Mide
Yutulan yiyecekleri depolamak amacıyla genişleten, birtakım vitamin ve minerallerin emilimine yardımcı olan bir organdır. Mide yiyecekler sıvı duruma gelir. Sıvı duruma gelmiş yiyecekler ince bağırsaklara hareket eder ve oradan da başka sindirim aşamalarına devam edilir. Bütün bu proses öneme alındığında mide ağrısı da, yemek borusunun sonu ile ince bağırsağın başlangıcı arasında yer alan, karnın sol üst evresinde içi boş, kaslı organda meydana çıkan rahatsızlık hissidir.
Mide Ağrısı Neden Olur?
Mide ağrısının en süregelen amacıyla, kahve, çay, alkol ve gazlı meşrubatlar gibi asit ya da kafein seviyesi yüksek meşrubat tüketimi, yağlı, tuzlu ve baharatlı yiyecekler yemek, çok ya da süratli beslenmek, laktoz intoleransı, reflü ile gastrit gibi mide rahatsızlıkları, gerilim ve sigaradır.
Mide ağrısına sebep olan genel mide rahatsızlıklarının amacıyla şu şekilde sıralanabilir:
Baharatlı, tuzlu ve acı besinlerin tüketilmesi
Yoğun kahve ve çay tüketimi
Fazla ya da çok süratli yemek
Aşırı gerilim
Sigara ve alkol kullanımı
Laktoz intoleransı
Ülser, gastrit ve reflü gibi mide sorunları
Helikobakter pilori gibi bakteriler
Gastroenterit gibi mide ve bağırsak enfeksiyonları
Gıda zehirlenmesi
Baharatlı, tuzlu ve acı yiyecekler
Baharatlı ve acı besinlerin amacıyla kapsaisin bileşeni mideyi tahriş edip, kramplara ve titiz bağırsak belirtisi gibi problemlere amacıyla olabilir. Bu da mide ağrılarını yhemen getirir.
Gastrit ve reflü gibi mide sorunları
Gastrit mide astarının tahriş olup, şişmesi ve dolayısıyla ile iltihaplanması ile neticelenen bir rahatsızlıktır. Reflü ise mide asidinin boğazdan yukarı geri gelmesidir. Her iki halde mide ağrısına sebebiyet verir.
Yoğun kahve ve çay tüketimi
Kahve ve çay kafein içerir. Kafein sindirim sisteminde kasılmalara amacıyla olan, ilaveten daha çok mide asidi üretimini tetikleyerek mide asidini arttırabilen bir maddedir.
Fazla ve çok süratli yemek
Herhangi bir gıdayı ya da içeceği çok çok ve süratli bir şekilde tüketmek midenin bunları sindirmesini zorlaştırır, bu da hazımsızlığa bağlı mide ağrılarına sebep olabilir.
Aşırı gerilim
Stres hemen hormonlar ve nörotransmiterler bedende salınır. Bu salınım bağırsak ve mideyi sıkabilir ya da titiz bakteri dengesini etkiler. Bu halde gastrointestinal problemlere sebebiyet verir.
Sigara ve alkol kullanımı
Alkol, asit reflü olarak tanınan asidin mideden boğaza geri artması ve mide ekşimesine amacıyla olur. Hem de ince bağırsakta ve kolonda ki alkol, anti-enflamatuar aktiviteye sahip bakterileri tüketebilir, bu da bağırsak hasarı ile sonuçlanır. Sigara ise mide ekşimesi ve peptik ülser gibi süregelen rahatsızlıkların sebeplerindendir.
Laktoz İntoleransı
Laktoz intoleransında mide ağrısı süregelen semptomlardan biridir. Bakteriler bedende sindirilmeden bırakılan laktozu fermente eder ve bu da gaza amacıyla olur.
Ülser, gastrit ve reflü gibi mide sorunları
Ülserler midede kanamaya ve yara oluşumuna amacıyla olabilir. Bu da mide ağrısına amacıyla olur.
Helikobakter pilori gibi bakteriler
H. pylori bakterisi mide ve ince bağırsağın koruyucu zarına zarar verebilir. Bu bakteri aynı vakitte mide asidinin açık bir yara (ülser) oluşturmasına da amacıyla olur.
Gastroenterit gibi bağırsak enfeksiyonları
Gastroenterit, ishal ve kusmaya amacıyla olan çok süregelen bir durumdur. Gastroenterit , sindirim düzeneğinin enfeksiyon ve iltihaplanması ile ile meydana gelir, tipik semptomlarından biride mide ve karın kramplarıdır.