
Ağız Kokusu Nedir?
Ağız kokusu, solunkinin kötü kokmasıdır. hal uğun amacıyla de istenmeye bir biçimde meydana çıkarak birtakım hallerde kaygıya sebep olabilmektedir. Ağız kokusunu gidermek amacıyla sarfedilen nane, sakız, gargara vb. mamüller geçici olarak ağız kokusunu giderebilmektedir. Sıhhat problemleri, birtakım gıdalar ve alışkanlıklar ağız kokusu namacıylaleri arasında yer almaktadır. Birçok halde diş hijyeni sağlanarak ağız kokusu giderilebilmektedir. Günlük yapılabilecek kolay yöntemler ağız kokusunu geçirmezse diş doktoruna başvurmanız gerekebilir.
Tıbben Hali toz olarak ifade edilen ağız kokusu, daha çok dilin yüzeyinde ve boğazda tespit edilen bakteri kaynaklı ağız ve burundan gelen kötü soluk kokusudur. Kükürt yapan bu bakteriler, proteinlerinde yüksek oranda parçalayarak dilin arka kısmından ve boğazdan sunulan uçucu kokuya sahip kükürt bileşikleri salar ve bu da ağız kokusuna amacıyla olur. Ağız kokusunun en süregelen nemacıyla ağız hijyenine ilgi edilmemesidir. Dişleri derli toplu fırçalamama, diş ipleri ile diş aralarındaki kalıntıları temizlememe gibi ağız hijyeni eksikliği zararlı bakterilerin ağızda meydana gelmesine ve çoğalmasına amacıyla olur. Bu da diş ve diş etlerinde soruna, çürüğe ve dolayısı ile ağız kokusuna amacıyla olur.
Ağız Kokusu Bulguları Nelerdir?
Ağız kokusunun en ilgi çekici sendromu kötü kokan soluktur. Bu koku, başka bireylerin fark edebileceği yoğunluktadır.
Ağız Kokusu Neden Olur?
Ağız kokusunun en süregelen amacıyla kötü yönetilen ağız hijyenidir. Günlük olarak fırçalama, diş ipi tüketimi, rutin diş hijyenik ligi uygulanmadığında bakteriler ağzı istila ederek denetimsiz bir biçimde çoğalır. Bu hal yoğun ağız kokusuna, diş eti hastalıkları gibi ağız sağlığı problemlerine yol açabilir.
Mide mikropları, diş eti rahatsızlıkları, enfeksiyon, soğan ve sarımsak gibi kuvvetli kokuya sahip gıdalar, ağız kuruluğu, ağız hijyenine ilgi edilmemesi, boğazda ve dilde meydana gelen bakteriler ve sigara gibi tütün mamulleri tüketimi ağız kokusunun süregelen amacıyla.
Ağız kokusunun sebepleri şu şekilde sıralanabilir:
Ağız kuruluğu
Tükürük ağızın kuru kalmasını engel olarak temizlenmesine yardımcı olur. Tükürük üretilmediği halde ağız kokusu meydana çıkabilir. Sigara içmek ya da tüketilen birtakım ilaçlar ağız kuruluğuna sebep olabilir.
Diş eti hastalığı
Diş etlerinde kızarıklık, şişme, kanama diş eti iltihabı bulguları olarak tanımlanabilir. Diş eti iltihabı ciddi ağız problemlerine yol açabileceği gibi ağız kokusuna da amacıyla olabilmektedir.
Revü
Sindirim sorunu olarak tarifle nen revü, ağız kokusuna sebep olabilmektedir.
Bademcik taşları
Bademciklerde gıdalar sıkıştığında, bademcik taşları ya da bademcik taşı adı verdiği kalsiyum birikintilerine dönüşmektedir. Bu hal ağız kokusuna sebep olabilir.
Baş ve boyun kanserleri
Burun ve ağız arasında tespit edile bulguları arasında ağız kokusu yer almaktadır. Aynı vakitte geç iyileşen yaralar, ağız ağrısı, yutma kuvvetliyi, açıklanamayan kilo kaybı da bu kanser türü bulguları arasında bulunabilir.
Diyabet
Diyabet tespit edilen şahıslarda diş eti hastalığı riski artmaktadır. Bu hal aynı vakitte kan şekerini artırabileceğinden diyabetin denetimini zorlaştırabilir.
Karaciğer ve böbrek hastalığı
Karaciğer ve böbrekler düzgün işlediğinde, toksinleri vücuttan süzülür. Ancak karaciğer ya da böbrek hastalığı olan şahıslarda bu toksin maddeler temizlenmeyebilir bu da ağız kokusuna yol açabilir.
Sörden sendromu
Otomun hastalık olan sörden sendromu, kas ağrısına, kuru gözlere, kuru cilt ve ağız kuruluğuna yol açabilmektedir.