
ÇAM AĞACI
Çam ağaçlarının insanlara sevinç verilen çok eski çağlardan bu yana tanınan bir gerçektir.
Çam Ağacının İnsan Sağlığına Faydaları ve Özellikleri Nelerdir?
Çam ağacından sunulan kokuları insanlar genelde sevse de çok az insan bu kokunun astım ataklarını tetiklediğini bilmektedir. Diğer bir yandan çam ağacı astımın tedavisinde sarfedilen yardımcı unsurlardan birisi olmaktadır. Çam ağacının dağıttığı devalara istikbal olursak şunları sıralayabiliriz;
Çam sakızı yaraların üstüne uygulandığında yaraların daha süratli bir şekilde iyileşmelerine yardımcı olmaktadır.
Eğer çam ağacının kabuğu sirke ile kaynatılıp gargara yapılırsa o vakit diş ağrılarını hafifletir,
Çam yaprakları kaynatılarak ve daha ardından bal ile karıştırılarak derli toplu bir şekilde tüketilirse gastrit hastalığına iyi gelmektedir.
Çam ağacının kabuklarının kaynatılıp bal ile tatlandırarak içilmesi ise en iyi balgam söktürücülerden birisi olarak karşımıza çıkar.
Çam terebentin yağı ile zeytinyağı karıştırılarak saç diplerine sürülmesi ve tüm gece bu şekilde beklenmesi saçların daha çok çıkmasına ve saç bakımına yardımcı olmaktadır.
Astım hastalığının tedavisini desteklemek amacıyla çam yaprakları ile sinir otunun beraber kaynatılması ve daha sonrasın bal ile tatlandırılarak içilmesi gerekmektedir.
Ses kısıklığı amacıyla ise çamın taze fidanlarının kaynatılıp bal ile içilmesi ya da gargara yapılması gerekmektedir.
Çam yaprakları ve biberiyenin beraber kaynatılıp bal ile içilmesi ise idrar söktürücü vazifiyeti üstlenmektedir.
Çam yapraklarının kaynatılarak bal ile beraber aç karnına ılık bir şekilde tüketilmesi zayıf düşmeye yardımcı olmaktadır.
Çamın yaprakları ve kabukları beraber kaynatılıp bal ile içilirse karaciğerde olan ağrıların hafifletilmesi sağlanır,
Çay yapraklarından oluşturulan çayın bir başka yararı ise böbreklerde meydana gelen iltihabın giderilmesini sağlamasıdır.
Veremli hastalar amacıyla çam havası önerilmektedir.
Çam filizlerinin taze yapraklarından oluşturulan çay kanın temizlenmesini sağlamaktadır.
Çam filizlerinden oluşturulan çayın bir başka yararı ise müzmin öksürüğü gidermesi olmaktadır.
Çam yapraklarının çayı ilaveten böbrek kumlarının dökülmesini de önlemektedir.
Çam kabuklarının öğütülerek yaranın üstüne serpilmesi ile de yaraların daha süratli iyileşmesi sağlanmaktadır.
Çamın bir başka yararı ise doğumun daha basit bir şekilde gerçekleşmesini sağlamasıdır.
Çam ağacı bilindiği üzere insanlar amacıyla sıhhat ve sevinç yaratıyor. Bu çok önceden beri tanınan bir gerçek. Özellikleakciğer hastaları amacıyla bir deva kaynağı. Çam ağacı konusundaki yazımı bu nedenle yazmaya karar verdim. İşte çam ağacının insan sağlığına olan yararları:
Çam ağaçları öncelikli olarak güzel kokusuyla ünlüdür. Kimi insanlar kokusunu aşmak üzere çamı ezerler.Çok az sayıda insanda çam reçinesinin alerji yaptığı ve kokusunun astım krizine yol açtığı bilinirdi. Aynı vakitte da kimi seçenek tıpla tedavi şekillerinde ve astım tedavilerinde kullanılır.
Çamlar, yaşamsal yiyecek bitkisi olarakiyi bilinir. Çam ağacının beyaz olan iç kabuğu; yumUşak, nemli ve dokuludur. Ağacın dış kabuğu yenilebilir ve de A C olmak üzere yüksek vitaminler içerir. Çiğ olarak dilimler durumunda yenilebilir. İçerisindeki tozu kaynatılıp koyulaştırıcı/tatlandırıcı olarak, çorba yada başka yiyecekler amacıyla kullanılır. Çayı demlenerek yapılır, taze yeşil çamları ise kaynamış suya koymak gereksizdir. Çünkü A ve C olarak yüksek vitaminler içerir.
Çam Ağacı Kozalaklılar takımının Çamgiller familyasından, iğne yapraklı, reçineli ağaç (Pinus). Birçok türü vardır. Hepsinde yapraklar iğne biçiminde, çiçekler erkekli dişili, erkek çiçekler uzun sürgünlerin ucunda tırtılsı ya da salkım kömeç durumunda, dişi çiçekler uzun sürgünlerin dibinde kozalak biçimindedir. Yapraklar bir yıldan uzun yaşamlı bulunduğu amacıyla çam, yaz kış yapraklı ve yeşil görünür, dökülen yapraklar altında sıksık bir örtü oluşturur.