
BOYUN FITIĞI NEDİR?
Boyun omurları arasında yer alan disklerin bilhassa travma ve yaşlanmaya bağlı olarak yırtılması neticesi omurilik ve sinir köklerine baskı yapması hali boyun fıtığı olarak adlandırılır. En vakitgelen sendromu kola doğru sunulan kuvvetli bir ağrı olan boyun fıtığının ilaveten kollarda anlaşma ve kuvvet kayıbı gibi vakitgelen semptomları da söz konusudur. Akut ve vakitğen şeklinde ikiye ayrılan boyun fıtığının boyun fıtığı egzersizleri yaparak ve dinlenerek geçmeyen vakalarında netlikle beyin ve sinir cerrahisi seksiyonuna başvurulmalıdır.
Tıbbi ismi servikal disk hernisi olan boyun fıtığı, omurganın esnemesi, bükülmesi ve şok darbelerini emmesini gerçekleştiren omurlar arasındaki disklerin merkezinde yer alan nukleus pulpozusun yer değiştirmesinin bir neticesidur. Nukleus pulpozus, içerisinde aşağı yukarı %80 oranında su tespit edilen jelatinöz bir yapıdır. Bu disklerin zaman içerisinde aşınması ya da rastgele bir amaçla dejenere olması neticesi jelatinöz sıvının dışarı fırlaması boyun fıtığı olarak nitelendirilir. Boyun ve kol ağrısı, el ve kollarda güçsüzlük, anlaşma ve his kayıbı boyun fıtığının bulgularidir.
Özellikle omuriliğin etkilendiği hallerde ağrılar bedenin alt bölgelerine de yayılabilir. Birkaç gün sürüp yapılacak boyun fıtığı egzersizleriyle genelde geçebilen boyun fıtığı, vakitğenleşip daha uzun vakit bireyi rahatsız edecek boyuta da ulaşabilir. Uzun vakitn boyun fıtığı vakalarında beyin ve sinir cerrahisi bölümü hekimlarına başvurularak boyun fıtığının altında yatan namacıyla belirlenmeli ve ideal tedavi tekniği uygulanmalıdır.
BOYUN FITIĞI NİÇİN OLUR?
Boyun fıtığı; bireyin yaşlanması, ortaya gelen travmalar, omurga bölgesinde aşınma ya da yıpranma, hareketsizlik, ani gerilim ve kimi zaman de aşırı ve yineleyen egzersizlere bağlı olarak ortaya gelir. Diğer yandan genetik, sigara kullanımı ve birtakım mesleki faaliyetler de boyun fıtığının oluşma amaçlari arasında sayılabilir.
Genel olarak boyun fıtığı amaçlari şunlardır:
Yaşanan travmalar
Yaşlılığa bağlı disklerde sıvı kayıbı
Omurgada yıpranma ya da aşınma
Uzun vakit masa başı ve bilgisayar başında oturma
Yoğun cep telefonu kullanımı
Ani gerilim hali
Aşırı egzersiz
Genetik
Sigara kullanımı
BOYUN FITIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Boyun fıtığı boyunda ağrı, ellerde ve parmaklarda anlaşma ya da karıncalanma, kas reflekslerinde azalma ve boyunu hareket ettirirken zorlanma gibi sendromlara namacıyla olur.
Sıralanan bulgular boyun fıtığı bulunduğunu gösterebilir:
Boyun ağrısı
Sırt, kol ve omuzlarda ağrı
Kollara ve ele sunulan uyuşukluk ve karıncalanma hissi
Parmaklarda his azalması
Boyunda sertlik ve hareket ettirmede zorlanma
Baş-boyun döndürmede kürek kemiğinde ağrı
El ve kol kaslarında güçsüzlük, reflekslerde zayıflık
Denge ve koordinasyon sorunları
BOYUN FITIĞINA NE İYİ GELİR?
Boyun fıtığına iyi gelen yöntemlerin başında boyun fıtığı egzersizleri, buz ya da ısı terapisi, masaj, iltihap ve ağrı azaltıcı kremler, ağrı kesiciler, kayropraktik tedavi ve fıtığın haline göre boyun fıtığı yastığı gelir. Bu yöntemler uygulanarak boyun fıtığı tedavisi evde iyileşme gösterir. Boyun fıtığının daha kuvvetli yaşandığı hallerde tıbbi araya girmek gerekebilir ve bu araya girmek genelde boyun fıtığı ameliyatı şeklinde olur.
Boyun fıtığı egzersizleri ve sıcak kompres başta olmak üzere boyun fıtığına iyi gelen yöntemler şunlardır:
Buz ya da ısı terapisi
Bir sefere mahsus 15 ya da 20 dakika vakitsince buz tedavisi yapmak iltihabı azaltmaya ve boyundaki ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.
Masaj
Uzman şahıslar doğrulusunda yapılacak masaj programı boyundaki kasların ve disklerin rahatlayıp gevşemesini sağlamakla beraber kan akışını artırarak boyun fıtığının iyileşmesini sağlar.
İltihap ve ağrı azaltıcı kremler
Doktor doğrulusunda tavsiye edilen iltihap ve ağrıyı yatıştırıcı kremlerin desteği yardımıyla boyun fıtığını evde iyileştirebilirsiniz.
Ağrı kesiciler
Aspirin ya da asetaminofen gibi reçetesiz satılan ağrı kesiciler boyun fıtığı tedavisinde sarfedilen yöntemlerdendir.
Kayropraktik tedavi
İşinin uzmanı şahıslar yapılan kayropraktik tedavi tekniğiyle baş, boyun ve bel fıtığının sebep bulunduğu ağrıların yatıştırılması amaçlanır. Bu tekniğin hala seçenek tedavi olarak değerlendirildiği düşünülerek hekim kontrolünde yaptırılması önerilir.
Boyun fıtığı yastığı
Boyun fıtığı yastığı yardımıyla bilhassa uyku sırasındaki duruş bozukluklarına bağlı boyun fıtığı durumlarının önüne geçilmesi olasıdür.
Adaçayı yağı ve susam yağı
Boyun fıtığının namacıyla bulunduğu ağrıyı azaltmak amacıyla adaçayı yağı ve susam yağının da etkili bulunduğu düşünülmektedir fakat bu hususta net bir cevap vermek şimdilik olası değildir.
BOYUN FITIĞI EGZERSİZLERİ
Boyun fıtığı amacıyla uygulanması gereken birtakım egzersiz hareketleri söz konusudur. Kendinizi çok çok zorlamadan ve boyun disklerine daha çok zarar vermeden bu egzersizleri uygulayarak boyun fıtığınızın ortaya getirdiği olumsuz etkilerin önüne geçebilirsiniz.
Aşağıdaki boyun fıtığı egzersizlerini evde dikkatli bir şekilde yapabilirsiniz: