DOLAR 38,2552 % 0.34
EURO 43,8333 % 0.15
STERLIN 51,0885 % 0.12
FRANG 46,9242 % 0.68
ALTIN 4.076,87 % 0,33
BITCOIN 85.428,01 0.972

Güneş Yanığı Nedir?

Yayınlanma Tarihi : Google News
Güneş Yanığı Nedir?

Güneş yanığı

Bugünümüzde insanların sık sık denk geldiği problemlerin başında gelir. Genellikle bahar ve yaz aylarına girerken havaların ısınması neticesi meydana çıkan yakıcı güneşin etkisiyle titiz ciltlere sahip olan insanları olumsuz etkileyen bir hal olan güneş yanığından korunmak ya da ciltle ilişki ettikten sonra nasıl geçirileceğine dair detaylı tedavi yöntemleri mevcuttur.

Güneş Yanığı Nedir?

Güneş yanığı, cildin güneşe ya da başka ultraviyole (UV) ışınlarına yoğun bir şekilde maruz kalınmasına bedenin verilen tepki ile meydana gelen cilt yanığı türüdür. Genellikle açık cilde sahip olan bireyleri ve çocukları daha çok etkileyen güneş yanığı dokunduğu sıcak hissedilen ağrı, acı ve iltihaplı bir problemdir.

Güneş yanığına maruz kalındıktan birkaç saat sonra etkiler meydana çıkar. Bu etkisi en aza indirmek ve güneş yanığının meydana getirdiği olumsuz semptomlardan kurtulmak amacıyla evde uygulayabileceğiniz birtakım yollar mevcuttur. Öncelik ile güneş kremi sürerek ya da ağrı kesici kullanarak etkisi azaltmanız mümkün olabilir fakat güneş yanığının tamamıyla iyileşmesi günler sürebilir. Tedavi edilmediği ya da önüne geçilmediği takdirde güneş yanığı cilt yaşlanması ve melonum olarak tanınan cilt kanserine yol açabilir.

Güneş Yanığı Nasıl Oluşur?

Güneş yanığı, suni kaynaklardan ya da güneş ışığından gelen UV ışınlarına maruz kalınmasından ötürü oluşur. Bu ışınlar ciltte ağrılar ve kızarmış görüntülere sebep olur.

UVA Işınları

UVA ışınları, dünyaya ulaşan ışınlarında yüzde 95’ini oluşturmaktadır. Cildin derinlerine işler ve cilde zarar verebilir.

UVB Işınları

UVB ışınları, güneş yanığına sebep olan ışın türüdür. Aynı vakitte cilt kanserlerine namacıyla olmada en büyük etkenlerde biridir. Bu yüzden eksperler UVB ışınlarından korunmak amacıyla güneş kremlerin kullanılmasını önerir.

UVC Işınları

UVC radyasyonu, ışınlar arasında en yüksek enerjili olarak bilinir. Güneşten gelen UVC ışınları ozon tabakasının engellemesinden ötürü dünyaya ulaşamaz. Bu ışına maruz kalmanın tek yolu, lazer ya da lamba kaynaklı olmaktadır.

Güneş Yanığı Risk Faktörleri

Güneş ışınlarının daha süratli ve basit bir şekilde ulaşabileceği birtakım risk kümeleri mevcuttur. Bu kümeler şöyledir:

Beyaz ten ve kızıl saçlı olanlar
Güneş yanığı geçmişi olan kişiler
Yoğun güneşli bir yerde yaşam sürdürmek ya da tatil yapmak
Açık havada çalışanlar
Sık sık spor yapıp açık havada yüzenler

Güneş Yanığı Neden Olur?

Güneş yanığı, cildin güneş ışığına çok yoğun maruz kalması olarak nitelendirilir. Güneşten gelen ultraviyole ışınları cilde ulaşır ve iltihaplanma meydana getirir. Bu ultraviyole ışınları UVA, UVB ve UVC olarak üç değişik ışın türü olarak ayrılır. Üç ışın türünün cilde ulaşması neticesi ciltte ağrı, sıcaklık ve kızarık bir manzara oluşur. Güneş yanıkları ışınlar dışında solaryum aynısı suni bir ışık kaynakları neticesi da oluşabilir. Bu yaşanan haller da bireylerin günlük hayatını olumsuz etkiler.

Güneş Yanığı Bulguları Nelerdir?

Cildin maruz kaldığı güneş yanığının en süregelen ve gözle görülen sendromu ciltte meydana gelen kızarıklıktır.

Güneş yanığına kızarıklık, ciltte kabarıklık, şişlik ve kaşıntı dışında eşlik edebilen bulgular şunlardır:

Beyaz tende iltihaplı cilt lezyonları
Ciltte sıcaklık
Şiddetli ağrı
Şişme
Kabarcıklar
Yanık olan noktada deri soyulması

YORUM YAP