DOLAR 38,0128 % 0.27
EURO 41,9603 % -0.19
STERLIN 49,5395 % -0.59
FRANG 44,4594 % 0.75
ALTIN 3.781,86 % -0,39
BITCOIN 83.624,19 0.424

Kas yırtılması geçer mi?

Yayınlanma Tarihi : Google News
Kas yırtılması geçer mi?

Kas yırtılması kendi kendisine geçer mi?

Kas yırtılması kendi kendisine geçmez. Aksine yırtılan kası zorladıkça hastayı tedavi edilmesi zor bir prosese götürebilmektedir. Kas yırtığı fark edildiği anda cerrahi dışı prosedürler ile tedavi planlanabilir fakat ihmal edildikçe cerrahi zorunluluğu söz hususu olabilmektedir.

Sıklıkla görülen omuz kas yırtıklarının tedavisi nasıldır?

Omuz hareketlerimizi sıhhatli şekilde gerçekleştirmemizde kilit rol oynayan rotator manşet olarak adlandırılan kaslarımız vardır. Bu kaslar temel olarak 4 adettir. Vücutta en sık yırtığı görülen kaslar gene bu kaslarımızdır. Sık yırtılması ile alakalı detaylı hipotezler öne sürülmüştür. Fakat en mühim niçin olarak omuz mafsal hareketlerinin çok detaylı olması, sık sık zorlanmaya maruz kalması ve yaşlanmayla beraber kasların ve bu bölgenin anatomik yapısındaki değişimler sayılmaktadır.

Özellikle yaşla beraber kürek kemiğinin bu kas grubu üstünde kalan bölgesi olan ve arimin olarak isimlendirdiğimiz anatomik yapı birtakım insanlarda kemik uzantılar yaratarak kasları sıkıştırmakta ve uzun vadede yırtılmasına niçin olabilmektedir. Halk arasında omuzda sıkışma varmış diye tanınan ifadenin sebebi budur. Bu kas sıkışması uzun vadede kasların yapılarını bozmakta ve kaslarda yıpranmaya ve erozyona niçin olmaktadır. Bu yıpranma ise ani zorlanma ya da uzun vakitli etkinlik ardından kaslarda yırtılmalara yol açabilmektedir. Bu yırtılmaların hangi derecede bulunduğu tedavi yönünden çok mühimdir.

Hangi derecede bulunduğu ise muayene ve çekilen omuz MR’ları ile belirlenmektedir. Bu noktada omuzunda ağrı hisseden ya da hareket kısıtlılığı yaşam sürdüren hastaların kesinlikle bir ortopedi doktoruna başvurması gerekmektedir. Zira şayet kas yıpranmaları ya da sıkışma safhası yırtığa dönüşmeden ya da hafif yırtık civarında iken teşhis edilebilirse problem büyümeden kolay şekilde tedavi edilmesi olası olabilmektedir. Bu noktada ilk olarak belirli vakit hareket kısıtlaması ve ilaç tedavisi verilmelidir. Alınan cevaba göre fizik tedavi ya da omuzdaki yıpranmanın dengelenmesi hedefiyle PRP (halk arasındaki tanınan adıyla kök hücre tedavisi) enjeksiyonu denenebilir.

Eğer yırtığın ebatlı bizim tam kat yırtık olarak isimlendirdiğimiz ileri derece yırtığa evirilmiş ise vakit kaybetmeden cerrahi prosedür uygulanmasında yarar vardır. Çünkü onarılmamış yırtıklar iyileşme potansiyeli taşımadığı gibi uzun vadede hastanın hem omuz ağrılarını hem de omuz hareket kısıtlılığını arttıracaktır. Diğer yandan birtakım hastalar holün önemi yetini yeteri kadar idrak edememekte ve tam kat yırtıklarda tedaviyi bilhassa de cerrahi tedaviyi kabul etmemektedir. Bu haldeki hastalar ilerde daha büyük cerrahi prosedürlerle karşı karşıya gelmekte ve tedavilerden aldıkları verimin ciddi şekilde düştüğünü bilmeleri gerekmektedir.

Çünkü tedavi edilmemiş tam kat yırtıkları zaman içinde kopan kasların boylarının kısalmasına bağlı olarak onarılmayı güçleştirmektedir. Hem de gene tedavisiz kalmış tam kat yırtıklar rotator manşetteki başka 3 kası da zorlayarak onlarında yırtılmalarına yol açmakta ve onarılması olası olmayan masif yırtıklara dönüşebilmektedir. Bu haldeki hastalara ise tedavide omuz protezi ya da kas nakilleri gibi çok daha büyük ameliyatları yapmak gerekebilmektedir. Erken teşhis ve tedavi şansını kaçırmamak şayet lüzumlu hal varsa da cerrahi tekniğin vakit kaybetmeden uygulanması hastanın gelecekteki omuz sağlığı yönünden hayati önemde bulunduğu unutulmamalıdır.

YORUM YAP