Böbrek Ağrısı Nedir?
Böbrek ağrısı, böbreklerin yer aldığı bölümden kaynaklı olarak meydana çıkan dış sebepli bir travmadan sebebiyle görülen ağrı türüdür. Bu ağrı türü genelde sırt ya da karın bölgesinde hissedilen hafif bir ağrı şeklinde görülebilir. Bu ağrılar her vakit bir böbrek problemi olarak meydana çıkmayabilir.
Çoğunlukla tek böbrekte meydana çıkan komplikasyonlara bağlı olarak bedenin tek yönünde hissedilen böbrek ağrısı, iki böbreğin de çalışmasını etkileyen hallerde her iki böbrekte de görülebilir. Ateş ve idrar yolu semptomları sık sık böbrek ağrısına eşlik eder.
Böbrek Ağrısı Neden Olur?
Böbrek ağrısının amacıyla böbrek taşı, susuzluk, böbrek enfeksiyonlarına bağlı travma ve kan pıhtısı, böbrek kistleri, böbrek büyümesi , polistik böbrek hastalığıdır. Böbrek ağrısı sağ ya da sol bölümde olacak şekilde görülebilir.
Böbrek ağrısının bir çok sebebi vardır. Böbrek ağrısının süregelen amacıyla şunlardır:
Böbrek taşları
Susuzluk
Böbrek enfeksiyonları
Böbrek kanaması
Böbrekte meydana gelen kistler
böbrek büyümesi
Polistik böbrek hastalığı
Susuzluk
Dehidrasyon artık susuzluk kimi vakit böbrek ağrısına amacıyla olabilir. Dehidrasyon, çok terleme, kusma, ishal, çok çok idrara çıkma ya da diyabet gibi birtakım sıhhat problemleri sebebiyle meydana gelebilir.
Böbrek taşları
Vücutta mineral ya da kimyasal atıkların birikmesiyle böbrek taşları oluşur. Taşların vücuttan dışarı çıkmaları halinde kuvvetli ağrı meydana gelebilir
İdrar yolu enfeksiyonu
İdrar yaptıktan sonra geride kalan bakterilerin amacıyla bulunduğu idrar yolu süresince rastgele bir yerde meydana gelen enfeksiyon böbrek ağrısına amacıyla olabilir. Bu halde ağrıya ek olarak ateş, ağrılı idrara çıkma, bulanık idrar ve genel yorgunluk gibi semptomlar görülebilir.
Böbrek enfeksiyonu
Mesane enfeksiyonundan kaynaklanan bakterilerin böbreklere yayılması ile oluşur. Diyabetli ya da idrar yollarında tıkanıklık olan bireylerin böbrek enfeksiyonu geçirme yükümlülüğü daha yüksektir. Kronik vakalarda idrar yolundaki birtakım sorunlar idrarın amacıyla böbreklere doğru geri akmasına amacıyla olarak yineleyen iltihaplanmalara ve büyük ihtimalle kalıcı böbrek hasarına amacıyla olur.
Böbrek kistleri
Böbreklerin üstünde ya da içerisinde meydana gelen sıvı dolu keseler olan böbrek kistleri böbrekte ağrıya amacıyla olabilir.
Böbrek büyümesi
Böbreğin tıkanması sebebiyle şişmesi neticesi meydana çıkan böbreklerde ki büyüme böbrek ağrısının amacıyla biridir.
Polistik böbrek hastalığı
Böbreklerin içerisinde sıvı dolu keseciklerin (kistlerin) geliştiği genetik bir durum. Kistler genişledikçe böbrekler genişler ve neticesinde işlevlerini kaybedebilir.
Yaralanma ya da travma
Böbrek bölgesine rastgele bir kuvvetli vuruş ya da kunt kuvvet (örneğin ilişki sporları ya da kaza gibi) böbreklerde yırtılmaya ya da diğer fiziksel zarara amacıyla olabilir. Bu tür hadiseler ilaveten böbreklere giden normal kan akışının bozulmasına da amacıyla olabilir. Akut (ani) böbrek yetmezliği böbrek travmasından kaynaklanabilir.
Böbrek Ağrısı Nasıl Teşhis Edilir?
Böbrek ağrısının sebebini belirleyebilmek amacıyla eksper doktor doğrulusunda fizik muayene ve bir dizi araştırmaların yapılması gerekmektedir. Enfeksiyon ya da detaylı böbrek rahatsızlığına bağlı birtakım kimyasalların varlığını denetim edebilmek amacıyla idrar tahlili yapılır. Bununla yanı sıra böbreklerin ve idrar yollarının fiziksel yapısının nasıl bulunduğu, bu bölgelerde taş bulunup bulunmadığı ve kan akışının yeterli olup olmadığını belirlemeye yardımcı olmak amacıyla ultrasonografi ya da bilgisayarlı tomografi ile tarama gerçekleştirilebilir.
Böbrek Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?
Börek ağrısının tedavisi altta yatan sebebe, ağrının şiddetine ve hastanın kendini nasıl hissettiğine bağlı olarak değişir. Bu çerçevede hale göre yapılabilecek böbrek tedavilerinden birtakımları şu şekildedir:
Antibiyotikler
Bakterilerin amacıyla bulunduğu böbrek enfeksiyonları antibiyotiklerle tedavi edilir. Çoğu vakit, kan ya da idrar kültürleri antibiyotik tedavisi tercihine rehberlik edebilir.