
Mide Bulantısı Nedir?
Mide bulantısı kusma dürtüsünün eşlik ettiği üst karın bölgesinde meydana çıkan bir rahatsızlık hissidir. Her yaştan bireyin yaşayabileceği ve fazlası vakit geçici bir rahatsızlık olan mide bulantısı şikayetleri evde yapılabilecek natural yöntemler ile ortadan kaldırılabilir. Mide bulantısı sık sık devam ediyor ve geçmiyorsa altında tıbbi bir hal olmadığından emin olmak amacıyla hekime görünmek ihmal edilmemelidir.
Mide bulantısı, kusma dürtüsünü yanında getiren fakat her vakit kusmaya yol açmayan üst karın bölgesinde gerçekleşen mide rahatsızlığıdır.
Bulantı genellikle ağrısız bir semptom olmasına karşın rahatsız edicidir. Bulantı ile meydana çıkan en vakit gelen semptom kusmadır. Bulantı ile de temaslı semptomlar arasında baş dönmesi, baygınlık, ağız kuruluğu, ishal, ateş, karın ağrısı ve idrara çıkmada azalma bulunur. Bulantıya eşlik edebilecek seröz semptomlar arasında da göğüs ağrısı, konfüzyon, uyuşukluk, süratli nabız, solunum zorluğu, aşırı terleme ve bayılma bulunur.
Mide Bulantısı ve Kusma Çeşitleri
Santral Tip: Çoğunlukla görsel ve işitsel sinyaller ile başlar. Ani başlayıp ani kaybolabilen bir hareketle, ya da kötü görünen bir yemeği görmek ya da düşünmekle olan bulantı ve kusmadır.
Periferik Tip: Sindirim sistemi ve başka organlardan büyülenen kusmadır.
Fizyolojik Tip: Kusma merkezini etkileyen faktörlere cevap olarak meydana çıkan fonksiyonel bir tablodur. Midenin boşalmasının geciktiği hallerde da görülebilir
Psikojenik Tip: Hastanın kendisi doğrulusunda başlatılabilen, anksiyete meydana getiren tehdit edici hallerde meydana çıkan bir tür.
Akut Tip: Klinik olarak bir haftadan daha kısa vaktin kusmalara denir.
Kronik Tip: Bir haftadan daha uzun vaktin kusmalardır. Akut – bulantı kusmada kesinlikle en yakın sıhhat kuruluşuna gidilmelilerdir. Akut tarzı bulantı ve kusmalarda enfeksiyona bağlı amacıyla, sindirim sistemi tıkanıklıkları ve zehirlenmeler akla gelmeli. Enfeksiyonun yol açtığı bulantı – kusmaya ateş ve ishal eşlik edebilir. Besinlerin alınmasından 2 – 6 saat sonra şikâyetler belirginleşir. Sindirim sistemi tıkanıklıklarında genellikle karın ağrısı da görülür.
Mide Bulantısı Neden Olur?
Mide bulantısının en vakit gelen amacıyla, taşıt ve deniz tutması gibi sallanmaya ve dönmeye amacıyla olan haller, hazımsızlığa amacıyla olacak ağır ve yağlı besinler, besin zehirlenmesi, ülser, reflü ve gastrit gibi mide rahatsızlıkları, safra kesesi taşı, vertigo, migren ile beraber gerilim ve gebeliktir.
Mide Bulantısına Neden Olan Hastalıklar
Beyin sarsıntısı
Menenjit
Bağırsak düğümlenmesi
Mide ya da ince bağırsak astarındaki ülserler
Apandisit
Migren
Beyin tümörü
Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?
Mide bulantısının sebebine bağlı olarak neyin mide bulantısına iyi gelip gelmeyeceği farklılık gösterebilir. Derin soluk alıp-vermek, tuzlu kraker gibi hafif ve kokusuz besinler, zencefil, papatya ve nane-limon çayı içmek yanı sıra nane ya da limon koklamak, bol miktarda su içmek ve buz emmek mide bulantısını denetim etmeye yardım edebileceği amacıyla bulantıya iyi gelen natural yöntemlerdir.
Mide bulantısını gidermeye yardımcı şu yöntemler uygulanabilir:
Bulantı hissedildiğinde temiz havaya çıkıp derin soluk alıp vermek
Az tuzlu kraker, muz ve patates gibi hafif yiyecekler yemek
Zencefil, ıhlamur ve nane-limon gibi mide rahatlatan bitki çayları içmek
Nane ya da limon aromaterapisi uygulamak
Buz emmek ve derli toplu su içmek
Bulantıyı artırabilen kızartma, yağlı ve tatlı yiyeceklere ara vermek
Daha ufak porisyonlarla beslenmek ve sindirimi zor besinler tüketmekten kaçınmak
Mide aktivitesini düzenlemeye yardımcı proteinden varlıklı yiyecek ve içecekler tercih etmek
Derin soluk alıp verin
Derin soluk alış-verişleri bulantı hissini hafifletebilir. Oksijen beden amacıyla sakinleştirici bir molekül olmasından gerilimi azalttığı gibi, bulantıyı önlemeye de yardım eder. 3 saniye vakit ile soluk alıp, 3 saniye vakit ile soluk tutup, 3 saniye vakit ile soluk verdiğiniz soluk egzersizi uygulayabilirsiniz.
Az tuzlu kraker ve muz gibi hafif yiyecekler yiyin
Az tuzlu kraker mide asidinin emilmesine ve mide bulantısının yatışmasına yardımcı olur. Yine mide rahatsızlıklarına iyi gelebilen, hafif besinler olan muz, pirinç, elma ya da patates püresi de bulantı sebebiyle tüketilebilecek besinlerdir.
Zencefil, ıhlamur çayı ya da nane-limon çayı amacıyla
Zencefil mide bulantısı amacıyla natural bir ilaçtır, içerisinde tespit edilen gingerol maddesi ve antiemetik tesiri mideyi rahatlatır. Zencefil’i yiyebileceğiniz gibi, zencefil çayı formunda da kullanabilirsiniz.. Nane özünde yer alan başka birtakım bileşiklerin antispazmodik, papatya, rezene ve tarçın gibi bitkilerde yatıştırıcı ve sakinleştirici tesire sahiptir.
Nane ya da limon aromaterapisi uygulayın
Aromaterapi tekniği olan uçucu yağların koklanmasının mide bulantısında olumlu tesiri bulunduğu bulunduğunu meydana koyan çalışmalar bulunmaktadır. Mide bulantısını durdurmak amacıyla limon, nane ve lavanta gibi kokular koklayabilirsiniz. Nane yağında tespit edilen mentol ve başka birtakım bileşikler sahip bulunduğu antispazmodik etkiler ile sindirim düzeneğinin istemsiz kaslarını gevşetmeye yardımcı olur.
Buz parçası emin ve derli toplu su amacıyla
Su mide bulantısına iyi gelen alternatiflerden biridir. Soğuk olarak kullanılması ise soğuğun pek çok şahıs amacıyla terapötik tesirinin bulunmasıdır. Hem de bulantının sebebi bedenin kaybettiğinden daha az su almış olması da olabilir. Hem de buz emmekte gene mide bulantısına iyi gelecektir.
Sindirimi zor besinlerden kaçının
Midenin sindirmekte zorlandığı besinler mide rahatsızlıklarına amacıyla olabilir. Buna bağlı meydana gelen tahrişte mide bulantısını tetikler.
Daha ufak porsiyonlarla beslenin
Gıdaları yavaş ve ufak porsiyonlarla tüketmek mideye yüklenmeye ve sindirimi zorlaştırmaya amacıyla olur. Midenin gelen besinleri sindirmede zorlanması da yanında hazımsızlık ve bulantıya amacıyla olur.
Protein yönünden varlıklı yiyecek ve içecekler tüketin
Protein sahibi olan yiyecek ve içeceklerin mide bulantısı üzerinde, gastrin hormonunun salgılanmasını artırarak mide aktivitesini düzenlemeye yardımcı olması gibi faydaları bulunmaktadır.