DOLAR 34,6733 % 0.02
EURO 36,6336 % 0
STERLIN 43,9422 % -0.04
FRANG 39,2460 % -0.15
ALTIN 2.931,21 % -0,19
BITCOIN 95.751,81 3.419

Zedelenme Nedir, Neden Olur?

Yayınlanma Tarihi : Google News
Zedelenme Nedir, Neden Olur?

Zedelenme Nedir, Neden Olur?

Zedelenme ifadesinin vurma ve çarpma neticesinde dokunun ezilmesi ve zarar görmesi olarak bilindiğini söylemek olası olmaktadır. Zedelenme genel olarak dokunun ezilmesi neticesinde meydana çıkabilmektedir.

 

Zedelenme; delme, vurma ve çarpma gibi hallere bağlı olarak meydana gelebilmektedir. Zedelenmenin dokuların ezilmesini ifade etmekte olan bir sözcük olduğunu söylemek de olası olmaktadır. Zedelenme bedenin değişik bölümlerinde de görülebilmektedir. Oluşan zedelenmenin iyileşmesi ise zedelenmenin ciddiyetine göre değişiklik gösterebilmektedir.

Zedelenmelerde şişlik oluşması halinde buz tedavisinin uygulanmasının yarar sağlayacağını söylemek de olası olmaktadır. Zedelenmelerde yarayı sarma, soğuk programı ve dinlenme en esas tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır.

Doku Zedelenmesi Nasıl Geçer?

En çok görmekteyiz olan zedelenme türlerinden birisinin de doku zedelenmesi olduğunu söylemek olasıdır. Doku zedelenmesi görülmesi halinde esas tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekmektedir. Uygulanması gereken yöntemlerin ise kompresyon, dinlenme, zedelenen bölgeyi yukarıda tutmak ve anti-inflamatuar ilaçların tüketimi olarak ifade edilebilir.

Doku zedelenmesinin geçme zamanının zedelenme boyutuna göre değişiklik gösterebileceğini ifade etmek de olası olmaktadır. Genel olarak doku zedelenmeleri 1-2 hafta ortamında geçebilen bir rahatsızlık olarak bilinmektedir.

Yumuşak Doku Zedelenmesi Ne Demektir?

Yumuşak doku zedelenmesi, kas, bağ mitophagies ve liflere alınan hasar neticesi ağrı yaşanmasına denir. Yumuşak dokudan kasıt; bedenimizdeki kas, bağ ve liflerdir. Eğer bedende bu ismi geride bıraktığımız dokular hasar görürse, bu hal yumuşak doku zedelenmesi olarak adlandırılır. Zarar gören bölümde kızarıklık, şişlik ve ağrı bu halin süregelen bulgularıdır. Zedelenmenin ciddiyetine bağlı olarak hekiminiz lüzumlu tedavileri uygular.

Yumuşak doku zedelenmesi bedende yumuşak dokuların (kas, bağ lif ve sinirler) hasarı ile ilgilidir. En sık görülen yumuşak doku zedelenmeleri; gerilme, çürük, ten pati ve kesecik iltihabı gibidir. Yumuşak doku zedelenmeleri, genelde spor aktivitelerinde süregelen yaşanan bir höldür, fakat düşme nedeniyle de olabilir.

Yumuşak Doku Zedelenmesinin Bulguları Nelerdir?

Yumuşak doku zedelenmesinde yaşanan bulgular, zedelenmenin yaşandığı bölgeye göre değişiklik gösterir. Yaygın bulgular ise şunlardır: Ağrı, şişlik, hareket etmede zorluk ve tutulma. Vücutta yumuşak dokular zarar gördüğünde, derhal ya da gecikmeli olarak yaşanan şişlik sonrasında ağrı yaşanır (aşırı şişlik iyileşme sürecini yavaşlatabilir). Travmatoloji ve şişme neticesinde sertlik de çok süregelen olarak görülür. Morarma ise 24-48 saat sonra da gelişebilir.

Kas, lif ve bağların zarar görmesi halinde bilhassa kalça, diz ve ayak bileği gibi ağırlık taşıyan eklemlerde dengesizlik yaşanabilir.

Yumuşak Doku Zedelenmesi Ne Kadar Sürede İyileşir?

derece yumuşak doku zedelenmesi iyileşme zamanı 1 ila 2 hafta, 2. derece yumuşak doku zedelenmesi amacıyla iyileşme zamanı ise 3 ila 4 hafta sürmektedir. 3.derece yumuşak doku zedelenmesi derhal değerlendirmesi ve tedavi edilmesi lazım olur ve iyileşme zamanı daha uzundur. İyileşme süreleri de yaş, genel sıhhat hali ve uğraşılan mesleğe bağlı olarak değişebilir.

Yumuşak Doku Zedelenmesinin Nedenleri

Spor yaralanmaları: Aşırı kilo, ısınmadan spor ve eğitimsiz egzersiz uygulamak bu riski artırır.
Motorlu vasıta kazaları
Yüksekten düşmek, ani dönüşler, denetimsiz hızlanmalar ve çarpışmalar
Uzun mesafeli koşu gibi süreklilik sahibi olan egzersizler

YORUM YAP