaşlamasıdır. Keratin üretiminin yavaşlamasıyla ihtiyar bireylerin tırnaklarında kırılmalar daha sık görülmeye başlar.
Hipotiroidizm
Tiroid bezinin olması gerektiği gibi çalışmadığı haller hipotiroidizm olarak tariflenir ve bu hal metabolizmanın yavaşlamasına yol açar. Bu yavaşlama aynı vakitte tırnakların sıhhatli yapısına da olumsuz etkiler. Hem de tiroid bezinin az çalışması salgılanan ter sayısını da azaltır. Terleme azaldıkça tırnaklar kurur ve daha da kırılgan bir duruma bürünür.
Beslenme eksikliği
Vitamin ve mineral eksikliği genelde sağlıksız beslenmeyle ilişkilendirilir. Sağlıksız beslenme, bedenin gereksinim duyduğu gıda kaynaklarının bedene girmemesi haludur ve bu hal tırnak sağlığını da etkiler. Sağlıksız beslenme neticesi tırnaklarda kırılma görülebilir.
Mantar enfeksiyonu
Tırnakların çevresindeki ciltte çatlaklar ya da yaralanmalar söz konusuysa mantarlar bu bölgeyi istila edebilir ve enfeksiyona yol açabilir. Tırnak kırılmasının altında yatan sebeplerden biri de mantar enfeksiyonudur.
Sık el yıkamak ve ellerin kuru kalması
Elleri sık yıkamanın neticesinde ellerin çok nemli olması ya da ellerin kuru kalması tırnaklarda kırılmaya sebep olan faktörler arasındadır. Bu sebeple elleri çok sık yıkamamalı ya da aşırı kuru bırakmamak gerekir.
Raynaud belirtisi
Raynaud belirtisi, el ve ayaklarda kan akışının azalmasına namacıyla olur. Raynaud belirtisi görülen ve el-ayaklarında kan akışını azalan şahıslarda tırnak kırılmalarına rastlanır.
Kemoterapi tedavisi
Kanser hastalarına yapılan kemoterapi tedavisinin yan etkilerinden biri de tırnak kırılmasıdır. Kemoterapi tedavisi alan şahıslarda cilt kuruluğuyla beraber tırnak kırılmaları da görülür.
Çevresel faktörler
Soğuk ya da kuru havayla beraber evdeki kimayasal temizlik ürünlerine çok sık maruz kalmak tırnaklardaki nemi emerek tırnakları kırılgan bir duruma getirir. Bunun neticesinden da bölgesel faktörlere bağlı olarak tırnak kırılmaları yaşanabilir.
Tırnak Kırılmasına Ne İyi Gelir?
Tırnak kırılmalarının önüne geçmek amacıyla tırnaklar derli toplu olarak kesilmeli, nemlendirmeli, kusur söz konusuysa demir ya da biyotin takviyesi alınmalı, sıhhatli beslenilmeli, sarfedilen tırnak bakım ürünlerine ilgi edilmeli, kimyasallardan ve sudan korunmak amacıyla eldiven kullanılmalıdır.