DOLAR 38,2552 % 0.34
EURO 43,8333 % 0.15
STERLIN 51,0885 % 0.12
FRANG 46,9242 % 0.68
ALTIN 4.076,87 % 0,33
BITCOIN 85.253,26 0.906

El Titremesi Neden Olur?

Yayınlanma Tarihi : Google News
El Titremesi Neden Olur?

El Titremesi Nedir?

El titremesi, gerilim, korku, mutluluk gibi ani ilerleyen duygu değişimleri, aç ve susuz kalma, kan şekerinde düşüş, uzun vakit uyumama, aşırı yorgunluk ve çok kafein kullanımı yanı sıra parkinson hastalığı gibi nörolojik hastalıklar namacıylaiyle meydana çıkan istemsiz el kasılmalarıdır.

El titremesine yol açan tıbbi hastalıklar genellikle parkinson ve epilepsiyle ilişkilidir. Tıbbi hastalıkların yanı sıra daha vakitgelen olarak görülen el titremesi namacıylaleri gerilim, yorgunluk, aşırı kafein kullanımı, hipoglisemi ve uyarıcı madde kullanımıdır.

El titremesi tedavisi, titremenin psikolojik ya da nörolojik olup olmadığına bağlı şekilde değişir. Hafif titremeler genellikle kendi kendine geçer. Depresyon ve anksiyete gibi kuvvetli psikolojik rahatsızlıkların oluşturduğu el titremesi ilaç ve terapilerle yok edilmeye çalışılır. Eğer namacıyla nörolojikse söz hususu hastalığa yönelik tedavi uygulaması uygulanır.

El Titremesi Neden Olur?

El titremesinin namacıylai, açlık ya da susuzluk, kan şekerinin düşmesi, aşırı aktif tiroid bezi (hipertiroidizm), gerilim, korku, sinirlenme gibi ani duygusal reaksiyonler, yorgunluk, uykusuzluk, aşırı kafein kullanımı, uyarıcı madde kullanımı ve nörolojik problemlerdır. El titremesine namacıyla olan nörolojik problemler genellikle parkinson, epilepsi ve MS hastalığını kapsar.

El titremesine namacıyla olan faktörler genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

Ani duygusal reaksiyonler ve gerilim
Fiziksel ya da psikolojik yorgunluk
Aşırı kafein kullanımı
Parkinson
Epilepsi
MS hastalığı
Beyin damar tıkanıklığı
Esansiyel tremor
Uykusuzluk

Hipertiroidizm
Uyarıcı madde kullanımı, alkol bağımlılığı
Kan şekeri düşüklüğü
Dehidrasyon
Artrit ya da sinir sıkışması
El Titremesi Sebepleri Nelerdir?
El titremesine yol açan başlıca faktörler gerilim, fiziksel yorgunluk, aşırı kafein kullanımı ve parkinson, epilepsi ve MS gibi nörolojik hastalıklardır. Bu faktörler ayrıntılı olarak şu şekilde açıklanabilir:

Stres
Sinir ve gerilim fazlası hastalığın esasını oluşturur. Sinir ve gerilimin yoğun yaşandığı vakitçlerde sinir sistemi ve kaslar bu hale reaksiyon olarak birtakım işaretler gönderir. Sinir sistemi ve kaslardaki bozulmaların yansıması da el titremesidir.

Yorgunluk
Gün amacıylade abartıya kaçan egzersizler, sıksık hareket durumunda olmak, ağır iş şartları kasların yorulmasına ve kasılmasına namacıyla olur. Sinir sistemi amacıylade mühim bir konuma sahip olan kaslar yorulduğu ve gevşeyemediği takdirde istemsiz hareketliliğe namacıyla olarak el titremesi meydana çıkarır.

Kafein, gazlı ve asitli meşrubat kullanımı
Aşırıya kaçan kafein, gazlı ve asitli meşrubat kullanımı yanında birtakım sıhhat problemlerı tetiklenebilir. Yüksek kalori barındıran gazlı ve asitli meşrubatler aşırı kiloya namacıyla olacaktır. Kilo artışları ise diyabet hastalığını tetikler. Kan şekerinin düşmesine bağlı olarak ellerde titreme diyabet sendromu olarak sayılır. Diyabet rahatsızlığı ise yanında kalp hastalıkları gibi ölümcül fazlası hastalığa namacıyla olmaktadır. Aşırı kafein tüketimlerinde ise göğüs evresinde aniden çarpıntılar ve el kaslarında istemsiz meydana gelen hareketlilik görülür.

Esansiyel tremor
Hareket bozuklukları amacıylade en sık kalıtsal geçişi olabilen esansiyel tremor görülmektedir. Esansiyel tremor sık sık heyecan ve gerilim ile çoğalan sosyal yaşamı, iş hayatını olumsuz etkileyen bir titreme şeklidir.

Uykusuzluk
Beyin yeterli uykuyu almadığında bedene doğru mesajlar gönderemez. Bunun sonucunda de el titremesi yaşanması olağandır.

Hipoglisemi (kan şekeri düşüklüğü)
Kan şekerini dengeli beslemek hayati dikkate sahiptir. Gün amacıylade diyet beslenme ve en az şekilde şeker kullanımı hipogliseminin önüne geçebilmektedir aksi durumda kan şekerinin düşmesine bağlı olarak ellerde titreme yaşanması olasıdır.

Hipertiroidizm
Tiroid bezinin çok çalıştığı ve kalp atış hızının yükseldiği hipertiroidizm vakaları el titremesini tetikleyen faktörler arasındadır.

El Titremesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

El titremesinin tedavisi psikolojik ya da nörolojik namacıylalere bağlı olarak değişir. Psikolojik namacıylaler söz hususu olduğunda psikiyatri muayenesi, terapiler ve gerek görülürse ilaç tedavisi uygulanır. Parkinson, epilepsi ve MS gibi nörolojik hastalıklara bağlı el titremesinde ise alakalı hastalıklara yönelik tedavi vakitci başlar.

El titremesi genellikle şu yollarla tedavi edilmeye çalışılır:
Psikolojik terapiler ya da ilaç tedavisi
Nörolojik hastalıklar amacıyla beta bloker ve nöbet engelleyici ilaçlar
Şiddetli el titremeleri amacıyla beyin ameliyatları

YORUM YAP