
Döküntü Deri Hastalıkları Tanı ve Tedavisi
Döküntü deri hastalıkları, Dermatoloji branşı kapsamında tanı ve tedavisi sık sık gerçekleştirilen, son derece süregelen hastalıklardır. Döküntülü deri hastalıkları derhal derhal her yaşta insanda meydana çıkabilir. Dönemsel olarak gelişebilen birtakım döküntülü deri hastalıklarının yanı sıra sıksık olan yineleyen ya da daima var olan deri hastalıkları da görülmektedir. Her bir deri hastalığının değişik tanı ve tedavi programı bulunmaktadır. Döküntülü deri hastalıkları çok sayıda değişik sebep üstünden gelişebilir, meydana çıktıklarında başta kuvvetli kaşınma hissi olmak üzere sonsuz yakınma ile kendilerini gösterebilirler. Başta Zona, Sedef ve Kurdeşen olmak üzere çok sayıda değişik döküntülü deri hastalığı bulunmaktadır.
Döküntü Deri Hastalıkları Nelerdir?
Döküntülü deri hastalıklarında en sık rastlanan rahatsızlıklardan biri olan Egzama artık Atopik Dermatit hastalığı, kan tahlilleri ile tespit edilebilen bir deri hastalığıdır. Alerjik reaksiyonler üstünden daha da şiddetlenen Egzama hastalığında bedenin detaylı bölgelerinde kuvvetli kaşınma gereksinimi uyandıran döküntülü kızarıklıklar oluşmaktadır.
Alerjik kontakt dermatit hastalığı da kızarıklık, sulanma ve kaşıntı gibi sorunlarle başlar ve alerjik reaksiyonlerla daha kuvvetli bir hal alır. Bağışıklık düzeneğinin alerjik reaksiyon gösterilen maddeye karşı bedende meydana getirdiği tesir olarak gösterilebilir.
İrritan kontakt dermatit hastalığı, alerjik kontakt dermatit ile tamamıyla benzerlik göstermekle beraber sadece alerjik reaksiyonler üstünden gerçekleşmemektedir. Genellikle kimyasal içerikli maddeler üstünden meydana çıkmaktadır.
Bazik dermatit hastalığı ciltte kuruma, kaşıntı ve döküntü ile meydana çıkar. Genellikle yüz, dirsek içi, diz arkası, el ve ayaklarda görülmektedir.
Seboreik dermatit hastalığı yüz ve baş derisi üstünde sık sık meydana çıkan bir hastalıktır. Hemen derhal her yaşta hastada meydana çıkabilir. Topikal kremler ve steroidler ile tedavisi gerçekleştirilmektedir. Kronik haller amacıyla özel şampuan tüketimi ve sıksık krem tüketimi gündeme alınabilir.
Egzama hastalıklarında medikal tedavi uygulanmaktadır, ileri düzey sorunlarde yama testi ve biyopsi gibi uygulamalarla tanı programları genişletilebilir. Genellikle oral yoldan alınan ilaçlar ve kremlerle tedavi gerçekleştirilmektedir.
İmpetigo hastalığı bakteriler üstünden ilerleyen enfeksiyonlu bir deri hastalığıdır ve ciltte döküntü meydana getiren hastalıklar arasındadır. Antibiyotik tedavisi ile denetim altına alınmaktadır.
Zona Hastalığı Nedir?
Zona hastalığı derhal derhal her yaşta görülmekle beraber daha sık ileri yaşlarda meydana çıkan döküntülü bir deri hastalığıdır. Virüs esaslı gerçekleşen bu hastalık döküntü dışında ağrılı yakınmalara namacıyla olabilir. Yaşlılık, Romatizmal hastalıklar, birtakım ilaçlar ve kimyasal maddeler, enfeksiyonlu hastalıklar, kanser hastalıkları ve kötü beslenme bağımlılıkları neticesinda meydana çıkabilir.
Zona hastalığı bulguları arasında baş ağrısı, mide bulantısı, lenf nodlarında şişme, ateş ve titreme, vertigo, karın ağrısı ve bitkinlik görülebilir. Oluşan döküntüler su çiçeği aynısı bir formda bilhassa yüz, boyun, sırt, kalça ya da beden bölgesinde meydana çıkmaktadır.
Zona Tanı ve Tedavisi
Zona hastalığında bilgi alışverişi, fiziksel muayene, kan ttesirkleri, sıvı ve kültür testleri ile tanı gerçekleşir. Medikal tedavi kapsamında haplar, kremler ve losyonlarla tedavi sağlanmaktadır.
Sedef Hastalığı Nedir?
Sedef hastalığı süreğen bir şekilde meydana çıkan ve net tedavisi olmayan bir deri hastalığıdır. Yetişkin çağın ilk haftalarında daha çok meydana çıkmaktadır. Vücut bağışıklık sisteminde gerçekleşen bir reaksiyon neticesi bedenin kendi dokularına karşı bir reaksiyon olarak meydana çıkardığı bir hastalıktır.
Genetik faktörler ve aile hikayesi son derece tesirlidir. Bunun dışında stres, ilaçlar ve kimyasal maddelerin Sedef hastalığını tetikleyebileceği bilinmektedir. Kötü bağımlılıkların tesirsi de büyüktür.
Sedef hastalığında bilhassa diz ve dirsek bölgesi başta olmak üzere bedenin çoğu yerinde döküntülü pullanmalar ve kabarıklıklar görülmektedir. Hem de tırnaklarda renk değişimi ve kalınlaşma, ciltte kuruluk ve mafsal ağrıları ile meydana çıkar.
Sedef Hastalığı Tanı ve Tedavisi
Sedef hastalığını tamamıyla tedavi etmek olası olmasa da hastalığı denetim altına alarak hayat niteliğini yükseltme olanağı bulunmaktadır. Bunun amacıyla özel şampuan ve beden sabunu kullanmak, fototerapi ve sistemik tedavi programlarından yararlanmak, meydana gelen tesirsi azaltacak hap, krem ve losyonlardan yararlanmak, son olarak vitemin ve mineral tarafından açıkları kapamak gerekmektedir.
Kurdeşen Hastalığı Nedir?
Kurdeşen artık Ürtiker hastalığı, döküntülü bir deri hastalığıdır. Bağışıklık sistemi sorunları üstünden meydana çıkan Kurdeşen hastalığında fiziksel faktörler, birtakım ilaçlar ve kimyasal maddeler, alerjik reaksiyonler, enfeksiyonlar, birtakım hastalıklar ve kalıtsal faktörler tesirlidir. Deri üstünde döküntülü, kaşıntılı, şiş ve kızarık yapılarla kendisini gösterir.
Kurdeşen hastalığında ufak ufak bölgelerde kızarıklıklar ve şişlikler gördüğünüz gibi, büyük alanlarda meydana çıktığı da görülebilir. Kendiliğinden kaybolan bu yapılar oluştuğu sırada yakınmalar meydana getirir ve sıksık olarak kendini tekrarlar.
Kurdeşen Hastalığı Tanı ve Tedavisi
Kurdeşen hastalığının tanısı son derece basit bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Bilgi alışverişi ve fiziksel muayenenin yeterli bulunduğu hastalıkta namacıylaleri araştırmak adına ek ttesirklere başvurulabilir. Hastalığın meydana getirdiği tesirsi hafifletmenin yanı sıra altındaki sebebi araştırmak tedavi planlamasında yol göstericidir. Kurdeşen tedavisinde yapılacak atılım tamamıyla faktör olaya bağlıdır. İlaç sebebiyle gerçekleşen Kurdeşen probleminde ilaç tüketimi durdurulur ya da seçenek ilaçlar denenir, beslenme esaslı gerçekleşiyorsa tüketilen besinler denetim altına alınır, fiziksel tesirler ve böcek ısırıkları gibi sorunlar söz hususu ise bu faktör olaya göre tedavi planlaması gerçekleştirilir. Kalıcı tedavisi fakat bu şekilde sağlanabilir. Bunun dışında birtakım krem, hap ve losyonlarla meydana çıkan tesirler hafifletilebilir.