
Bülbül
Bülbül güzel ötüşüyle tanıdığımız, sinekkapangiller familyasından olan bir kuş türüdür. Hezar, seher kuşu ve andelip olarak da bilinir. Akdeniz ülkelerindeki ormanlarda, bahçelerde sıkça rastlanan bir türdür. Geceleri daha çok ötmektedir. Ötüşlerinde hiçbir ses başkaine benzememektedir. Kısa tik sesi çıkartarak öterler.
Bülbülün özellikleri nelerdir?
Boyu 16,5 cm, ağırlığı ise 21 gram kadar olan bir kuştur. Kızılkuyruk kuşuna benzese de kuyruğunun ortası ve bacakları onlar gibi koyu renge sahip değildir. Kuyruk sokumu ve sırtındaki tüyler kızıla çalan kahverengi, altındaki tüyler uçuk nohudi renktedir. Boğaz kısımları nefes renklere sahiptir. Erişkin kuşlarda silik renkte göğüslük alanı bulunur. Kahverengi başının üzerinde kara renkte iri gözlere sahip olan bülbülün kaşları kır rengine sahiptir. Orta Asya’daki türlerinde kaşlarında teşhis edilen şerit belirsizdir. Dişisi ve erkeği birbirine benzeyen bir kuştur.
Sadece kanat boyları erkeklerin biraz daha uzundur. Kuşların ilk kışlarındaki göz çeperlerindeki benekler yetişkinlerden daha siliktir. Baharda ise benekler silinerek, düz bir renk alır. Eylül ayında yetişkinler gibi olurlar. Ardıç bülbülü ile benzerlik gösterirler. Geniş bir alana yasenemış olarak hayat sürdüren göçmen kuşlar arasında yer alırlar. Bitkilere ve fidanlara zarar veren böceklerle beslenmektedir. Canlılar arasında Alaca Baykuş düşmanları olarak bilinir. 180-260 arasında değişik ötüş türleri bulunmaktadır. Çiftleşme döneminde erkekler ötüşlerini değiştirerek, dişiler kuluçkaya yatana kadar geceleri ötmezler.
Yaşlı olan erkekler, gençlere göre daha çok çiftleşirler. Ötüşleri çiftleşme döneminde fiziki kondisyonu gösterdiğinden, son derece mühimdir. Dişiler buna göre eş seçimi yaparlar. Güzel öten erkeklerin eş bulma şansları daha çokdır. Bir erkek kuş, çiftleşme döneminde yalnızca bir dişiyle çiftleşerek, onunla beraber kalır. Mayıs ayının ortaları çiftleşme dönemleridir. Yuvayı dişi kuş, topladığı çalılarla yapar. Yavrular bir yaşında yetişkinliğe ulaşır. Ortalama hayatları 1-5 sene arasındadır.
Bülbülün hayat alanları neresidir?
Kendisine hayat sürdürmek amacıyla, ılıman yerleri seçen kuşlar, fundalıklarda, genç ağaçların bulunduğu ormanlarda hayatayı seçer. Buralarda hayat yırtıcı kuşlardan korunmalarına yardımcı olur. Hayat alanlarının özellikleri Almanya Ren bölgesi amacıyla alttaki koşullar olarak teşhis edilmiştir.
Deniz seviyesinden 200 metre yukarıda
Kuraklık özelliği 0,35’in altında olan alanlar
Yılda 750 mm’den daha az yağış olan yerlerde
Hava sıcaklığının ortalama 25 derece bulunduğu bölgelerde
Büyüme vakitlarında havanın 14 derecenin üzerinde bulunduğu yerlerde
Kapalı katlara sahip olmayan meşcerelerde
bu özelliklerin başka bölgeler amacıyla de geçerli bulunduğu düşünülmektedir
Ne Yer ve Özellikleri Nelerdir?
Bülbül kuşları natural ortamda bitki ve fidanlara zarar veren böcekleri yiyerek hayatlarını sürdürürler. Evcil olarak beslenen bülbül kuşları ise gene aynı beslenme tekniği ile ön plana çıkmaktadır.
Bülbül kuşları genel olarak bitki ve fidanlara zarar veren böcekleri yese de un böcekleri ve karınca kurtları ile özel hazırlanan yemleri ile de beslenmektedir. Bülbül kuşları ayrıda birtakım özellikleri ile de ön plana çıkmaktadır. Bülbül kuşlarının özellikleri şunlardır:
– Bülbül kuşları genelde 15 ile 17 santimetre uzunluğa kadar ulaşmaktadır.
– Bu kuş türünün ağırlıkları 18 ile 23 gram arasında değişkenlik göstermektedir.
– Bülbül kuşlarının uzun tüyleri kuyruk sokumunda ve üst evresinde kızılı çalmaktadır. Hem de büyük bir alanı da kahverengi ile kaplanmıştır.
– Bülbül kuşlarının hem gagaları açık şekilde hem de gagalarına kapatarak gırtlakları üzerinden pek çok değişik ses tonunu taklit etmektedir.
– Bülbül kuşlarının en mühim özelliği ile güzel sesleri olmaktadır.
– Erişkin devreye girdikleri vakit bülbüller çiftleşme ve yumurtlama devresine girerler.
– Çoğunlukla tek seferde 5 ya da 6 adet yumurta bırakırlar.