DOLAR 38,2552 % 0.34
EURO 43,8333 % 0.15
STERLIN 51,0885 % 0.12
FRANG 46,9242 % 0.68
ALTIN 4.076,87 % 0,33
BITCOIN 84.307,20 -1.065

ARNAVUTLUK’TA YAŞAMAK

Yayınlanma Tarihi : Google News
ARNAVUTLUK’TA YAŞAMAK

Genel Bilgiler / Rehber

Avrupa’nın güneyinde konumlanmış bir Balkan ülkesi olan Arnavutluk’un Adriyatik Denizi ve İyonya Denizi’ne kenarsı bulunuyor. Karadağ, Sırbistan, Makedonya ve Yunanistan’la komşu olan ülke, sahip bulunduğu ılıman Akdeniz iklimi ve yüzyıllardan beri korunan büyüleyici mimari ve natural güzellikleri ile Turistlerin uğrak noktaları arasında yer alıyor.

Arnavutluk’un resmi dili Arnavutça olsa da; İtalyanca konuşan ve ana dili İngilizce ve Yunanca olan yurttaşların adedi da hayli çok. Kendini seküler bir ülke olarak tarifleyen Arnavutluk’un resmi bir dini yok. Müslümanlar, ülke nüfusunun yarısından çoğunu oluşturuyor. %14’ünün kendini inançsız, %2,5’luk bir kesimin ise kendini ateist olarak tanımladığı ülkede, nüfusun kalan kısmını ise Katolik ve Ortodokslar oluşturuyor. Dini yönden pek çok değişik insanı bir araya getiren Arnavutluk, kültürel ve tarihi anlamda da bir mozaik olarak kabul ediliyor.

1912 senesinde Osmanlı İmparatorluğu’ndan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Arnavutluk’ta, 1991 senesinde Sovyetler Birliği’nin dağınık hale gelmesi ve sosyalist idarein sona ermesi neticesinde çok partili idare sistemine geçiliyor. Bu amaçla ülkede parlementer demokrasi hakim. Siyasi anlamda pek çok krizi atlatmış olmasına karşın Arnavutluk, bugünümüzde tarihi, coğrafi ve kültürel dokusunu en iyi şekilde koruyan Balkan ülkelerinden biri olarak görülüyor.

Ne Zaman Gidilir

Arnavutluk’un kenar şehirlerinde tipik Akdeniz iklimi görülürken, iç kesimlere doğru ilerlendiğinde ziyaretçileri her mevsim yağışlı bir iklim bekliyor. Kıyı kesimlerde kışlar ılık ve yağışlı, yazlar ise sıcak, uzun ve kurak geçiyor. Arnavutluk’un natural güzellikleriyle ön plana çıkması, ziyaretçilerin yolculuklarını çoklıkla nisan, mayıs ve haziran aylarında planlamalarına yol açıyor. Fakat iç kesimlerde kış mevsiminin sert geçmiyor olması nedeniyle eğlenceli bir kış tatili planlamak da olası.

Nasıl Gidilir?

Arnavutluk’a seyahat etmek isteyenlerin ilk tercihi, hava yolu ile ulaşım oluyor. Çünkü İstanbul’dan ülkenin başkenti olan Tiran’a aşağı yukarı 1,5 saat vakitn aktarmasız uçuşlar düzenleniyor. Arnavutluk’un vize istemeyen bir ülke olması, hava yolu ile oluşturulan yolculukları çok daha kolay ve ekonomik kılıyor. Ülkeye kara yolu ile ulaşım da olası fakat bu tür bir halde vize şartı koyan ülkelerden geçiş yapılması gerektiği amacıyla, ziyaretçilerin bir Schengen vizesi alması gerekiyor. İstanbul – Tiran arası, kara yolu ile aşağı yukarı 1020 km sürüyor.

Arnavutluk Oturma İzni Başvurusu hizmeti

Arnavutluk Cumhuriyeti’nde 180 günden çok vakit ile kalmak isteyen turist uyruklulara, oturma izni müracaatı yapma olanağı sağlar. Bu hizmet üzerinden oturma izninin yenilenmesi amacıyla müracaat yapmadan önce, şartların ve belgelerin kusursuz bulunduğunun teyit edilmesi üzerine, turistnın ikamet ettiği bölümde mesul sınır ve göçmenlik birimlerine şahsen ya da vekaleten başvurması gerekmektedir.

Arnavutluk’ta ilk oturma iznine başvurmak amacıyla, Arnavutluk’ta kalma nedenine bağlı olarak ideal müracaat formu doldurulmalıdır:

Arnavut vatandaşı ile aile birleşimi
Arnavutluk’ta ikamet eden turist ile aile birleşimi
Eğitim
Oturma ve Çalışma İzni
Diğer sebepler
Özel durum, Daimi
Bölge sınır ve göçmenlik hizmetlerinden mesul yetkililere oturma izni müracaatı, Arnavutluk Cumhuriyeti topraklarına girişi takip eden 30 gün içerisinde yapılmalıdır. Bu vakit içerisinde aşağıdakilerin sağlanması gerekmektedir:

Başvurulan oturma izninin meşru şartlarının karşılanması
Gerekli bütün belgelerin temin edilmesi
Menşei ülkeden gelen belgelerin çeviri edilmesi ve tasdik edilmesi
Oturma izni müracaatının sonuçlandırılması, müracaatnun yapıldığı aynı mahalli birimde ve turistnın kimliğini kanıtlamasını takiben 30 gün içerisinde gerçekleştirilir.

YORUM YAP