DOLAR 35,5594 % 0.16
EURO 36,5618 % -0.36
STERLIN 43,2938 % -0.53
FRANG 38,8712 % -0.25
ALTIN 3.081,85 % -0,38
BITCOIN 104.399,22 2.606

KARADUT TÜKETMENİN FAYDALARI

Yayınlanma Tarihi : Google News
KARADUT TÜKETMENİN FAYDALARI
Günümüzde son derece tanınmış olan karadut olarak tanınan ya da bilimsel adıyla morus nigra, varlıklı gıda değerlerine sahip yararlı bir meyvedir. Tatlıdan ziyade ekşimsi bir tada sahip olan karadut meyvesinin taze bir şekilde tüketilmesi tavsiye edilir. Meyve olarak tüketilmesi dışında; reçeli, şurubu, pekmezi ve çayı yapılabilir. Hem de kurusu da fazlası şahıs doğrulusunda tercih edilen bir kuruyemiştir.

Karadut Nerede ve Nasıl Yetişir?

Karadut, Türkiye’nin pek çok bölgesinde yetiştirilebilen bir meyvedir. Genellikle Anadolu’nun iç kesimlerinde daha çok yetiştirilir. Malatya, Ankara ve Erzincan karadut yetiştiriciliğinde ön plana çıkan illerdir. Meyvenin ağaçları güneş alan bölgelerde daha basit bir şekilde büyüyüp olgunlaşır. Çok çok bakım istemeyen bir meyve bulunduğu amacıyla yetiştirilmesi gayet basitdır. Karadut türleri kara dut ve mor dut olarak ikiye ayrılır. Bu iki tür arasında pek çok fark yoktur.

Karadut Nasıl Tüketilir?

Bir meyve bulunduğu amacıyla fazlası kullanım kısmı bulunur. Bir bardak karadut özüne içme suyu eklenerek şurup durumuna getirilebilir. Meyveler robottan geçirilerek elde edilen su sıkılarak kullanılabilir. Daha çok yaz aylarında serinlemek isteyenlerin tercihi bu karışımdan yana olur. Bunlar dışında şu şekilde tüketebilirsiniz:

Dondurma yapımında kullanılır.
Lezzetli bir meyve olmasından ötürü kek, kurabiye, pasta gibi hamur işi tariflerinde sıkça kullanılır.
Yoğurtla beraber karıştırıp yenildiğinde ara öğün yerine geçebilir. Bu yüzden diyet listelerinde yer alır.
Herhangi bir hastalığı ya da kilo problemi olmayan şahıslar 1 su bardağı ya da bir avuç kadar tüketebilir.
Kan şekerini yükseltebilen bir tesiri vardır. Bu yüzden diyabet hastalarının ölçülü miktarda tüketmesi önerilir.
Yüksek mineral ve vitamin değerlerine sahip bir meyvedir. Bu yüzden her mevsim tüketilmesi gerekir.

Karadut suyu, doktorunuzun önermesi halinde gargara yapılarak da tüketilebilir. Bu sayede ağızdaki meydana gelen yaralara da yarar sağlar.
Gün amacıylade daha zinde ve enerjik olmayı sağlar bundan ötürü genellikle sabah aç karnına tüketilmesi önerilir.
Karadut özü, bebeklerde 1 yaşına kadar tüketilmemesi gerekir. Pekmezin yoğunluk derecesi daha az bulunduğu amacıyla bir ekspere danışılarak kullanım sağlanabilir.

Karadut Nasıl Saklanır?

Taze dut meyvesi buzdolabında yıkanmadan 1-2 gün bekletilebilir. Daha uzun vakitli bekletmek isteyenler derin dondurucuyu tercih edebilir. Ezilmesini engellemek amacıyla saklama kabına konması gerekir. Genellikle dondurma, pasta, kek gibi yiyeceklerde kullanmayı fikir edinenler bu şekilde stok yapıp gönül rahatlığıyla kullanabilir. Hem de değişik saklama koşulları şu şekilde listelenebilir:

Hassas ve acele bozulan bir yapısı bulunduğu amacıyla karadut şurupları konsantre durumuna getirilip uzun vakit saklanabilir.
Hızlı ekşiyen bir yapıya sahiptir. Taze olarak mevsimi de çok acele geçtiği amacıyla reçel, şurup ve pekmez durumuna getirilip bir ileri seneye kadar muhafaza edilebilir.

Şurup durumuna getirilen meyveyi saklayabilmek amacıyla ise içerisine limon tuzu eklenmesi önerilir. Serin bir yerde cam şişe ya da cam kavanozda saklanması tavsiye edilir.
Eğer dut kurusu saklanılmak isteniyorsa da ağzı sıkıca kapatılıp, oda ısısında ve güneş ışığından uzakta bir yere konması gerekir. 10 gün bu şekilde bekletilir ve bu sayede daha kuru olan meyveler daha nemli olanlardan nemi alabilir.

Karadutun Yan Etkileri Var Mıdır?

6 bin senelik bir geçmişe sahip olan karadut meyvesinin rastgele bir zararı görülmemiştir. Ancak her meyve ya da meyve özünde bulunduğu gibi şuursuz ve aşırı tüketilmemesi gerekir. Aksi durumda ishal problemi ve bağırsaklarda gaz oluşumu gibi rahatsızlıklar meydana çıkabilir. Bunun yanı sıra alerjik bir tepki gösteriyorsa kullanımı bırakılmalıdır. Bu gibi durumların yaşanmaması amacıyla aşırı tüketimden kaçınılması ve ekspere danışılması en doğru olanıdır. Hamile ve bebeklerini emziren anneler karadut tüketmek isterlerse, ilk olarak eksper doktorlardan bilgi almalıdır.

YORUM YAP