
Kırışıklık tedavisi
Yaşın ilerlemesi ve diğer diğer faktörler ile esnekiyetini ve gergin yapısını kaybeden ciltte oluşturulan bazı uygulamalardır. Bu uygulamalar botoks, dolgu enjeksiyonu ve prp gibi prosedürleri içermektedir.
Günümüzde kırışıklıkların tedavisi amacıyla çoğu medikal uygulamalar meydana çıkmıştır. Cilde kaybettiği genç ve hareketli yapıyı bu uygulamalarla yeniden geri kazandırmak mümkündür.
Bu yazımızda kırışıklık tedavilerinin neler bulunduğu, cilde nasıl uygulandığı, kırışıklıklar bu yollarla kalıcı olarak geçirilebilir mi, oluşturulan tedavilerin fiyat ve maliyetleri hangi kıstaslara göre belirlenmektedir, bu tedavi yöntemlerinin üstünlük ve riskleri neler olabilir, operasyon evveli ve sonrasındaki bütün bu süreçte sizi neler bekliyor ve kırışıklık tedavileri ile alakalı bütün bilmeniz gerekenleri bu yazımızda sizler amacıyla derledik.
Kırışıklık Tedavisi Nedir?
Kırışıklık tedavisinin ne bulunduğunu kavramak amacıyla ilk olarak kırışıklığın doğasını ve cildimizde hangi etkenlere bağlı olarak oluştuğunu bilmemiz gerekmektedir.
Kırışıklıklar Neden Olur?
Kırışıklıklar, ciltte kolajen ve yağ üretiminin azalması neticesi cilt dokusunun genç ve esnek yapısını kaybetmesiyle oluşmaktadır. Kolajen kısaca cilt ve diğer beden dokularının canlılığını koruyan bir tür proteindir.
Ek olarak kolajen ve yağ, cildin hareketli ve esnek yapısını gerçekleştiren iki asli yapı taşıdır. Bu sebeplere bağlı olarak ciltte kolajen ve yağ üretimini azaltan şu faktörler kırışıklıkların nedeni olarak sayılabilir;
Yaşın ilerlemesine bağlı olarak ciltte kolajen üretiminin yavaşlaması
Aşırı ve dikkatsizce şahsi bakım ürünlerinin uygulanması
Yüze oluşturulan makyaj ürünleri
Güneş ışığının zararlı ultraviyole ışığına maruz kalınması
Cilt tarzına ideal olmayan cilt bakımları uygulanması
Ek olarak cilt sağlığı amacıyla lüzumlu vitamin ve minerallerin aksatılması
Düzensiz beslenme ve hareket etmeyen bir hayat neticesi yağ bezlerinin tıkanması
Stres ile cilt altında kan akışının yavaşlaması
Sigara ve alkol kullanımı
Bu etkenlere bağlı olarak ciltte meydana gelen kırışıklıklar belirli yollarla tedavi edilmektedir. Bu yöntemler genelde ciltte kolajen üretimini ve yağ bezlerini tetikleyerek cildi canlandırmayı hedeflemektedir. Fakat şunlar haricinde cildi dolgu programları ile tedavi etme yöntemleri de bulunmaktadır.
Kırışıklık Tedavisi Yöntemleri Nelerdir?
Kırışıklık tedavisi, kırışıklığın yoğunluğuna ve kırışıklık meydana gelen cilt bölgesine göre belirlenmektedir. Bununla beraber tedavi yöntemleri en basitinden başlanarak en karmaşık imkan doğru ilerler. Kırışıklık tedavisinde genel olarak sarfedilen yöntemler şunlardır;
Botoks uygulaması
Erken yaşta bile oluşabilen mimik çizgilerinde son derece tesirlidir. Botoks tedavisi; alın, göz ve kaş aralarında meydana gelen mimik çizgilerini yok eden bir uygulamadır. Uygulamada botulinum ismindeki toksin bir madde kullanılmaktadır. Kasları felç eden botilinum kasların faaliyetlerini kısıtlayarak kırışıklık oluşumunu engeller. İşlem sırası çok kısadır. Etkisi 4 ila 6 ay sürebilmektedir. Başarılı neticeler göstermesinden ötürü sık sık tercih edilen yöntemler arasındadır.
Dolgu enjeksiyonu
Yüze biçim vermede dolgu enjeksiyonları uygulanır. Derin kırışıklıklar ve dudak çevresindeki ince kırışıklarda tesirlidir. Dolgu uygulamasında cildin asli yapı taşlarından olan hyaluronik asit bazlı maddeler kullanılmaktadır. Zengin içeriğe sahip dolgu, kırışıklığın bulunduğu mekanları besleyerek cilt yüzeyi aynı civara getirilir. Dolgu maddesinin içerisindeki peptitler ile hyaluronik asitler cildi yenileyerek daha genç görünmesini sağlar. Uygulama en çok 15 dakikada gerçekleştirilmektedir.
Önemli ve tanınmış dolgu programlarından bazıları şunlardır:
Hyalüronik Asit Dolgusu
Gözaltı Işık Dolgusu
Burun Dolgusu
Fransız Dudağı Dolgusu
Rus Tekniği Dudak Dolgusu
Marionette Dolgusu
Alın Dolgusu
PRP terapisi
Platelet Rich Plasma ifadesinin kısaltılması olan PRP, cildin altındaki dokuların onarılmasını ve hücrelerin yenilenmesini gerçekleştiren bir yöntemdir. Kişiden alınan kan santrifüjden geçirilmektedir. Santrifüjle, kan hücreleri bakımından varlıklı plazma elde edilmektedir. Plazma, ince uçlu iğnelerin sayesinde kırışıklıkların bulunduğu bölgeye enjekte edilir. Uygulamanın başarılı olması içerisinde aniden çok oturum yapılmalıdır. Kaç oturum yapılacağının belirlenmesinde bireyin cilt yapısı tesirli olmaktadır. PRP tedavisi ortalama 3 oturumla tamamlanmaktadır.
Ayrıca PRP tedavisi ile benzer bir işlemi sahibi olan “Fibroblast Uygulaması” aynı biçimde anti-aging tesir meydana getiren bir diğer kök hücre tedavi tekniklerindendir.