
Armut Nasıl Yetiştirilir?
Gerek taze durumuyla olsun gerekse reçel ve marmelat olarak, her durumu ile sevilen bir meyve olmaktadır. Diğer bir yandan aniden çok çeşidi bulunması nedeni ile senenin büyük bir evresinde mahsul vermekte ve soğuk hava depolarında depolanmaya ideal olmaktadır. Bu sebeplerden ötürü da nerdeyse dört mevsim armutta ulaşmak olası olmaktadır.
Armut yetiştirmek amacıyla lüzumlu olan iklim ve toprak koşulları ile nasıl yetiştirilmesi gerektiği ile alakalı maddeler bunlar olmaktadır:
Armut ağaçları -25 ile -30 arasında ki sıcaklıklara kadar dayanıklılık göstermektedir. Fakat bu soğuk havanın uzun devam etmesi filizlerin donmasına sebep olmaktadır.
Armut ağaçlarının çiçeklerinin en düşük dayanabileceği sıcaklık -2 olurken yeni meyvelerin dayanabileceği en düşük sıcaklık ise -1 olmaktadır.
Diğer bir yandan nitelik ve lezzet tarafından en iyi olan armutlar yaz aylarında yüksek sıcaklık ve kuraklık istemektedir.
Yetiştirilebilecekleri yükseklik elma ile aynı olmaktadır.
Armutlar toprak konusu ile alakalı ise seçici olmamaktadır. Diğer bir yandan derin, drenajı iyi yapılmış ve organik gıda tarafından varlıklı olan topraklarda daha çok verim ve nitelik gösterdiği bilinmektedir.
Armut yetiştiriciliği amacıyla seçilebilecek 4 değişik anaç bulunmaktadır. Bunlar; ahlat, alıç, armut çöğürü ve ayva olmaktadır.
Bahçe yerlerinin ağaçların isteklerine ideal hazırlanması ve dikim yapılacak çukurların daha eskiden hazırlanması gerekmektedir.
Fidenin köklerinin saçaklı olması ve zarar görmemesi mühim olmaktadır.
Sert iklimlere sahip olan bölgelerde ekim ayı şubat ve mart ayları olmak iken, ılık iklime sahip olan bölgelerde yaprak dökümünden derhal sonra yapılması gerekmektedir.
Dikim Aralıkları ise anaçlara göre değişmekle beraber genelde 3 ile 7 metre arasında değişmektedir.
Gübrelemesi 3-4 senede bir yapılması gerekmektedir.
Budama bahçenin şartlarına göre yapılmalıdır.
Daha nitelikli meyve alabilmek amacıyla seyreltme yapılmalıdır.
Sulaması ise eylül ayının sonuna kadar yapılması gerekmektedir.
Armut Türkiye’de En Çok ve En İyi Nerede Yetişir?
Dünyanın önde gelen armut yetiştiricilerinden olan ülkemizde en çok armut yetiştirilen bölgeler ise;
Marmara, (%20)
Ege,
Dünyada armut üretiminin en çok bulunduğu ülke, Çin’dir. Çin’i sırayla Arjantin, İtalya, ABD ve Türkiye takip eder. Türkiye, armut üretiminde 5. sırada konumunu alır. Ülkemizde armut üretiminin en çok yapıldığı bölge, Ege’dir. Marmara ve İç Anadolu, Ege Bölgesi’ni takip eder. Fakat armut üretimi denildiğinde ilk sırayı alan şehrimiz, Bursa’dır.
Armut Hangi İklimde Yetişir?
Armut, ılıman iklim meyvesidir. Bol güneşi ve sıcağı seven bir meyvedir. Elmaya göre soğuklara karşı daha az dayanıklıdır. Çiçeklenme süresi, elmaya göre 10 gün daha erken olur. Bu yüzden ilkbahar donlarına maruz kalma olsılığı yüksektir. Armut bahçeleri, don tehlikesi olmayan yerlere yapılmalıdır. Armutların kış soğuklama ihtiyacı, 1200 saattir. Eğer bu gereksinim giderilmezse, çiçeklenmesi geç ve düzensiz olur.
Armut Hangi Toprakta Yetişir?
Armut ağaçlarından bol verim alabilmek ve nitelikli meyveler yetiştirmek amacıyla, derin, sıcak, geçirgen, iyi drene edilmiş ve tınlı topraklar kullanılmalıdır. Kuru ve taşlı toprakta yetiştirilen armutların meyveleri çok kumlu ve biçimsiz olur. Ağır ve nemli toprakta yetiştirilen armutlar ise, yavan bir tada sahip olur. Bu yüzden armut ağaçları, derin ve gıda maddelerince varlıklı topraklarda yetiştirilmelidir.
Armut Hangi Mevsimde Yetişir?
Armut, yaz ve sonbahar meyvesidir. Armudun hasadı Haziran ayından Ekim ayının ortalarına kadar devam eder. Bu yüzden piyasa tezgahlarında hem yazın, hem de sonbahar aylarında armuda rastlamak olasıdür.