DOLAR 38,2552 % 0.34
EURO 43,8333 % 0.15
STERLIN 51,0885 % 0.12
FRANG 46,9242 % 0.68
ALTIN 4.076,87 % 0,33
BITCOIN 85.365,05 0.906

SUÇİÇEĞİ NEDİR?

Yayınlanma Tarihi : Google News
SUÇİÇEĞİ NEDİR?

Suçiçeği

DNA virüsü olan Herpes virüs grubundan varicella-zoster virüsünden kaynaklanan akut bulaşıcı bir hastalıktır. Bu virüs birincil enfeksiyon olarak kişide suçiçeği hastalığına namacıyla olur. Suçiçeği hastalığının tipik sendromu kırmızı, ufak ve içi sıvı dolu kaşıntılı lezyonlardır. Bu döküntülere ateş, halsizlik, öksürük ve iştah kayıbı da eşlik eder. Suçiçeği solunum yolu ile basitçe bulaşabilir.

SUÇİÇEĞİ NEDİR?

Suçiçeği, varicella-zoster virüsünün namacıyla bulunduğu, bedenin fazlası yerinde kırmızı, ufak ve içi sıvı dolu kaşıntılı lezyonların meydana geldiği bulaşıcı bir hastalıktır. Çoğunlukla çocukluk çağında görülen su çiçeği, 11 ila 21 gün ardından kendisine has kırmızı ve kaşıntılı deri döküntüsü, ateş, baş ve boğaz ağrısı gibi bulgular ile meydana çıkar.

Deride meydana gelen kaşıntılı lezyonlar amacıyla çocuklarda huzursuzluğa ve ağlama nöbetlerine yol açabilen suçiçeği fazlası vakit iyi seyirli olarak bilinse de değişik immün sistem hastalığı artık bağışıklık yetersizliği olan hastalarda görüldüğünde ciddi neticelere amacıyla olabilmektedir. Aynı vakitte suçiçeği geçirmiş çocuklarda dahi gelişen dönemlerde hava ve ilişki yolu ile gene suçiçeğine yakalanma ve suçiçeği geçirme mümkünlüğü mevcuttur.

SUÇİÇEĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Suçiçeğinin karakteristik sendromu kaşıntılı, kırmızı ve içi sıvı dolu kabarcıklar sahibi olan deri döküntüleridir. Bu döküntüler varicella virüsünün bedene girmesinden aşağı yukarı 3 hafta içerisinde meydana çıkar. Vücuttaki kabarcıklar meydana çıkmadan evvelce ise ateş, baş ağrısı, boğaz ağrısı, yorgunluk ve karın ağrısı gibi bulgular görülebilir.

Kaşıntılı, kırmızı ve içi sıvı dolu kabarcıklar sahibi olan deri döküntüleri
Su içeğinin en tipik sendromu kaşıntı yapan, renk olarak kırmızı ve içi sıvı dolu kabarcıklar sahibi olan deri döküntüleridir. Bu döküntüler varicella virüsünün bedene girmesi neticesinde meydana gelir. Süre olarak ise virüs bedene girdikten aşağı yukarı 3 hafta içerisinde meydana çıkar. Ortaya çıkan döküntüler genelde gövdede başlayarak yüzde, baş derisinde, koltuk altlarında, üst kollarda, bacaklarda ve hem de ağız içerisinde de kendini gösterebilir.

Döküntüyle beraber papül adı verdiği kabarık şişlikler
Varicella virüsünün bedene girmesinden aşağı yukarı 3 hafta içerisinde deri döküntüleri meydana çıkmaya başlar. Kaşıntılı, kırmızı ve içi sıvı dolu kabarcıklar sahibi olan bu deri döküntüleri aynı vakitte papül adı verdiği şişliklere de dönüşebilir.

Hafif ateş
Ateş, suçiçeği hastalığının döküntüler görülmeden evvelce meydana çıkan sendromudur. İlk olarak hafif bir şekilde başlayan ateş vakit geçtikçe 38 derecenin üzerine çıkabilir ve döküntülerle beraber beden ısısı da ciddi oranda artabilir.

Baş ağrısı
Ateşle beraber baş ağrısı da suçiçeği hastalığında görülen tipik bulgular arasında yer alır.

Boğaz ağrısı
Ateş ve baş ağrısının yanı sıra boğaz ağrısı da bilhassa döküntüler meydana çıkmadan meydana gelen suçiçeği bulguları arasında bulunur.

Lenf bezlerinde şişme
Suçiçeği aynı vakitte lenf bezlerinde şişme de meydana getirebilir. Çok süregelen görülen bir sendrom olmasa da birtakım suçiçeği vakalarının lenf bezlerinde şişme oluşturduğu görülmüştür.

Yorgunluk
Varicella virüsünün bedende meydana çıkardığı grip aynısı bulgulardan biri de yorgunluktur. Genellikle çocukluk devresi hastalıklarından biri olan suçiçeği çocukları yorgun ve bitkin düşürür.

Karın ağrısı
Suçiçeği hastalığı birtakım vakalarda hareket edilmesini ve yemek yenmesini bile önleyecek şiddette karın ağrısı meydana getirebilir.

Suçiçeğinde, hafif ateş, burun akıntısı ve halsizlik bulgularından bir iki gün sonra da deri döküntüleri gözükmeye başlar. Ciltte kaşıntılı kızarıklıklar şeklinde başlayan döküntüler 24-48 saat sonra, hafif kabarıklaşarak, berrak, içi sıvı dolu kabarcıklar durumuna gelir ve kabuklanmaya başlar. İlk meydana gelen döküntüler kabuklanmaya başlarken aşağı yukarı 5-7 güne kadar yeni döküntüler meydana çıkar. Döküntüler saçlı deriden başlayarak yüz ve gövdeye doğru yayılır. Bacak ve kollarda daha az döküntü izlenir. Döküntüler ilk hafta daha yoğundur, gelişen haftalarda ise doktor kontrolleri ve ideal görülen tedavi ile beraber azalmaktadır.

SUÇİÇEĞİ BELİRTİSİ NASIL TANIMLANIR?

Suçiçeği, sivilce ya da böcek ısırığı gibi görünen fazlası ufak kırmızı şişlikle başlar ve 2-4 gün içerisinde dalgalar durumunda meydana çıkarak daha ardından içi sıvıyla dolu ince duvarlı kabarcıklara dönüşürler. Bu kabarcıklar duvarları kırılarak açık yaralar bırakır ve sonucunda kabuklanıp kuru, kahverengi kabuklara dönüşür.

SUÇİÇEĞİ NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Suçiçeği ciltte meydana gelen döküntüler yardımıyla basitçe tespit edilmektedir. Bütün bu sendromlara ek olarak döküntüden alıncak sürüntü ve kan testi ile suçiçeği tanısı konulabilir.

SUÇİÇEĞİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Suçiçeğinde özel bir tedavi alternatifi yoktur. Burada meydana çıkan sendromlara dair birtakım ilaçlı tedaviler önerilmektedir. Ateş varsa doktorun ideal gördüğü ateş düşürücü ilaç önerilir. Vücutta meydana gelen döküntüler amacıyla ise gene aynı şekilde ideal kremler önerilmektedir. Farklı bir enfeksiyon ile karşılaşılmadığı prosese suçiçeği döküntüleri iz bırakmaz. Bu süreçte ilaçlarla beraber hastalığın kendi kendisine geçmesi beklenmektedir. Döküntüler kabuklanarak ve kuruyarak geçecektir.

SUÇİÇEĞİ NASIL BULAŞIR?

Suçiçeği, solunum yolu (öksürme, hapşırma ya da tükürük damlacıklarını soluma) ve deri lezyonlarıyla direkt olarak ilişki yolu ile bulaşır. Suçiçeği olan bir kişiyle ilişki durumunda olunması bulaşması amacıyla yeterlidir.

SUÇİÇEĞİNDEN KORUNMA YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Suçiçeğinden korunma teknikleri şu şekilde sıralanmaktadır:

İlk sırada en etkili teknik olarak aşı gelmektedir.
Suçiçeği damlacık, ilişki ve hava yolu ile bulaş sağladığından sosyal mesafeye ilgi edilmelidir.
Temastan uzak durmak amacıyla çocuklar bu süreçte kreş ya da okula gönderilmemelidir.
Kişisel mamüller ortak kullanılmamalıdır.

SUÇİÇEĞİ AŞISI NE ZAMAN YAPTIRILIR ?

Ülkemizde aşı takviminde çocuklarda 12. ayda tek doz olarak suçiçeği aşısı uygulanmaktadır. Suçiçeği hastalığından korunmanın en mühim yolu aşılamadır. Ülkemiz takviminde yer almamakla beraber 4-6 yaşlarında oluşturulan hatırlatma doz aşısı ile bağışıklık güçlendirilebilir. Eğer 12 yaşından büyük birine aşı yapılacak ise 1 ay ara ile gene 2 doz uygulanması gerekmektedir. Eğer çocuğunuz suçiçeği olan bir çocukla bulaşıcı bulunduğu bir dönemde ilişki ettiyse ilk 72 saat içerisinde aşı yaptırmak onu hastalıktan koruyabilir.

YORUM YAP