
Göz Sulanması Nedir?
Tıbbi ifadesi epifora olan göz sulanması, gözlerin çok gözyaşı üretmesi ya da gözyaşlarının olması gerektiği gibi akmaması sebebiyle meydana gelen bir haldur. Alerjiler, enfeksiyonlar, göz kuruluğu ve bölgesel faktörler göz sulanmasına yol açan başlıca namacıylaler arasındadır. Çoğunlukla geçici bir hal olan göz sulanması ciddi bir göz enfeksiyonu ya da bir tıkanıklığın da işareti olabilir. Gözlerin sıksık sulandığı ve uzun vakit geçmediği hallerde göz hekimine başvurmanız gerekir.
Göz sulanması (epifora), gözyaşı üretiminin yükselmesi ya da gözyaşı drenajının tıkanmasından kaynaklanan bir göz problemidir. Çoğunlukla geçici bir hal olan göz sulanması, altta yatan bir göz enfeksiyonu ya da bir tıkanıklığa da işaret edebilir.
Tek gözde görülmekle birlikte her iki gözde de meydana gelebilen göz sulanması, aynı anda göz ağrısı, kaşıntı, gözlerde kızarıklık ve görüş açısında bozulma gibi bulgular meydana çıkarabilir.
Yaygın görülen namacıylaleri arasında alerjiler, enfeksiyonlar, göz kapağı iltihabı, gözyaşı kanallarının tıkanması, göz kuruluğu ve göz yaralanmaları yer alan göz sulanması ilaveten arpacık, şalazyon, göze ilişki eden kimyasal maddeler ve soğuk algınlığı gibi faktörlere bağlı olarak da meydana gelebilir.
Göz sulanmasını tedavi etmek amacıyla ilk olarak sulanmanın sebebi belirlenir, sonrasında da ideal teknik belirlenir. Bu tekniklerin başında enfeksiyon söz konusuysa ilaçlar, tıkanan gözyaşı kanallarının açılması ve varsa turist cismin çıkarılması yer alır.
Göz Sulanması Neden Olur?
Göz sulanmasının vakitgelen namacıylaleri kuru göz belirtisi, esneme, gülme ve istifra etme gibi gözyaşı üretimine namacıyla olan hallardır. Hem de göz tansiyonu, göz yorgunluğu, alerjik reaksiyon, viral enfeksiyonlar, sjögren belirtisi, vakitğen sinüs enfeksiyonları, tiroid problemleri ve Romatoid artrit gibi problemlarda göz sulanmasına namacıyla olur.
Göz sulanmasına namacıyla olan faktörler şu şekildedir:
Kuru göz belirtisi
Alerjiler
Viral enfeksiyonlar
Göz kapağı iltihabı (blefarit)
Pembe göz (konjonktivit)
Göze turist cisim kaçması
Arpacık
Göz yaralanması
Göze ilişki eden kimyasal maddeler
Şalazyon
Göz kapağının içe dönmesi (entropion)
Sinüzit
Kuru göz belirtisi
Gözlerde yeterli düzeyde gözyaşı üretilmemesi hali kuru göz belirtisi olarak adlandırılır. Gözyaşı üretimi yetersiz bulunduğunda ise gözlerde sulanma meydana gelebilir.
Alerjiler
Spesifik olarak polen alerjisi göz sulanmasına yol açabilir. Hem de kedi ya da köpek tüylerinin namacıyla bulunduğu alerjiler de gözde sulanma sebebidir. Göz damlaları ve alerji ilaçları bu problemin başlıca çözümü kabul edilir.
Viral enfeksiyonlar
Vücutta meydana gelen viral enfeksiyonlar gözleri de etkileyebilir. Bu etkinin yansımalarından biri de göz sulanmasıdır.
Göz kapağı iltihabı (blefarit)
Blefarit olarak tanınan göz kapağı iltihabı, gözlerde yanma ve kızarıklıkla birlikte göz sulanmasına da yol açabilir. Çoğunlukla mühim bir problem olmayan bu hal tedavi de gerektirebilir.
Pembe göz (konjonktivit)
Bakteri ya da bulaşmaların namacıyla bulunduğu pembe göz, gözlerde sulanmayı da yanında getirir. Viral enfeksiyonlar genellik tedavisiz geçer fakat bakteriyel bir hal söz konusuyla antibiyotikli göz damlalarına gereksinim duyulur.
Göze turist cisim kaçması
Göze turist bir cisim kaçtığında gözde tahriş meydana gelir ve bu hal da bireyin gözde sulanma şikayeti yaşamasına namacıyla olur.
Arpacık
Göz kapağında ya da kirpik çizgisinde büyüyen ve bunların çok çok yırtılmasına namacıyla olabilen ufak kırmızı şişlikler şeklinde tariflenen arpacık aynı vakitte göz sulanmasına da sebebiyet verebilir. Bu hal genelde göze sıcak kompres uygulayarak iyileşir.
Göz yaralanması
İstem dışı meydana gelen göz yaralanmaları göze çoğu zarar verebileceği gibi göz sulanmasına da namacıyla olan faktörler arasında yer alır.
Göze ilişki eden kimyasal maddeler
Kir, toz, döküntü ya da göze ilişki zararlı kimyasal maddeler göz sulanmasına yol açan vakitgelen namacıylalerdendir.
Şalazyon
Göz kapağı kisti olarak tanınan şalazyon, göz kapağındaki ufak şişliklerdir. Şalazyonun namacıyla bulunduğu şikayetlerden biri de aynı vakitte göz sulanmasıdır ve göz kapağında şalazyon olan şahıslar göz sulanması da yaşar.
Göz kapağının içe dönmesi (entropion)
Tıbbi adı entropion olan göz kapağının içe dönmesi, gözde sulanma yaratabilir.
Sinüzit
Kronik sinüzit yaşam sürdüren şahıslarda göz sulanması da görülebilir. Buna namacıyla olan hal vücuttaki enfeksiyon olarak değerlendirilir.