Cilt Tahrişi Nedir?
Cildimiz, vücudumuzun en büyük organıdır ve bizi dış dünyanın bütün zorluklarından – hava koşullarından, alerjenlere, hem de birtakım hastalıklara kadar – korur. Ama bu hal, cildimizin sıksık olarak bu zorluklara maruz kalmasına ve vakit vakit tahriş olmasına namacıyla olur. Cilt tahrişi, birçoğumuzun hayatının bir noktasında karşılaştığı, rahatsız edici ve kimi vakit ağrılı bir haldur. Çoğunlukla cildimizde kızarıklık, kaşıntı, yanma hissi ve pul pul dökülme gibi bulgularle kendini gösterir.
Bu yazımızda cilt tahrişi ile ilgili bir araştırma yapacak, erkeklerde tıraşa bağlı tahrişin sebepleri ve muhtemel çözümleri ile ilgili bilgi vereceğiz. Cilt tahrişi amacıyla olur, hangi faktörler tahrişi harekete geçirir ve en mühimi cilt tahrişi nasıl önlenebilir? Başlayalım.
Cilt tahrişi, gerçekte cildin dış etkenlere karşı gösterdiği bir tepkidir, bir yardım çağrısıdır. Çoğunlukla cilt üstünde belirli bir bölgenin kızarıklık, kaşıntı, yanma ya da pullanma gibi bulgular göstermesi şeklinde meydana çıkar. Bu hal genellikle cildin hoşlanmadığı bir maddeye, aşırı sürtünmeye, hava koşullarına ya da bir alerjiye bağlı olarak gelişir.
Cilt tahrişi genellikle geçicidir ve doğru tedavi ile süratle iyileşebilir. Fakat kimi vakit cilt tahrişi, daha ciddi bir cilt halukun sendromu olabilir. Bu amacıyla, tahriş bulguları uzun vakit devam ederse ya da şiddetlenirse bir dermatoloğa başvurmak önemlidir.
Cilt Tahrişi Bulguları ve Çeşitleri
Cilt tahrişi, genellikle alttaki bulgularla kendini gösterir:
Kızarıklık
Kaşıntı
Yanma ya da batma hissi
Pullanma ya da kabuklaşma
Ciltte sertleşme ya da kalınlaşma
Cilt tahrişinin detaylı çeşitleri bulunmaktadır ve bu çeşitler genellikle tahrişe amacıyla olan faktörlere bağlıdır. Mesela kimyasala bağlı cilt tahrişinde, deterjan ya da yoğun bir temizlik ürünü ciltte kızarıklık ve yanma yapılabilir. Güneş ya da rüzgâr yanığı da bir tür cilt tahrişidir.
Biz burada, cildin tıraş olma ya da olmama eylemine bağlı gösterdiği tepki olan tahriş türünden bahsedeceğiz.
Tıraş Olmaya Bağlı Cilt Tahrişi
Tıraş, genellikle tahrişin tek sorumlusu olarak görülür. Tıraş olmanın tahrişe sebep bulunduğu o kadar vakit gelen bir düşüncedir ki, tahrişin rahatsızlık verici yönü gerekçelerini daha derinden ele almamızı genellikle gölgeler.
Tahriş cildin bir yardım çağrısıdır, doğru teknik ve elementlerle çözümü gerçekte kolaydır. Tıraş ardından kendini gösteren tahriş, kimi vakit kolay bir kaşıntı, kimi vakit kolay bir kuruluk ve gerginlik, kimi vakit ise geçmesi 2-3 günü alabilen ciddi kızarıklıklarla kendini gösterir.
Tıraşa Bağlı Tahriş Nasıl Önlenir?
Tıraşa bağlı tahrişin tohumlarını, kimi vakit hazırlık ismimindi, kimi vakit tıraş sırasında kimi vakit de tıraş ardından atarız. Bunu nasıl önleyebileceğimizi kavramak amacıyla, ismim ismim gitmemiz gerekir.
Yanlış Hazırlık
Tıraş bir bütündür, sarf edilen tıraş bıçağı kadar, hazırlık ismimi da son derece önemlidir. Yanlış bir hazırlık, cilt tahrişine açık bir davettir, bunu önlemek amacıyla doğru bir tıraşa hazırlığın püf noktalarını anlamalıyız:
Kullanılan kozmetik: Tıraşa hazırlığın amacı, sakalın bünyesine su yüklemektir. Bu sayede, sakal yumuşar ve kesime hazır duruma gelir. Peki bunu, önümüze yayılan ve tıraş köpüğüne dönüşen her madde yapılabilir mi? Hayır. Hazır tıraş jelleri ya da köpükleri, maalesef sanal bir köpük görüntüsü oluşturur fakat sakalın bünyesine su yüklemek yerine, kurutma eğilimindedir.