DOLAR 34,6733 % 0.02
EURO 36,6336 % 0
STERLIN 43,9422 % -0.04
FRANG 39,2460 % -0.15
ALTIN 2.931,21 % -0,19
BITCOIN 95.751,81 3.419

Omuz Çıkığı Ameliyatı

Yayınlanma Tarihi : Google News
Omuz Çıkığı Ameliyatı

Tekrarlama Riski Nedir?

İlk çıkık oluştuktan sonra yineleyen çıkık gözlenme riski %14 ile %100 arasında değişir. Yapılan uzun vakitli çalışmalarda omuz çıkığının ilk gözlendiği yaş yineleyen çıkıklarda en mühim etken olarak saptanmıştır. İlk çıkık 20 yaş altında gözlendiğinde ve cerrahi tedavi uygulanmadığında %87 miktarında tekrarlar, 30 yaşından sonra bu miktar %30 düşmektedir. Genellikle aktif sporcular ve beden düzeyinin üstünde işinde kollarını kullananlarda tekrarlama riski yüksektir. Tekrarlayan çıkık olan hastaların 25 sene içerisinde %39 miktarında mafsal harabiyeti gözlenmektedir.

Bankart Lezyonu Nedir? (Tekrarlayan Omuz Çıkığı)

Labrum artık omuz mafsalını meydana getiren tabak şeklindeki yapının etrafını saran sert kıkırdak gibi dokunun zedelenmesi ve yerinden ayrılmasına Bankart lezyonu denir. Bu kemik bünyesinde da ayrılma ve kırık ile sonuçlanıp kemiksel Bankart lezyonu oluşabilir. Kemik yaralanmanın da eşlik ettiği lezyonlar yineleyen çıkık amacıyla büyük risk oluşturur. Kaza neticesi meydana gelen çıkıklarda omzu çevreleyen kısa tendon, kemik, damar ve sinir yaralanması olabilir.

Omuz Çıkığı Ameliyatı

Birçok omuz çıkığı ameliyat olmadan başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Omuz çıkığı ameliyatı olmadan tedavi olan şahıslar normal yaşamlarına ve spor aktivitelerine dönebilmektedir. Fakat omuz çıkığının ameliyat gerektirdiği haller da yaşanabilmektedir. Genç yaşta, aktif sporcu ve ağır işlerde çalışan genç hastalarda ve yineleyen çıkıklarda cerrahi tedavi makul seçenektir

Omuz çıkığı ameliyatının amacı, omuzun olası bulunduğu kadar geniş hareket uzaklığını korurken omuzu yerinde tutmaktır. Bu genelde çıkık esnasında hasar gören yapıların onarımı ile yapılır. Bu, yırtık lobumun ve çevresindeki yapıların onarım edilmesini içerebilir.

Artroskopik Omuz Çıkığı Ameliyatı (Omuz Çıkığı Kapalı Ameliyatı)

Ortopedi eksperleri omuz çıkığının şekline göre değişmekle eş güdümlü fazlası vakit hastanede daha az kalmayı gerektiren ve daha acele iyileşme olanağı gerçekleştiren omuz çıkığı kapalı ameliyatı olarak da tanınan artroskopik omuz ameliyatını tercih etmektedir.

Artroskopik omuz çıkığı ameliyatlarında ufak kesiklerden omuzun amacıyla ucunda ışık tespit edilen ufak bir kamera ve ameliyata kullanılacak cerrahi aletler yerleştirilir. Eklemin iç evresinde ne bir görüş gerçekleştiren artroskopik cerrahide tendonlar, bağlar ve lobumdaki ufak ayrıntıları göstermek amacıyla görüntü fazlası kez büyütülebilir. Bu sayede çevredeki dokulara zarar vermeden onarım edilecek bölgeye ulaşılır.

Artroskopik omuz ameliyatlarında yineleyen omuz çıkıkların onarımıyla birlikte rotator manşet yırtıkları, kemik çıkıntılarını tıraşlaması, labrum yırtıkları onarımı, bağ onarımı de yapılabilmektedir.

Omuz çıkıklarında açık cerrahi tekniklerde kullanılmaktadır. Ortopedi uzmanı, tekrarlanan yaralanmaların amacıyla bulunduğu glenoid kemik kaybını onarım etmek amacıyla, bedenin diğer bir bölümünden kemik grefti adı verdiği bir parça kemik alarak omuza makul şekilde yerleştirebilir.

Omuz Çıkığı Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Her cerrahi işlemde bulunduğu gibi omuz çıkığı ameliyatının da az olmakla eş güdümlü riskleri bulunmaktadır.

Enfeksiyon
Sinir ve kan damarlarında yaralanma
Planlanan onarımın yapılamaması
Eklem sertliği
Ağrı
Tekrarlayan çıkık
Ek ameliyat ihtiyacı
Deneyimli bir omuz cerrahisi ekibi özel teknikler kullanarak bu riskleri en aza indirebilmektedir.

Omuz Çıkığı Ameliyatları Ne Kadar Sürer?

Omuz çıkığı ameliyatı genelde 1 saat sürmektedir. Fakat ameliyat evveli hazırlık ve ameliyat ardından hastanın kendisine gelme vakitleri de eklenince bu vakit 2 saati bulabilmektedir. Hastanın haline göre 1 ya da 2 gün hastanede kaldıktan sonra eve gönderilebilir.

YORUM YAP