
BAŞ DÖNMESİ
Baş dönmesinin oluşturduğu fiziksel ve psikolojik etkiler konforlu bir yaşam sürülmesini engellemekle beraber detaylı hastalıkların sendromu de olabilir. Baş dönmesi neticesi meydana gelen tablo geçici bir hal olabileceği gibi ciddi seyirde de ilerleyebilir. Baş dönmesinin şiddeti ve sıklığına göre hekime görünmeniz gerekebilir.
Baş Dönmesi Nedir?
Baş dönmesi, sersemlemiş, yön ve yer hissinin değişmesi ile etrafımızdakilerin dönüyormuş gibi algılandığı, düşecekmiş gibi denge kararlığının kaybedildiği hissiyatının oluştuğu, duyu organlarıyla bilhassa de gözler ve iç kulakla bağlantılı bir haldur. Baş dönmesi yaşandığı an şahıs sıhhatli bir şekilde ayakta duramaz. Duyu organlarıyla temaslı olabileceği gibi göz ve kulaklarla da bağlantılı olabilen baş dönmesi, vakit vakit bayılmalara sebebiyet verebilir. Baş dönmesinin meydana getirdiği semptomlar tek başına bir hastalık olarak kabul edilmez. Kontroller ardından baş dönmesinin altında yatan amaçlarin belirlenmesi gerekir.
Baş dönmesinin vakitgelen amaçlari kan şekerinin düşmesi, düşük tansiyon, iç kulakta sorun, vertigo, kansızlık, kalp-damar hastalıkları, endişe, endişe ve depresyon gibi ruh durumu değişimleri, migren ve birtakım ilaçların yan etkisidir.
Baş Dönmesi Neden Olur?
Baş dönmesi iç kulaktaki problemler, vertigo, migren, enfeksiyon, yaralanma, tansiyon, stres, yorgunluk, uzun vakit susuz kalmak, anemi, kan şekeri, beyin sarsıntısı alkol ve çok egzersiz gibi amaçlarden kaynaklanır.
Baş dönmesinin amaçlari şu şekilde listelenebiir:
İç kulak iltihabı (Vertigo)
İç kulak sistemindeki iltihaplanma olarak tanınan labirentit işitme ve denge sisteminden mesul iç kulak düzeneğinin bozulması neticesi baş dönmesi yaratabilir. Bu aynı vakitte kuvvetli baş dönmelerine namacıyla olan vertigo’nun da sebebidir. Kulaktan kaynaklanan, baş dönmesine namacıyla olan bir diğer hastalık kulak kanallarında sıvı birikmesi kaynaklı meydana gelen meniere hastalığıdır.
Migren
Migren evvelcelik olarak baş ağrısı sendromuyle meydana çıkar ve yineleyen bir ağrıdır. Yapılan incelemelerde birtakım insanların migren atağı yaşamadan evvelce baş dönmesiyle karşılaştığını meydana koymuştur.
Kan şekerinin düşmesi
Özellikle diyabet hastası olan şahıslar kan şekeri düzeylerini sık sık denetim ettirmeleri gerekir. Çünkü kan şekeri düşüklüğü detaylı problemleri yanında getirir. Bunlardan biri de baş dönmesidir. Baş dönmesiyle beraber kan şekeri düşüklüğü açlık, titreme, terleme gibi problemler yaşatabilir.
Düşük tansiyon ve tansiyon ilaçları
Tansiyonun düşmesi ve sarfedilen tansiyon ilaçları genelde baş dönmesine namacıyla olabilmektedir.
Sıcağa maruz kalmak
Sıcağa uzun vakit maruz kalmak, bilhassa de güneş altında uzun vakit durulduğunda, yaşanan su kayıbı sebebi ile tansiyon düşer ve bu da nörolojik semptom olarak baş dönmesine namacıyla olur.
Dehidrasyon
Çoğu insan her gün terlediğinde, soluk aldığında ve tuvaletini yaptığında vücudundan sıvı kaybeder. Sıvı kayıbı ardından kan basıncı düşebilir ve beyne yeterli oksijen gitmez. Bunların neticesi olarak birtakım bulgular meydana çıkar. Baş dönmesi de sıvı kayıbı ardından meydana çıkan semptomlardan birisi olarak kabul edilir. Bu bulguları yaşam sürdüren insanlar kaybedilen sıvıyı geri kazanmak amacıyla yeteri kadar su tüketmez bu problemlere maruz kalabilir.
Anemi
Yeterli kırmızı kan hücresine sahip olunmaması, artık anemi’nin mühim semptomlarından biri de baş dönmesidir.
Beyin sarsıntısı
Herhangi bir amaçla başa alınan darbe, çarpışma neticesi meydana gelebilecek baş travmalarında baş dönmesi görülebilir.
Hareket hastalığı (Yol Tutması)
Araba, tekne ya da detaylı araçlarla hareket edildiğinde yaşanan baş dönmesi ve mide bulantısı hareket hastalığı olarak tanımlanır. Kişiler bu seyahatleri yaptığı sırada baş dönmesi bulguları yaşayabilir. Hareket hastalığı şikayetlerini azaltmak amacıyla zencefil şekerlemesi ve aRomaterapiye başvurabilirsiniz.
Kardiyovasküler hastalıklar
Baş dönmesinin amaçlari arasında kalp hastalıkları da yatabilir. Düzensiz kalp atışı, düşük kan basıncı ve arterlerde yaşanan daralma beyne giden kan akışında aksaklığa yol açar. Bu da baş dönmesi meydana getirebilir.