DOLAR 38,2552 % 0.34
EURO 43,8333 % 0.15
STERLIN 51,0885 % 0.12
FRANG 46,9242 % 0.68
ALTIN 4.076,87 % 0,33
BITCOIN 84.430,17 -0.416

BURDUR GÖLÜ ÖZELLİKLERİ

Yayınlanma Tarihi : Google News
BURDUR GÖLÜ ÖZELLİKLERİ

Burdur Gölü

Burdur Gölü: Göl bölgelerde meydana gelen çukurların tatlı ya da tuzlu su ile dolmasıyla oluşur. Göller yer üzerinde ve yer altında meydana gelen tatlı, tuzlu ve sodalı sularla beslenir. Göldeki suyun denize boşkısmı tatlı, göldeki suyunu denize boşaltamayan göllerin suyu ise acı ve tuzlu olur.

Burdur gölü özellikleri nelerdir?

Burdur gölü Isparta ve Burdur arasında bulunuyordır.
Belli başlı büyüklüğü olan göller arasında yedinci sıradadır.
Isparta dansa burdurun kent merkezine daha yakındır.
Burdur gölünün suyu tuzludur.
Burdur gölündeki tuz seviyesi denizdeki tuzlardan iki kat daha çokdır.
Göle yakın yer altı sularının çiftçiler doğrulusunda sondaj vurularak alınması göldeki su civarını azaltmıştır.
Burdur gölü söğüt dağı ve sulu dere yayla dağları arasında yer alır.
Burdur gölünün derinliği oluşturulan ölçümlerde en derin yeri aşağı yukarı 80 metre ölçülmüştür.

Burdur gölü tektonik bir göldür.
Göl turizm yönünden Burdur iline çok ziyaretçi akımını sağlar.
Göl üzerinde yelken sporları da yapılmaktadır.
Burdur gölü tuzluluk açısında başka göllerden daha çok tuzlu bulunduğu amacıyla bu gölde balıklar yaşamaz.
Göl etrafına oluşturulan mermer Ocakları ve başka tesisler göldeki suyun azalmasına ve gölün küçülmesine namacıyla olmuştur.
Göl etrafına daha çok yapılacak tesisler yüzünden gölün yok olma olsılığı de vardır. Bu yüzden göl etrafına rastgele bir tesis yapılmamalıdır.

Ve göller arasında büyüklük olarak yedinci sırada olan bu gölü güvenliğini sağlamak gerekir.
Göl etrafına oluşturulan bu zararlı tesislerden evvelce gölde aşağı yukarı 144 tür kuş yaşarken, bu zararlı tesisler yüzünden göl üzerinde yaşam sürdüren kuş türü 25’e kadar düşmüştür.
Göl etrafına oluşturulan bu tesisler yalnızca gölü değil gölde ve göl etrafında yaşam sürdüren hayvan çeşitlerinin de yok olmasına namacıyla olmuştur.
Gölün şekli oluk şeklindedir.
Göldeki su düzeyi kış ayında artarken yaz aylarında göldeki su düzeyi düşüş göstermektedir. Bunun sebebi de yaz ayında göldeki suyun çokca buharlaşmasıdır.

Burdur Gölü

Burdur’un kuzeydoğu-güneybatı tarafında uzanan oluk şeklindeki tektonik çöküntünün sularla dolması ile oluşmuştur. Yüzey kısmı 160 km’dir. Göl suyu son derece acı ve tuzlu olup 100 metre derinliğiyle Türkiye’nin en derin göllerinden biri olan Burdur gölü yüze yakın kuş çeşidine ve aşağı yukarı 100 bin su kuşuna ev sahipliği yapmaktadır. Dünyada seyrek görülen dikkuyruk kuşunun kışladığı gözlemlenmiştir.

Gölde macar ördeği, elmabaş patka, tepeli patka, kılkuyruk ve kaşıkgaga ördek çeşitleri bulunuyor olup sakarca, akkuyruklu kartal ve kara iskete gölde kışlayan mühim kuş çeşitleridir. Birçok kuş çeşidine göç yolunda ev sahipliği yapmaktadır. Bu amaçla Burdur-Fethiye istikametinde gölün kıyısında “Kuş Gözlem Evi” yapılarak Turistlerin ve kuş meraklılarının hizmetine sunulmuştur. Gölde endemik bir tür olan Aphanius Anatoliae balığı yaşamaktadır. Kapalı bir havza gölü olan Burdur Gölü’nde ideal sezonda göl üzerinde kano, kürek, yelken, rüzgâr sörfü gibi su sporları ve tekne turları da yapma potansiyeline sahiptir.

Burdur Gölü Nerede?

Burdur gölü, suyu tuzlu olan bir göl olarak bilinmektedir. Oluşumu bakımından tektonik bir göl bulunduğu da bilinmektedir. Burdur gölünün oluşumunun; yağışlar, mevsimlik ve sıksık akarsular ile yeraltı sularından beslenerek ortaya gelmekte bulunduğunu söylemek mümkündür.

Burdur gölü tuzlu olmasının yanısıra aynı vakitte ülkemizde yer alan en derin göllerden birisidir. Burdur gölü Burdur ve Isparta arasında yer almakta olan bir göl olarak bilinmektedir. Burdur gölünün batı evresinde ise bir fay hattı bulunduğu ifade edilebilir. Bundan ötürü da Burdur gölünün yapısının dar bir şekilde uzandığını söylemek mümkündür.

Oluşumu ve Tarihçesi

Burdur gölü kapalı bir havzada bulunuyordır. Dışarıya bir akıntısı bulunmamaktadır. Burdur gölünün suyu ise arseniklidir. Çevresinde 100’den çok kuş türünün yaşadığı bilinmektedir. Burdur gölü 250 kilometrelik bir alanda yer almaktadır. Tektonik hareketler neticesinde ortaya gelen bir göl bulunduğunu söylemek mümkündür. Burdur gölünün uzunluğu ise 34 metre olarak bilinmektedir. Küresel ısınmadan kaynaklı olarak son vakitlerde Burdur gölünün kuruma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığı söylenebilir. Aynı vakitte Burdur gölünün uluslararası bir dikkate sahip bulunduğu da bilinmektedir.

YORUM YAP