DOLAR 34,6733 % 0.02
EURO 36,6336 % 0
STERLIN 43,9422 % -0.04
FRANG 39,2460 % -0.15
ALTIN 2.931,21 % -0,19
BITCOIN 95.751,81 3.419

Burun Tıkanıklığı Neden Olur?

Yayınlanma Tarihi : Google News
Burun Tıkanıklığı Neden Olur?

Burun Tıkanıklığı Neden Olur?

Sağlıklı ve konforlu bir hayat sürmek amacıyla günlük hayatımızda doğru bir şekilde soluk alınması gerekir. Bu da burundan alınan solukle alakalı bir durumdur. Burundan doğru soluk almanın yanı sıra tıkanıklık hayatadan net bir soluk alabilmek da önemlidir. Burun tıkanıklığı, günlük konforu ve hayat niteliğini bozduğu amacıyla evde bireysel olarak yapılabilecek natural yöntemler bu tıkanıklığın önüne geçme konusu ile alakalı tesirlidir.

 

Günlük hayatı olumsuz tesirleyen burun tıkanıklığının amacıyla arasında genellikle grip, soğuk algınlığı, virüsler ve sinüs gibi ufak hastalıklar vardır. Bu sebepler burnun amacıyla kaplayan dokuların tahrişine, iltihaplanmasına, şişmesine ve mukus üretimine amacıyla olur bu da burun tıkanıklığına amacıyla olur. Sebebine bağlı olarak genellikle tıkanıklık 1-2 hafta içerisinde iyileşir, 2 haftayı aşan burun tıkanıklıklarında tıbbi olarak yardım almayı gerektiren haller olabilir. Genel olarak burun tıkanıklığının amacıyla şunlardır:

Tozlar (Polen, küf, evcil hayvan tüyleri)
Deviasyon (Kıkırdak eğriliği)
Alerjik haller
Hava kirliliği
Parfüm ve kolonya
Kuru hava
Hamilelik sırasındaki hormonal değişimler
Burun eti şişmesi
Çeşitli alerjiler
Kronik sinüzit
Yüksek tansiyon
Burun polipleri
Uyku apnesi

Burun Tıkanıklığı Bulguları Nelerdir?

Burun tıkanıklığı halinde meydana çıkan birtakım bulgular mevcuttur. Kişiler burnu tıkalı bulunduğu vakitte ağzından soluk almaya başlar. Geceleri ağzı açık uyuma, horlama, mukus oluşumu, burun akıntısı ve burun dokusunun şişmesi burun tıkanıklığının süregelen bulgularidir. Hem de hapşırma, baş ağrısı, burun bölgesinde kuruluk ve kaşıntı hali da meydana çıkabilir.

Burun Tıkanıklığı Nasıl Geçer?

Tuzlu suyu buruna çekmek, bol su içmek, buhar solumak, sıcak kompres yapmak ve bulunduğunuz ortamda nemlendirici bulundurmak burun tıkanıklığını gidermenin en süratli yollarıdır.

Burun Tıkanıklığına Ne İyi Gelir?

Burun tıkanıklığına iyi gelen yöntemler şunlardır:

Buruna tuzlu su çekmek
Nemlendirici kullanmak
Yüze sıcak kompres yapmak
Sıcak duş ya da buhar banyosu yapmak
Nane ya da okaliptus yağı soluyun
Bol su tüketmek
Başı yüksekte tutarak uyumak
Burun spreyleri, oral ve nazal dekonjestanlar kullanmak
Burunu tuzlu su ile yıkayın
Tuzlu su ile burunu yıkamak iltihap varsa bunu giderebilir ve tıkanıklığı azaltabilir. Genellikle sinüzit amacıyla yaşanan tıkanıklıkta tuzlu su spreyleri faydalı olabilmektedir.

Nemlendirici kullanın
Kuru hava, burun kanallarını kurutabilir. Soğuk hava yapan nemlendiriciler mukusu inceltip gevşetir ve daha rahat soluk almayı sağlar.

Yüze sıcak kompres uygulayın
Yüze sıcak kompres yapmak burun pasajlarının rahatlamasına ve dolayısı ile mukusun gevşemesine yardımcı olur . Sinüs basıncını azaltmaya yardımcı olmak amacıyla yüzün üzerine günde bir kaç kere sıcak, nemli bir bez uygulayabilirsiniz.

Buhar banyosu yapın
Burun tıkanıklığında burun amacıylai nemlendirip, tıkanıklığı açmanın en süratli yollarından biri sıcak su buharı solumaktır. Sıcaklık ve nem burun içerisindeki zarları gevşeterek rahatlama sağlayabilir. İster sıcak bir duş, istersenizde sıcak suyun yer aldığı bir leğene başınızı eğip, kafanızın üstünü de bir havlu ile kapatarak buharı soluyup sinüsleri rahatlatabilirsiniz.

Nane ya da okaliptus yağı soluyun
Nane ve okaliptus yağını burun ve sinüs tıkanıklığının giderilmesine yardımcı olmak amacıyla buhar inhalasyonunda kullanabilirsiniz. Her iki yağda mentole benzer bir şekilde burun mukozasındaki reseptörlere tesir eder ve tıkanıklığı açmaya yardımcı olur.

Bol su tüketin
Bol su kullanımı burun, sinüs ve solunum yollarının ürettiği mukusun ince ve kesintisiz bir kıvamda kalmasını sağlar, sinüslerde ve akciğerlerde katı mukus oluşumu önler.

Başı yüksekte tutun
Burun tıkanıklığı geceleri daha da kötüleşebilir. Gün içerisinde ve gece uyur iken başınızı birkaç yastık yardımı ile yüksekte tutarak sinüslerin daha basit boşalmasını sağlayabilirsiniz.

Burun spreyleri ya da dekonjestanlar kullanın
Dekonjestanlar ve burun sepreyleri kan damarlarındaki şişmeyi azaltarak solunum yollarının açılmasına yardımcı olur.

Hem de burun tıkanıklığına amacıyla olan soğuk algınlığı, grip gibi haller söz konusuysa, C vitamini kullanmayı ihmal etmeyin, sıcak tavuk çorbası amacıyla, baharatlı yiyecekler tüketmeye çalışın. Zencefil ya da toz zerdeçal tüketmeyi ya da zencefil ve nane çayı gibi bitki çayları içmeyi de deneyebilirsiniz.

YORUM YAP