DOLAR 34,6333 % -0.03
EURO 36,5973 % -0.02
STERLIN 43,9369 % 0.02
FRANG 39,1603 % -0.31
ALTIN 2.946,75 % 0,34
BITCOIN 95.104,42 1.842

KARABİBER

Yayınlanma Tarihi : Google News
KARABİBER

Karabiber

Metabolizmayı güçlendiren karabiber, pek çok hastalığa deva olan bir baharattır. Neredeyse 4 bin senedir tüketilmekte olan karabiberin popülaritesi Orta Çağ döneminde tavan yapmıştır.

 

Karabiber Nasıl Yetişir?

Karabiber, çiçekli bitkilerden olan Piperaceae ailesine ait bitkilerin kurutulan meyvelerinin toz şekline getirilerek sarfedilen bir baharattır. Güneydoğu Asya bu baharatın kökenidir fakat bütün sıcak iklimlerde karabiber yetiştirilebilir.

Karabiber elde edilen bitkinin küre şeklinde, eriğe benzeyen meyveleri vardır, kabuğunun iç alanı serttir dış alanı ise etlidir. Eğer bu meyveler olgunlaşmadan evvelce toplanarak kurutulursa karabiber, olgunlaştıktan sonra toplanıp kabukları soyularak kurutulursa beyaz biber elde edilir. Her iki çeşidi de baharat olarak kullanılır.

Çok senelik odunsu bir asma bitki olan karabiber bitkisinin 4 metreye kadar boyları uzayabilir. 3-6 cm eninde ve 5-10 cm uzunluğunda yapraklara sahiptir. Ana vatanı Güneydoğu Asya’dır. Çok sulu olmayan çok da kuru olmayan ve iyi drenaj edilmiş organik topraklarda yetişir. Asmalar denizden seviyesinden çok yüksekte olan alanlarda pekiyi yetişmezler. Yanlarında ki komşu ağaçlara ya da çıtalara sarılırlar. Karabiber bitkisi senede 2 kere sürgün verir. Genç bitkiler ilk 3 sene bilhassa her gün kuru topraklarda ve kurak iklimlerde sulanma gereksinimi duyar. Meyve vermeye 4. ve 5. seneden itibaren başlar. 7 sene süresince tipik olarak meyve verir.

 

Karabiber Bitkisi Türkiye’de Nerede Yetişir?

Kısa boylu olan bu bitki türünün yalnızca küre biçimli taneleri tüketilirken, dalları ya da yaprakları tüketilmez. Anadolu’da deva amacıyla geleneksel seçenek tıpta ve lezzet amacıyla Türk mutfağında sıksık sarfedilen bir bitkidir.

 

En çok Hint yarımadası ve Amerika’nın ekvator bölgesinde yetiştirilen karabiber bitkisine; iklimi sıcak olan Malezya, Endonezya, Brezilya ve Batı Afrika yerlerinde de rastlanabilir. Duvara tırmanarak büyüyen bu bitki bir sarmaşık türüdür. Subtropik bir bitki olan karabiber, kurutulup öğütülerek sofralarda konumunu alır. Türkiye topraklarında Antalya ve başka Akdeniz şehirlerinde sınırlı bir şekilde üretimi bulunur. Karabiber genelde vatan dışından ülkemize ithal edilir.

Karabiber Sofralarımıza Nasıl Geliyor?

Özü tek bir meyveden gelen karabiberin işlenmesine göre türleri bulunmaktadır. Meyveler şimdilik yeşilken toplanırsa güneşle beraber kurudukça siyahlaşmakta ve karabibere dönüşmektedir. Karabiber kabuğu ayıklandığı takdirde beyaz bibere dönüşmektedir. Eğer yeşilken toplanan bu meyveler şok ile kurutulursa rengini koruyarak yeşil bibere dönüşmektedir. Kızardığında toplanan biberler kurutulduğunda ise kırmızıbiber olmaktadır.

Karabiber Ağacı Nerede Yetişir?

Karabiber bitkisi sözlük anlamıyla, ana yurdu Hint yarımadası olan bir baharat. Ağaç üstünde yetişen taneleri meyve olarak tüketilen bitkinin çiçekleri sarkık başak durumunda, meyveleri ile yuvarlak şekilde görülür. Kısa boylu olan bitki türünün yalnızca yuvarlak taneleri yenirken, yaprakları ya da dalları ise tüketilmez.
Türk mutfağında ve Anadolu’da geleneksel seçenek tıpta sık sık sarfedilen bitkiye siz de evinizde yer açabilir, hem lezzet hem de deva kaynağı olan karabiberden yararlanabilirsiniz.

Hint yarımadasının yanı sıra Amerika’nın ekvator bölgesinde yetişen karabiber ağacına sıcak iklim ülkeleri olan Malezya, Brezilya, Endonezya ve Batı Afrika’da da rastlanabilir. Sarmaşık türünde olan bitki duvara tırmanarak yükselir ve bu şekilde büyüyerek vakit içerisinde meyve verir. Tropik ve subtropik bir bitki olan karabiber tanesi, kurutularak ve öğütülerek sofralarda yer alır. Türkiye’de Antalya’da ve başka Akdeniz kentlerinde sınırlı üretimi tespit edilen bitki, ülkemizde daha çok vatan dışından tedarik edilir.

Karabiber Zayıflatır Mı?

Kilo vermek isteyenler amacıyla “Karabiber yağ yakar mı?” sorusunun yanıtı pozitiftir. Karabiber glisemik indeksi yüksek besinlerin dağılmasına yardımcı olan bir baharattır. Yapılan karabiber kürü diyetleri de kullanıcıların kilo vermesine destek olur. Metabolizma süratini artırdığı tanınan karabiber ile zayıflama tekniği işte bu sayede olası duruma gelir.
Karabiber yağı, limon suyu ve kimyon ile karıştırılarak kür uygulanır. Karışımı olağan durumuyla içemeyenler amacıyla bal, greyfurt ve portakal suyu ile tatlandırılabilecek kür, 1 yemek kaşığı öğütülmüş karabiber, 1 yemek kaşığından biraz az kimyon ve 1 limon suyunun 1 litre suya katılmasıyla hazırlanır. Yemeklerden yarım saat sonra içilmesi tavsiye edilen karışımın, iki gün içerisinde tamamıyla tüketilmesi tavsiye edilir. Karışımı içmekte zorlanıyorsanız salatalara sos olarak katabilir, hem lezzetli hem de zayıf düşmeye yardımcı bir yemek meydana çıkarabilirsiniz.

YORUM YAP