DOLAR 38,2552 % 0.34
EURO 43,8333 % 0.15
STERLIN 51,0885 % 0.12
FRANG 46,9242 % 0.68
ALTIN 4.076,87 % 0,33
BITCOIN 85.365,05 0.906

İşitme Kaybı Nedir?

Yayınlanma Tarihi : Google News
İşitme Kaybı Nedir?

İşitme Nedir?

İşitme kayıbı çoğu bireyin araştırdığı bir rahatsızlıktır. Bu kayıpla birlikte insanlar ciddi sorunlu bir prosese girebilir. Lakin bu vakitci anlatmadan önce, işitme duyusunun ne bulunduğunu açıklamamız gerekir. İşitme duyusu insanın çevresiyle olan ilişkisinde çok mühim bir yer tutar. Vücudumuzda işitme ile alakalı görevleri üstlenen organ ise kulaktır. Kulak aşağı yukarı 7 bin değişik ses cinsini ayırt edebilir ve sesleri ayırt etmeye ek olarak sesin nereden geldiğinin teşhis edilmesini sağlar. İnsan kulakları genel olarak üç değişik bölümden oluşmaktadır.

Bunlar dış kulak, orta kulak ve iç kulak olarak isimlendirilirler. İşitme ilk olarak dış kulakta başlar. Dış kulak dışarıdan sesleri toplar ve bağlı bulunduğu kanal aracılığı ile sesi kulak zarına doğru iletir. Kanal aracılığı ile orta kulağa ulaşan ses dalgaları yardımıyla kulak zarı titremeye başlar. Bununla birlikte orta kulak bölgesinde teşhis edilen örs, çekiç ve üzengi kemikleri aracılığı ile sesler iç kulağa doğru iletilir.

Dışarıdan gelen ve orta kulaktan iç kulağa aktarılan ses dalgaları iç kulakta beynin algılayabileceği elektrik sinyallerine dönüşür. Bu işlemin yapılması amacıyla ise kulak salyangozu olarak tanınan yapı döneme girer. Sonuç olarak elektrik sinyallerine dönüştürülen ses dalgaları işitme sinirleri aracılığı ile beyine iletilir ve işitme gerçekleşir. Bu vakitcin tamamıyla sıhhatli şekilde işlediği şahıslar günlük ömürlerine işitme ile alakalı hiçbir sorun yaşamadan devam edebilirler.

İşitme Kaybı Nedir?

İşitme kayıbı, en genel şekliyle bireyin dışarıdan duyduğu sesleri işitme kabiliyetindeki azalış, sesleri güçlükle ve çaba harcayarak algılama, kulak çınlaması, vızıltı sesleri ve kimi ileri hallerde işitmenin tamamıyla kaybolması olarak tanımlanabilir. İşitme kayıbı fazlalıkla birden yaşanmaz. Çoğunlukla kademeli bir şekilde vakte yayılarak gelişir. Bu sebeple işitme kayıbını erkenden fark edebilmek güçtür. Kişiler işitme kayıbı sorunine sahip olduklarını genelde yakın çevresindeki insanlar yardımıyla fark ederler. Bunun yanısıra kimi şahıslarda ise doğuştan işitme kayıbı görülebilir. İşitme kayıbının detaylı çeşitleri bulunmaktadır.

Bunlar ani işitme kayıbı, iletim tarzı işitme kayıbı, gürültüye bağlı işitme kayıbı ve sensörinöral işitme kayıbı olarak sınıflandırılabilir. İşitme kayıbı yaşam sürdüren şahıslar genel olarak çevrelerinden duydukları şeyleri anlamakta zorlanırlar. Bu da işitme titiziyetinin azaldığını gösterir. Fakat işitme kayıbı çoğu değişik şekilde meydana çıkabilir. Kişideki işitme kayıbının tarzı, hangi derecede işitme kayıbı yaşadığı ve yaşanılan işitme kayıbının hangi frekansları etkilediğine dikkatlice bakılarak şahsa değişik tedavi yöntemleri uygulanır.

Ani İşitme Kaybı Nedir?

Ani işitme kayıbı 3 gün ya da 3 günden daha vakitde meydana çıkan ve şahsa oluşturulan işitme testindeki ses frekansına bakıldığında en az 30 desibel kayıp gözlenen bir işitme kayıbı çeşididir. Ani işitme kayıbı yaşam sürdüren bireylerin daha eskiden işitmeyle alakalı rastgele bir sorunları yoktur. Belirtiler birden meydana çıkar ve genelde tek doğrultuludır. Ani işitme kayıbı toplumumuzdaki 100 bin şahıstan aşağı yukarı 10’unda görülmektedir. Çoğunlukla tek kulağı etkilediği bilinse de kimi hallerde çift doğrultulu şekilde de meydana çıkabilir. Ani işitme kayıbının nedeninin ne bulunduğu hususu bugünümüzde hala bir muammadır. Zira bu sıhhat soruninin meydana çıkmasının altında yatabilecek çoğu değişik etken vardır.

Ani İşitme Kaybı Neden Olur?

Ani işitme kayıbına sebep olabilecek haller alçakta sıralanmıştır:

Kabakulak, kızamıkçık, grip, kızamık, herpes simpleks virüsü (uçuk) ve aynısı virüs kaynaklı meydana gelen enfeksiyonlar kimi hallerde işitmeyi düzenleyen sinirlerin işleyişini bozabilir ve böylece bireyin ani işitme kayıbı yaşamasına zemin hazırlayabilirler.
Menenjiom, hemanjiom, beyin sapı tümörü (akustik nörinom) ve aynısı beyinde meydana çıkabilecek tümörler iyi huylu olsalar dahi işitmeyi olumsuz olarak etkileyip ani işitme kayıbına sebep olabilirler.

Otoimmün hastalıklara sahip olan şahıslarda de işitme kayıbına rastlanabilmektedir. Kimi hallerde detaylı sebeplerden ötürü bireyin bağışıklık mekanizması bozunur ve bedende teşhis edilen savunma hücreleri normalde zararlı olmayan beden hücrelerine saldırmaya başlar. Meydana gelen bu vaka kimi hallerde iç kulağı da etkileyebilir ve böylece kişide işitme kayıbı meydana çıkar.
Kan pıhtılaşması problemi yaşam sürdüren ya da emboli gibi damarların tıkanmasına sebep olabilecek hastalıkları olan şahıslarda ani işitme kayıbı görülebilir. Bu durumun işitmeyi etkileme nedeni ise kulakla bağlantılı olan damarların çok titiz ve ince olmasıdır. Bu sebeple kan damarlarında yaşanan uzun vakitli tıkanıklıkların işitme kayıbını tetiklemesi muhtemeldir.

Kişinin bir baş travması geçirmesi.
Uzun vakit vakitsince yüksek miktarda sese maruz kalmanın neticesinde meydana çıkabilecek iç kulak travması ya da kulak zarı yırtılması gibi haller.

YORUM YAP