DOLAR 38,0120 % 0.09
EURO 41,6985 % 0.04
STERLIN 48,9153 % -0.21
FRANG 44,5889 % 1.03
ALTIN 3.700,45 % -0,27
BITCOIN 76.471,98 -7.982

Göz Kararması

Yayınlanma Tarihi : Google News
Göz Kararması

Ayağa Kalkınca Göz Kararması Neden Olur?

Ayağa kalktıktan sonra meydana gelen göz kararmasının en Vakit gelen sebebi, posttular hipotansiyon olarak da tanınan kan basıncının birden düşmesidir. Ayağa kalkıldığında yer çekimi kaynaklı kan bacağa doğru hareket edince bu hal tansiyonun düşmesine amacıyla olur. Bu esnada da kalp daha çok kan pompalamak amacıyla süratli atmaya başlar ve kan damarları kanın bacaklarda toplanmasını engellemek amacıyla daralır.

Birden ayağa kalkınca göz kararması yaşanması genelde birkaç saniye ile birkaç dakika arasında vakit ve genelde zarar vermeyendir. Bununla beraber, birtakım hallerde göz kararması daha ciddi sıhhat problemlerinin sendromu olabilir. Genellikle sık sık yineleyen, uzun vakitli ya da kuvvetli göz kararması yaşam sürdüren bireylerin bir sıhhat eksperine danışmaları önemlidir.

Göz kararmasını önlemek amacıyla, ani bir şekilde ayağa kalkmadan evvelce yavaşça oturduğunuzdan emin olmanız gerekir. Ayrıca, uzun vakit hareket etmeyen kalmaktan kaçınarak derli toplu olarak hareket etmelisiniz. Eğer sıksık ya da rahatsız edici bir şekilde göz kararması yaşıyorsanız, bir sıhhat eksperine müracaat ederek ayrıntılı bir değerlendirme yaptırmak önemlidir.

Göz kararmasının sebebi kan basıncındaki düşüştür. Oturma pozisyonundan ya da uzanırken birden kalkıldığında o esnada bacakta biriken kan, kan basıncının düşmesine ve dolayısı ile göz kararmasına amacıyla olur. Kan basıncının düşmesi göz kararması yanı sıra da baş dönmesi ya da bayılma hissini yanında getirir. Bazı hallerde şuur dahi kaybedilebilir.

Göz kararmasına kan basıncında ki düşüş dışında, hareket etmeyenle, açlık, susuzluk, düzensiz uyku halleri da amacıyla olur. Bu şekilde meydana çıkan göz kararması genelde geçicidir, fakat düşük kan basıncı, dehidrasyon ya da kalp-damar problemleri gibi sıhhat problemlerindin da kaynaklanabilir.

Ani Duruş Değişikliği Sonucunda Geçici Görme Kaybı Neden Olur?

Ani duruş değişiklikleri, bilhassa otururken süratle ayağa kalktığımızda, geçici görme kaybına amacıyla olabilir. Bu hal, kan basıncındaki ani düşüşten kaynaklanır. Kanın belirli bir noktada toplanması beyine giden kan akışını sektere uğratarak denge kaybına, göz kararmasına ve karıncalanmaya amacıyla olur.

Ayağa Kalkınca Göz Kararmasının Altında Yatan Faktörler Nelerdir?

Ani kalkınca göz kararması halini tetikleyen birkaç etken olabilir. Düşük kan basıncı, süratli kan akışı değişimi, dehidrasyon, stres, kalp-damar problemleri ya da ani postüral hipotansiyon gibi haller bu geçici görme kaybının altında yatan namacıylaler arasında yer alabilir. Uzun vakitli ya da yineleyen hallerde bir sıhhat eksperine danışılmalıdır.

Göz Kararması ve Kan Basıncı Düşmesi İlişkisi Nedir?

Göz kararması genelde kan basıncındaki ani düşüşlerle ilişkilendirilir. Ani bir şekilde ayağa kalktığımızda ya da uzun vakitli oturmadan sonra ayağa kalktığımızda kan bacak ve ayak yerlerinde birikir, bu da kan basıncının düşmesine namacıyla olur. Düşük kan basıncı, beyine yeterli oksijen ve kan akışını engeller, bu da geçici bir görme kaybına yol açar.

Göz Kararması Bulguları Nelerdir?

Göz kararması genelde başka semptomlarla beraber meydana çıkabilir. Bunlar arasında bulantı, baş dönmesi, sersemlik hissi, bayılma hissi, denge kaybı, bulanık görme, süratli kalp atışı ve terleme bulunabilir. Bu semptomlar genelde geçici olup, düşük kan şekeri ya da anemi gibi altta yatan sıhhat problemlerinden kaynaklanabilir.

Ayağa Kalkınca Göz Kararmasının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ayağa kalkınca göz kararması genelde zarar vermeyen olmakla beraber, rahatsızlık verici olabilir. Tedavi gerektirmeyen hallerde, bireylerin vücutlarının adaptasyon vakitcini bitirmesi beklenir. Bununla beraber, sıksık ya da kuvvetli göz kararması yaşam sürdürenlar hekime başvurmalıdır. Önlemek amacıyla ise ani duruş değişikliklerinden kaçınılmalı, yavaşça ayağa kalkılmalı, derli toplu su tüketilmeli ve kan basıncını düzenleyici egzersizler yapılmalıdır.

Ayrıca, düşük kan şekeri ya da demir eksikliği gibi altta yatan sıhhat problemleri varsa bunların tedavi edilmesi önemlidir.

YORUM YAP