DOLAR 38,1137 % 0.18
EURO 42,0543 % -0.85
STERLIN 49,3487 % -1.65
FRANG 44,2977 % 0.01
ALTIN 3.710,58 % -2,27
BITCOIN 83.220,00 -0.207

Astigmat Neden Olur?

Yayınlanma Tarihi : Google News
Astigmat Neden Olur?

Astigmat Nedir?

Astigmat, uzak ya da yakın bütün mesafelerde görüşün bulanık olmasına namacıyla olan optik sistem (kornea ve göz merceği) sorunudur. Astigmatı olan şahıslarda kornea ya da göz küresinin şeffaf olan ön kısmındaki kavis olması gerektiği gibi değildir. Korneanın ya da göz merceklerinin yumurta şeklinde iki değişik eğride olması ışınları aynı biçimde bükmelerini engeller ve bu da iki değişik görüntü oluşması ile sonuçlanır. Üst üste gelen ve bir araya getiren bu iki değişik görüntü bulanık bir görüntü oluşturur.

Meydana gelen bu göz eksikliği neticesi meydana gelen astigmatın süregelen görülen sendromu bulanık ve dalgalı görüştür. Ek olarak baş dönmesi, baş ağrısı ve göz yorgunluğu da astigmat rahatsızlığında meydana çıkan bulgular arasında sayılabilir.

Astigmat tanısı amacıyla göz denetimi ve göz testleri uygulanır. Ortaya çıkan sendromların de astigmat tedavisinde mühim rol oynadığı kabul edilir. Tanı ardındandı astigmat tedavisi amacıyla astigmat gözlüğü ve kontakt lensler sık sık tercih edilir.

Astigmat Neden Olur?

Astigmat, kornea ya da göz merceğinin olması gerekenden daha değişik bir biçim yapısına sahip olması neticesi meydana gelir. Kornea ve göz merceğindeki kavisli yapı sebebiyle ışığın retinaya geçtiği anda görüş açısında bulanıklık oluşturması neticesi astigmat meydana çıkar.

Genellikle genetik bir göz rahatsızlığı olan astigmat, göz kapaklarının korneaya çok baskı yapmasından ya da bir göz ameliyatının yanı sıra göz yaralanmasından da kaynaklanabilir.

Nadir olarak konuş ve göz ameliyatı ardından meydana gelen komplikasyonlar da astigmat oluşumuna sebebiyet verebilir.

Astigmat amaçları şöyledir:

Genetik faktör
Göz kapaklarının korneaya baskı yapması
Göz ameliyatı
Göz ameliyatı sonra meydana gelen komplikasyonlar
Göz yaralanması

Astigmat Bulguları Nelerdir?

Uzak ya da yakını bulanık görme, baş ve göz ağrısı, okuma ve odaklanma gibi gözü çok kullanmayı gerektiren haller ardındandı göz yorgunluğu, özellikleri geceleri görüşün azalması süregelen astigmat bulgularıdır.

Astigmat bulguları genel olarak şunlardır

Görüşün bulanıklaşması
Göz yorgunluğu ve gözlerde ağrı
Görüşü netleştirmek amacıyla gözleri kısma gereksinimi duyma
Baş ağrısı ya da baş dönmesi
Gece görüşünün azalması
Gözlerde tahriş ve sulanma

Astigmat Nasıl Görür?

Astigmatta ışık ışınları gözün ön kısmına girerken düzgün bir biçimde kırılmaz. Işık ışınlarının retinaya ya da retinanın arka kısmına düşmesi amacıyla astigmatı olan şahıslarda yakın ve uzak görüş bulanıklaşır ve çok sık göz yorgunluğu yaşarlar.

Miyop Astigmat Nedir?

Miyop uzağı görememe, astigmat hem uzağı hem yakını görememe durumudur.

Astigmat Nasıl Teşhis Edilir?

Görüş bulanıklaşmaya başladıysa, gözleri kısarak görüş netleştirilmeye çalışılıyorsa, sık sık gözleri ovuşturma gereksinimi duyuluyorsa ve baş ağrısı yaşanıyorsa bu astigmatı gösterir. Bu halde göz hekimine görünerek göz denetimi yaptırılması ihmal edilmemelidir.

Astigmat tespiti amacıyla rutin göz muayenesinde; otorefraktör, retonoskopi gibi yollarla astigmat zenginliği tespit edilir. İlerleyen astigmatın tespitinde ise kornea tomografileri ölçümü ehemmiyet arz eder. Erken ehemmiyette tespit, astigmat tedavisi amacıyla çok mühimdir. Gözlerin ışığa odaklanması muayenelerde tespit edilir ve görme keskinliği testi yapılır.

Bu testte bireyin belirli mesafeden karşısındaki harfleri okunması beklenir. Ardından kornea eğriliği keratometri cihazıyla incelenir ve bu ölçümle gözün kontak lense ideal olup olmadığı da belirlenir. Bunun yan ısıra forte cihazıyla gözün önüne bir dizi lens yerleştirilir ve bu sayede gözün ışığa odaklanışı tespit edilir.

Astigmat Testi Nedir?

Hem uzağı hem de yakını bulanık görme, göz yorgunluğu, baş ağrısı ve göz yorgunluğu gibi semptomlar gösteren astigmatın tanısı amacıyla birtakım testlere gereksinim duyulur. Doktor doğrulusunda oluşturulan rutin muayenenin ardındandı göz hekimi size şu testleri uygulayabilir:

Keratometri
Keratometri testinde, korneanın eğriliğini tartmak amacıyla kronometre adı verdiği bir alet kullanılır. Bu test esnasında göz hekimi korneaya bir ışık çemberi odaklayıp yansımasını ölçerek korneanın eğriliğini ve kavisini ölçen bir keramette kullanarak korneanın son halini denetim eder.

Kırılma Testi
Göze gelen ışınlarda kırılma eksikliği olup olmadığını görmek amacıyla oluşturulan testtir. Hastanın göz dibine kadar gönderilen ışınlar retinaya yansır ve geri döner. Bu geri dönen ışınlar değerlendirilir ve tanı konur.

Görme Keskinliği Testi
Görme keskinliği testinde bir göz kapatılır ve kapatılan göze basınç uygulanmaz. Hastanın aşağı yukarı 6 m uzağına yerleştirilen 10 kademeden meydana gelen harfler ve biçimler ile ölçümleme yapılır ve astigmat zenginliği belirlenmeye çalışılır.

Astigmat Nasıl Tedavi Edilir?

Astigmat tedavisi amacıyla hekim doğrulusunda gözdeki mercekleri düzeltmek amacıyla tedavi yöntemleri uygulanır. Bu yöntemlerin başında astigmat gözlüğü ve kontak lens gelir.

Şiddetli astigmatı olmayan bireylerin (ve görüşünüzü etkilemiyorsa) gözlüğe ya da lense gereksinimi olmayabilir. Göz hekimi, gelecekteki göz muayeneleri esnasında gözünüzdeki farklıkları ölçecektir. Astigmatizm zaman amacıyla değişebilir ve daha da kötüleşebilir, bu amaçla ilk başta olmasa bile neticesinden gözlüğe ya da lense gereksiniminiz olabilir.

Astigmat tedavisi amacıyla oluşturulan tedavi yöntemleri şunlardır:

Astigmat gözlüğü
Kontak lens kullanımı
Lazer tedavisi
Fakih göz içi lens operasyonu
Göz içi merceği
Trioma ve Torik (Astigmat Düzeltici) göz içi mercekler

YORUM YAP