DOLAR 38,2552 % 0.34
EURO 43,8333 % 0.15
STERLIN 51,0885 % 0.12
FRANG 46,9242 % 0.68
ALTIN 4.076,87 % 0,33
BITCOIN 84.545,94 -0.447

Göz Seğirmesi Nedir?

Yayınlanma Tarihi : Google News
Göz Seğirmesi Nedir?

Göz seğirmesi

Kontrol edilemeyen göz kası ya da göz kapağının istemsiz hareketi olarak bilinir. Tıbbi adı miyokimi olan göz seğirmesinde, kapak birkaç saniyede bir hareket edebilir. Bu hal göz hastalıkları ya da nörolojik bir problemun sendromu olarak meydana çıkabilir. Gözde hafif çekilme gibi semptomları olan göz seğirmesi, birkaç haftadan uzun sürdüğü halde göz hekimine gitmek gerekebilir.

Göz Seğirmesi Nedir?

Göz seğirmesi, tıbbi adıyla miyokimi çoklıkla uykusuzluk ve gün içerisinde aşırı yorulma ile görünen göz kapağı kaslarının istemsiz şekilde yineleyen kasılmaları haludur. Göz seğirmesi birtakım hallerde göz hastalıkları, seyrek de nörolojik bir arıza sebebiyle gelişebilmektedir.

Göz seğirmesi birkaç saniye vakitbildiği gibi bir ya da iki dakika vakitsince da vakitbilir. Vakaların çapında göz kapağı kasılmaları çok hafiftir, diğerleri doğrulusunda fark edilemeyecek derecede süratli seğirebilir ve göz seğirmesi göz kapağında hafif bir çekilme hissiyatı verir. Göz seğirmesinin günler hem de haftalarca sürdüğü hallerde bireyin sosyal yaşamı bu halden etkilenmeye başlayabilir.

Blefarospazm Nedir?

Göz kapaklarını bütünüyle kapamaya namacıyla olacak kadar kuvvetli spazmlar meydana gelmesine ise blefarospazm denir. Blefarospazm değişik bir tıbbi haldur. Göz seğirmesini sık sık aktif yaşamın içerisinde, hırslı – mücadeleci ve gerilimli genç erişkinlerde görülmektedir. Ruhsal ve bedensel aşırı yorgunluk en mühim göz seğirmesi namacıylaleri arasında yer alır. Son birkaç hafta içerisinde yaşanan üzüntüler, başa takılan ve uykuları kaçıran duygusal sıkıntılar da gözlerde seğirmeye yol açabilir. Yoğun çay ve kahve kullanımı göz seğirmelerini tetikleyebilir. Nitekim keyif amacıyla içilen kahvenin, çayın dozu günde 3-4 fincanı geçmemelidir.

İyi huylu esansiyel blefarospazm nedir?

Göz seğirmelerinin vakitğenleştiği, artık sıksık duruma geldiği vakalar ‘iyi huylu blefarospazm’ olarak adlandırılır. İyi huylu esansiyel Blefarospazm göz kapaklarının kısmen ya da tamamıyla kapanmasıyla neticelenen sıksık, istemsiz kasılmaları içerir. İyi huylu esansiyel blefarospazmı olan hastalar, mühim işlevsel arızalara sahip olabilir ve hal uzun vakitli tedavi gerektirebilir.

Göz Seğirmesi Neden Olur?

Göz seğirmesinin sebebi genelde, gözün yorulmasına namacıyla olan uzun vakit ekrana bakma ve uykusuzluk, göz kuruluğu, stres, çok kafein kullanımı, elektrolitler, B12 vitamini, D vitamini ya da magnezyum eksikliği ve birtakım ilaçların kullanımıdır. Aynı vakitte sıhhat problemun bir sendromu olarak da göz seğirmesi görülebilir. Ani ve kısa vakitli spazmlar sebebiyle meydana çıkan göz seğirmesi, beynin motor sinirlerinden de kaynaklanabilir.

Göz seğirmesine namacıyla olan haller şu şekildedir:

Parlak ışık, yel, hava kirliliğine maruz kalma
Yoğun alkol kullanımı
Göz yorgunluğu
Göz kuruluğu
Aşırı kafein alımı
Parkinson, MS, Tourette ve Distoni gibi hastalıklar
Yorgunluk

Göz yüzeyinde ya da göz kapaklarının iç evresinde tahriş
Sigara içmek
Strese maruz kalmak
Magnezyum eksikliği
B12 vitamini ya da D vitamini eksikliği

Stres
Stres daha çok zihinsel ya da duygusal bir problem olma eğiliminde olsa da göz seğirmesi gibi şikayetlere de yol açabilir. Stres, göz seğirmesinin direkt olarak bir sebebi olmasının yanı sıra uykusuzluğa da yol açabilir. Bu hal da vakitğen göz seğirmesine namacıyla olabilir.

Parlak ışık, yel ve hava kirliliği gibi dış etkenler
Parlak ışıklar ya da hava kirliliği gibi dış tahriş kaynakları da göz seğirmesine namacıyla olabilir.

Aşırı alkol kullanımı
Aşırı alkol kullanımının göz seğirmesine namacıyla olabileceğine dair birtakım çalışmalar bulunmaktadır.

Göz yorgunluğu
Özellikle bilgisayar başında uzun vakitli vakit geçirenler gözün yorulmasına bağlı olarak öz seğirmesi şikayeti yaşayabilirler.

Göz kuruluğu
Göz kuruluğu, gözlerdeki nem eksikliğinden kaynaklanan son derece vakitgelen bir haldur. Doğal gözyaşı akışı, göz rahatlığını çoğaltmak amacıyla gereken kayganlığı sağlar. Gözyaşlarının aşırı buharlaşması ya da yetersiz gözyaşı akışı, göz kuruluğuna ve buna bağlı tahrişe namacıyla olabilir. Göz kuruluğu göz seğirmesine yol açabilir.

Aşırı kafein kullanımı
Alkol gibi, yoğun kafein alımıda göz seğirmesinin tanınan vakitgelen namacıylalerindendir.

Yorgunluk
Özellikle uykusuzluktan kaynaklanabilecek yorgunluk göz seğirmesi gibi detaylı problemlere namacıyla olabilir.

Göz yüzeyinde ya da göz kapaklarının iç evresinde tahriş
Korneanın yüzeyini ya da iç göz kapağını etkileyen ufak tahriş seğirmeye namacıyla olabilir. Gözleri ovalamak bu tahrişi şiddetlendirebilir.

Sigara kullanımı
Özellikle de sol göz merceği ve retina hücrelerini etkileyen sigara, göz seğirmesine de yol açabilir.

Magnezyum dengesizliği
Magnezyum dengesizliği su kaybından kaynaklanabilir ve göz seğirmesi dahil detaylı spazmlarına yol açabilir.

YORUM YAP