
Karides Akvaryumu Nasıl Olmalı ?
Karidesler taban kısımda yüzerler bu yüzden karides akvaryumları geniş tabanlı ve yüksek olmayan tanklar tercih edilmelidir. Üretim amacıyla yapılacak olan karides akvaryumlarında kum tavsiye etmiyorum, karides yavruları son derece ufak oldukları amacıyla dip çekimi esnasında hibe olacaklardır.
Filtre olarak mutlaka iç filtre ya da dış filtre kullanılmamalıdır. Pipo filtre tüketimi son derece yeterli olacaktır. Hem de karides akvaryumlarında moss türü bitkiler olması karideslerimizi mutlu edecektir.
Kiraz Karides Üretimi
Kiraz karidesler eşeyli üreme gerçekleştirirler. Dişi karides ideal şartlarda 4-5 hafta içerisinde 20-50 yavru dünyaya getirir. Dişi karides erkek doğrulusunda döllenmiş olan yumurtaları karın bölgesine aldıktan sonra aşağı yukarı bir ay kadar taşır, yumurtalar dişinin karnında sarı renkte net bir şekilde görülür ve dişi pleopod adı verdiği ayaklarıyla yumurtaları sıksık dinamik tutar. Bunu yapmasının namacıylai yumurtaları havalandırarak mantarlaşma sını önlemektir.
Yumurta taşıyan dişilerin strese girmeleri yumurtaları açılmadan bırakmalarına namacıyla olabilir. Üretim amacıyla ilk olarak dişi ve erkeğin çiftleşmesi, yumurtaların
kuluçkalanması, embriyo gelişimi ve yumurtanın açılarak yavruların çıkma
aşamalarının problemsiz olarak gerçekleşmesi gerekmektedir. Aşağıdaki resimde yumurtaları bırakan dişi kişi görülmektedir.
Kiraz karidesler de çiftleşme son derece süratli olmaktadır. Erkek kiraz karidesler dişiyi yakalar ve karın karına pozisyonda birkaç saniye içerisinde spermlerini bırakarak dişiyi serbest bırakırlar.Erkek kiraz karideslerin çiftleşmek amacıyla dişileri kovaladıkları görülür. Bunun namacıylai kabuk değiştiren bir dişi karidesin varlığını hissetmeleridir. Dişi kiraz karidesler kabuk değişimi ardından çiftleşmeye hazır konuma gelmektedirler.
Çiftleşme yalnızca kabuk değişimi ardındanndaki yeni kabuğun yumUşak bulunduğu 2 saatlik vakitçte gerçekleşmektedir. Kabuk sertleşmeye başladığı andan itibaren erkeğin üreme organının gireceği açıklık kapanmaktadır. Dişi kiraz karides bu vakit içerisinde çoğu erkekle çiftleşebilmek tedir. Ancak kabuk yumUşak bulunduğu amacıyla dişi kiraz karides sıksık erkeklerden kaçmaya çalışmaktadır. Bunun namacıylai ise çiftleşme esnasında erkeklerin dişiyi çok sıkarak yumUşak olan kabuğuna zarar verip dişiyi öldürebilmektedir.
Kuluçka
Döllenmiş yumurtalara sahip olan dişi kiraz karides, pleopodlarında taşıdığı yumurtaları yavrular çıkana dek sıksık hareket durumunda tutarak mantarlaşmalarını engellemekte ve yumurtaları dış etkilere karşı korumaktadır. Arada sırada yumurta taşıyan kiraz karidesin yumurtalarını düşürdüğü ya da bıraktığı görülebilmektedir. Bu durumun çoğu namacıylai olabilmektedir. İlk kez yumurta alan genç (amatör) dişiler, gerilimli ya da hasta dişiler, kabuk değiştiren dişiler de yumurtalarını bırakabilmektedirler. Değişken su şartları da yumurta bırakmaya sebep olabilmektedir. Dişi kiraz karideslerde yumurta adedi büyüklükle doğru orantılıdır. Birkaç kez yavru vermiş dişiler, genç dişilere göre daha çok sayıda yumurta taşıyabilmektedir.
Yumurtadan çıkma
kiraz karides yavrularının yumurtadan çıkması süratli bir şekilde gerçekleşmektedir. Yavru kiraz karides, dişi kiraz karidesin karnından fırlarcasına yumurtadan çıkmaktadır. Yavrunun yumurtadan çıkmasına yardımcı olmak hedefiyle dişi kiraz karides yumurtayı pleopodları ile itmektedir.
Su Özellikleri ve Ortam Koşulları
Sıcaklık
Neocaridina türü kiraz karidesler 5-30°C arası sıcaklıklarda yaşayabilmektedirler. Ancak sıcaklık çok yüksek ya da düşük bulunduğunda üremeleri durmaktadır. Neocaridina türü kiraz karidesler amacıyla en ideal su ısısı 20-26°C olarak belirtilmektedir.
pH
Neocaridina türü kiraz karideslerin yaşadığı pH aralığı 6.5-8.5 değerleri arasınd olup, pH sayısal sayısal değeri 6.0’nın altın bu canlılar amacıyla ölümcül olmaktadır. Ph sayısal sayısal değerini arttırmak amacıyla filtreye ya da tabana mercan kırığı eklemek natural bir periyotta pH sayısal sayısal değerini arttırmaktadır. Yüksek pH değerleri ve ani Ph değişimleri kiraz karidesleri olumsuz etkilemektedir.
Su sertliği
Neocaridina türü kiraz karidesler amacıyla su orta sertlikte olmalıdır. Özel bir su gerektirmeden normal şartlarda bakılabilirler. Su yumUşak ise iskelet yapısını kuvvetli tutabilmesi amacıyla kalsiyum sahibi olan besinler verilmelidir. Uygun GH (Genel Sertlik) ve KH (Karbonat Sertliği) değerleri alçakta verilmiştir/
GH: 4-14 aralığında yaşayabilmekte, en ideal sertlik aralığı ise 8-12 dir.
KH: 0-10 aralığında yaşayabilmektedirler.
Amonyak, Nitrit, Nitrat
Canlıların natural ortamlarındaki gibi sıhhatli hayataları amacıyla derli toplu su değişimi ve düzgün bir filtrasyonla tanktaki amonyak oluşumunu engellemek gerekmektedir. Amonyak (NH3) ve nitrit (NO2) hiç olmamalıdır. Suda amonyak ve nitrit oluşmaya başladığında kısa vakitde karides ölümleri görülebilir. Canlıların nitrata (NO3) karşı toleransları çok daha çokdır. Karides tanklarındaki nitrat sayısal sayısal değeri 5-10 ppm olmasında sakınca yoktur (URL-33). Yükselen nitrat oranları da karidesler amacıyla uzun vakitde riskli olmaktadır. Amonyak ve nitriti uzaklaştırmanın en iyi yolu karideslerin hayat alanlarını bitkilendirmektir.