Göbek Düşmesi Nedir?
Göbek düşmesi çoğu değişik sebeple her bireyin başına gelebilecek bir haldir.
Ağır sporlar gerçekleştirmek, ağır kaldırmak, hapşırmak ya da öksürmek sebepler arasında sayılabilir.
Halk arasında göbek kayması, bağırsak dolaşması, göbek kaçığı, kalp kayması, eş kaçığı ve eş çıkması gibi değişik isimlerle de tariflinden göbek düşmesi değişik semptomlarla kendini belli eder.
Göbek düşmesinin oluşturduğu problemler günlük yaşamı ciddi şekilde etkileyebilecek kadar rahatsız edici olabilir.
Göbek düşmesinin amacıyla değişik bir hastalık değilse çözüm yolları vardır. Altta yatan fıtık gibi değişik rahatsızlıkla varsa evvelce bununla alakalı bir tedavi gerçekleştirmek gerekir.
Tekrarlama mümkün teşhis edilen göbek kaymasında yine olumsuz haller hay atamak adına sıhhatli beslenmek ve düzenli, engelleyici egzersizler gerçekleştirmek önemlidir.
Özellikle karın kaslarını güçlendiren egzersizler göbek düşmesi hayata mümkün azaltabilen hareketlerdir.
Göbek düşmesi, göbek kayması ya da göbek kaçması net amacıyla tam bilinmeyen bir haldir.
Bu yüzden göbek düşmesi nedir sorusunu yanıtlarken şahsa özel semptomlar olabileceği bilinmelidir.
Herkeste değişik sebeplerle yaşanabilen bu tablo kimi zaman göbek fıtığı ile karıştırılabilir.
Uygun tedavi rotasının izlenmesi amacıyla ayrıntılı araştırmalar gerekir. Göbek fıtığında şahıslarda karında yumru ya da şişlik görülür.
Mide bulantısı, ağrı, kabızlık gibi semptomlar meydana çıkar. Göbek düşmesinde bu sendromların hepsi direkt meydana çıkmayabilir.
Göbek çekmesine karın kası yırtığı ya da zorlanması amacıyla olabilir.
Özellikle sporcularda ve karın kaslarını zor olan işlerde çalışanlarda risk biraz daha fazladır.
Bazı şahıslarda ise çok basit, ani karın kası hareketlerinde bile göbek düşmesi ya da başka adıyla göbek kayması yaşanabilir.
Bu yüzden göbek kayması direkt yalnızca çok zor olan hareketlerde meydana gelir denemez.
Bunun altında yatan bir amacıyla bireylerin karın kasları gücünün değişik olmasıdır.
Karın kasları kuvvetli olan şahıslarda göbek düşmesi olma olasılığın görece azdır denebilir ama hiç olasılık yoktur denemez.
Göbek kaymasına karşı oluşturulan göbek çekme tedavisinde eksperlesin kişiler, bir kez göbek düşmesi yaşam sürdüren bireylerin yine aynı şeyi hayata mümkün arttığını söylemektedir.
Göbek kayması olduktan sonra tedavi amacıyla gecikme bulunduğunda ise normale dönüş gitgide zorlaşabilir.
Bu yüzden şüpheli hallerde, geçmeyen ishal ve kabızlık yaşanıyorsa ya da dik duramama gibi semptomlar belirginse süre kaybetmeden ekspere görünmekte yarar vardır.
Göbek Düşmesi Bulguları Nelerdir?
Göbek deliği düşmesi şeklinde de tarihlenen hastalığın şahıstan şahsa değişen değişik bulguları vardır.
Genel olarak ortaklaşa görülen sendrom bireyin mide üstünde hassasiyet hissetmesi ve iltihaplanma aynısı semptomların oluşmasıdır.
Özellikle karın kasları biraz zorlandığında olumsuz duygular artar. Bayanlarda göbek düşmesi bulguları ile erkeklerde görülen bulgular arasında çok fark yoktur.
Göbek Düşmesi Neden Olur?
Göbek düşmesi hastalığının asli sebepleri ağır kaldırmak ve ani hareketlerdir ama çoğu değişik eylem neticesinde da yaşanabilir.
Neden olan hareketlerin ortak noktası karın kaslarında zorlanma yaratmasıdır denebilir.
Her yaşta meydana çıkabilen göbek düşmesi en çok 20-40 yaş aralığında yaşanır. Bunun amacıyla bu yaşlar arasında karnı zor olan hareketlerin daha çok yapılmasıdır.
Bayanlarda göbek düşmesi bulguları ile erkeklerdeki bulgular benzerdir.
Kasları zorlayan hareketler: Karın bölgesini zorlayan mekik çekme ya da değişik sportif hareketler de göbek düşmesine amacıyla verebilir. Sporcularda arasında oluşturulan araştırmalarda en çok göbek düşmesi vakasına karın kasları aktivitesinin çok bulunduğu futbolcular ve tenisçiler arasında yaşandığı teşhis edilmiştir.
Ani kasılmalar: Basit ve anlık olsalar da öksürme ve hapşırma esnasında da karında ani bir hareketlenme olur. Bu tip ani kasılma yaratan haller da göbek düşmesine amacıyla olabilir.
Fıtık: Göbek düşmesinin amacıyla değişik bir hastalıkla bağlantılı da gelişebilir. Mesela göbek düşmesi fıtıkla bağlantılı olarak da meydana çıkabilir. Doğumla beraber oluşabilen umblikal herki kimi zaman göbek düşmesini de tetikleyebilir.
Göbek Düşmesi Tanısı Nasıl Konulur?
Göbek düşmesi semptomları değişik hastalıkların sendromlarına de benzediği amacıyla tanı koyma adımında dikkatli olmakta yarar vardır.
Yanlış tanı hatalı tedaviler uygulanmasına amacıyla olabilir ve bu hal da kimi zaman bireyin sıhhat halini daha da kötüye götürebilir.
Göbek düşmesinde tanı koyulmadan evvelce ilk olarak fiziksel muayene son derece bilgi verici olur.
Ardından hastanın şikayetleri dinlenir. Hasta dinleme ve soru-cevap ile gelişme göbek düşmesine sebep olabilecek amacıyla saptanması yönünden önemlidir.
Bazen sıhhatli tanı koymak amacıyla röntgen, MR ve tomografi gibi ekstra yöntemlerden de yararlanmak gerekebilir.
Röntgen aynı sürekte karın bölgesinde değişik hastalıkların olup olmadığının denetim edilmesi amacıyla de ideal bir yöntemdir.
Kolonoskopi ve endoskopi ile de araştırma yapabilir fakat birtakım şahıslarda bunların sonucunun temiz çıkması göbek düşmesi olmadığına dair net bir netice olarak görülmeyebilir.
Bu noktada eksper fikri önemlidir. Belirtiler ve araştırma neticeleri değerlendirildikten sonra tanı konabilir.